Delapidări şi spălare de bani de circa 20 000 000 de lei la Regia Apă-Canal Bălţi

Circa 20 000 000 de lei au fost delapidaţi de la Regia Apă-Canal Bălţi, iar ulterior aceştia ar fi fost spălaţi pentru a le oferi o provenienţă legală. CNA şi procurorii au operat percheziţii la agenţi economice şi persoane fizice.

Cifra se conţine într-un raport preliminar al Inspecţiei financiare care a constatat că, în perioada 2013-2016, întreprinderea a fost prejudiciată cu aproximativ 20 000 000 de lei în urma unor tranzacţii frauduloase.

Pe acest caz au fost iniţiate două cauze penale pentru delapidare şi spălare de bani.

Potrivit materialelor procesului penal, în perioada 1 ianuarie.2013-26 decembrie 2016, gestionarii Întreprinderii Municipale Regia Apă-Canal Bălţi, folosind situaţia de serviciu, ar fi contractat achiziţii de servicii şi bunuri cu zeci de persoane fizice şi juridice.

CNA anunţă că, în urma acestor contracte, companiile urmau să presteze întreprinderii servicii specializate şi bunuri, care, în realitate, nu au mai fost livrate. Astfel, întreprinderii municipale i-au fost cauzate daune în proporţii deosebit de mari, în sumă de circa 20 000 000 de lei.

În aceeaşi perioadă, gestionarii agenţilor economici şi persoanele fizice, contractate de Apă Canal Bălţi, în coparticipare cu factorii de decizie ai întreprinderii, ar fi comis spălare de bani prin implementarea unei scheme de deghizare a originii ilicite a mijloacelor băneşti, legalizându-i prin tranzacţii şi procurări de servicii fictive.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că infracţiunile date sunt comise în aceleaşi circumstanţe şi de aceleaşi persoane, iar din acest motiv ambele cauze au fost conexate.

Pentru acumularea probatoriului, astăzi, Direcţia generală teritorială Nord a CNA şi procurorii anticorupţie au operat percheziţii la 30 de agenţi economici şi 17 persoane fizice în nordul şi centrul ţării. În urma acţiunilor de urmărire penală, au fost ridicate înscrisuri de ciornă, purtătoare de informaţii şi aproximativ 400 000 de ei.

Anchetatorii urmează să examineze probele şi să decidă asupra tragerii la răspundere a persoanelor vinovate. Investigaţiile continuă.

Cauza penală este supravegheată de procurorii anticorupţie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare