Dependenta Moldovei de remitente este una dintre cele mai inalte in lume

Dependenta Moldovei de fluxurile transferurilor valutare provenite din activitatea cetatenilor peste hotare este printre cele mai mari in lume, se arata in memorandumul economic de tara al Bancii Mondiale (BM) „Moldova: oportunitati pentru o crestere economica accelerata”, prezentat joi.

Potrivit acestuia, 26% din Produsul Intern Brut din anul trecut a fost asigurat de remitentele de peste hotare. Peste 80% din migrantii moldoveni transmit in tara mijloace financiare, iar circa 70 la suta din acestia transfera peste jumatate din castigurile lor, constata specialistii BM.

Majoritatea mijloacelor banesti sunt utilizate pentru consumul de baza al gospodariilor, achizitii de imobil si achitarea datoriilor, in afaceri fiind investite mai putin de 7% din transferuri si doar circa 5% din aceste fluxuri sunt depuse pe conturi bancare. „Exista spatiu considerabil pentru ca aceste mijloace sa fie utilizate direct in investitii”, au mentionat reprezentanti ai BM.

Potrivit recomandarilor la acest capitol, prezentate in documentul BM, politicile economice trebuie sa favorizeze economiile si investitiile acestor fluxuri, iar bancile pot fi incurajate sa extinda ofertele de produse, sa creeze noi instrumente pentru a atrage transferurile provenite din activitatea cetatenilor de peste hotare.

Fluxul migratorilor in afara tarii a crescut substantial dupa criza financiara regionala din 1998. Desi s-a estimat ca circa 371 mii de moldoveni, sau 25% din populatia economic activa muncea peste hotare la finele anului trecut, aceasta estimare ignoreaza o mare parte a fluxurilor migratorii sezoniere sau temporare. Pe parcursul ultimilor doi ani, circa 600 mii de cetateni, sau in jur de 40% din populatia economic activa s-au aflat la munca peste hotare, la anumite etape de timp.

O mare parte din cei plecati la munca peste hotare sunt tineri cu studii superioare si aptitudini practice, constata memorandumul economic de tara pentru Republica Moldova, realizat de BM. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.