Declaratie privind ultimele modificari la legislatia mass-media

Asociatia Presei Independente, Uniunea Jurnalistilor din Moldova, Comitetul pentru Libertatea Presei, si Centrul Independent de Jurnalism se declara ingrijorati de ultimele modificari la legislatia ce tine de mass-media, operate de Parlamentul Republicii Moldova. Modul formal si graba in care comisia parlamentara de specialitate a organizat dezbaterile proiectului redactat al Codului Audiovizualului, cu doar o zi inainte de examinarea acestuia in plen, fara ca organizatiile neguvernamentale mass-media sa poata face cunostinta cu textul propus spre adoptare deputatilor, demonstreaza o data in plus ca Parlamentul RM mimeaza cooperarea cu societatea civila, in pofida declaratiilor facute de presedintele Legislativului Marian Lupu, privind o colaborare reala cu ONG-urile de profil.

Ne exprimam in mod deosebit ingrijorarea in legatura cu faptul ca majoritatea parlamentara nu a tinut cont de recomandarile societatii civile in ce priveste audiovizualul public local, votand de facto pentru transformarea posturilor municipale Antena C si Euro TV in subdiviziuni teritoriale ale companiei Teleradio Moldova. Acest fapt va duce, prin centralizarea politicii editoriale si instituirea cenzurii, la limitarea diversitatii peisajului mediatic si la disparitia unor surse de informare alternativa a cetatenilor. Consideram ca, astfel, pluralismul si libertatea presei au fost prejudiciate prin aceasta decizie a Legislativului.

De asemenea, in articolul 16 al Codului Civil care stabileste despagubiri pentru prejudiciul moral cauzat prin publicarea articolelor
defaimatoare, deputatii nu au fixat un cuantum maxim al despagubirilor, limitandu-se la stabilirea criteriilor, in baza carora judecatorii vor determina marimea amenzii aplicate jurnalistilor sau colectivelor redactionale actionate in instanta. Insa aceste criterii sunt generale si echivoce, lasand loc pentru interpretari, posibile abuzuri si exercitarii de presiuni asupra mass-media.

Facem apel catre Parlamentul R. Moldova sa dea dovada de atitudine sincera in relatiile cu societatea civila si sa asigure un cadru legislativ care ar stimula dezvoltarea presei independente, in conformitate cu standardele europene si internationale in domeniu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.