Declaraţia Agenţiei Agroindustriale "Moldova-Vin"

Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES i-a fost remisă spre difuzare următoarea declaraţie a Agenţiei Agroindustriale "Moldova-Vin":

"Pe 27 martie 2006 a început cunoscuta criză a vinului dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Anume din această zi, prin decizia "Rospotrebnadzor", întreaga producţie vinicolă a R.Moldova a fost declarată în afara legii pe teritoriul Rusiei. Se ştie bine că, în pofida numeroaselor pretenţii verbale ale conducerii "Rospotrebnadzor" faţă de siguranţa producţiei vinicole moldoveneşti expuse în diferite organe mass-media, nici Agenţia Agroindustrială "Moldova-Vin", nici producătorii de vin din Moldova nu au primit pînă la urmă nici un document oficial care să confirme veridicitatea acestor pretenţii.

Demonstrînd bunăvoinţă şi pornind de la premisa că "Rospotrebnadzor", condus de dl Onişcenko, este cu adevărat interesat de siguranţa şi calitatea producţiei alcoolice pe piaţa rusă, autorităţile moldoveneşti, în persoana Agenţiei "Moldova-Vin", au oferit pentru "Rospotrebnadzor" posibilitatea de a inspecta deschis zeci de întreprinderi moldoveneşti de vinuri şi divinuri. Faptul în sine nu este o regulă în relaţiile comerciale internaţionale, dar consimţămîntul nostru a fost dat în cadrul şedinţei comisiei interguvernamentale moldo-ruse, pentru a demonstra deschiderea în toate a poziţiei noastre. Această abordare a problemei de către Agenţia "Moldova-Vin" are la bază spiritul misiunilor date de preşedinţii Federaţiei Ruse şi R.Moldova respectivelor departamente din ambele ţări pentru o soluţionare cît mai urgent posibilă a unei probleme deloc simple.

"Moldova-Vin" constată că "Rospotrebnadzor" nu a utilizat deschiderea noastră pentru a trage concluzii referitor la esenţa problemei. Drept rezultat al tuturor inspecţiilor au fost doar nişte publicaţii ordinare în mass-media şi numeroase interviuri ale conducerii "Rospotrebnadzor". Partea moldovenească nu a obţinut pînă la urmă nici un document oficial de concluzie, plus la aceasta pe durata întregii perioade menţionate nu a fost nominalizat în nici un fel pericolul producţiei vinicole moldoveneşti pentru consumatorii din Rusia, din partea căror producători de vinuri şi divinuri venea acest pericol sau încă mai vine. Partea moldovenească nu a reuşit să obţină deducţii de expertiză de la "Rospotrebnadzor" referitor la măsura în care toate evaluările denigratoare la adresa producţiei vinicole moldoveneşti sînt dictate de interesele mercantile ale cuiva şi în care cazuri este vorba de rezultate de laborator ale corespunderii la standarde.

În continuare nu mai avem îndoieli că barierele create de "Rospotrebnadzor" în calea revenirii producţiei vinicole moldoveneşti pe piaţa rusă sînt dictate de interese economice personale ale conducerii structurii nominalizate. Este suficient să amintim că unul din adjuncţii dlui Onişcenko este preşedintele Asociaţiei participanţilor la piaţa de alcool a Rusiei /Asociaţia noncomercială "Aura"/. O atare îmbinare de funcţii şi interese trezeşte cel puţin nedumerire.

În anii 2006-2007, întreprinderile vinicole ale R.Moldova şi-au exportat producţia în 45 de ţări. Au crescut considerabil exporturile în România, Ucraina, Belarus, Polonia, SUA, Cehia, Marea Britanie. Întregul spor al exporturilor nu a fost însoţit nici de inspecţii din partea ţărilor nominalizate, nici de polemici în mass-media, ci doar de gama de exigenţe-standard şi obligaţii prevăzute de regulamentele comerţului internaţional.

Agenţia Agroindustrială "Moldova-Vin" dispune de suficiente materiale doveditoare că "Rospotrebnadzor" blochează de facto dialogul competent şi profesional, iar aprecierile date în presă de conducerea sa referitor la securitatea produselor vinicole moldoveneşti sînt părtinitoare. Declarăm unilateral că în continuare calitatea vinurilor moldoveneşti nu va fi stabilită de evaluările subiective ale dlui Onişcenko. Luînd în calcul situaţia creată, Agenţia Agroindustrială "Moldova-Vin" declară oficial că inspecţii de acest gen ale "Rospotrebnadzor" nu mai sînt binevenite: ele aduc un prejudiciu considerabil imaginii statului nostru, compromit regulamentele internaţionale ale comerţului, nu asigură respectarea acestora şi dăunează relaţiilor bilaterale moldo-ruse.

Totodată, Agenţia Agroindustrială "Moldova-Vin" speră că "polemica vinului" dintre ţările noastre va reveni în cadrul legal, iar vinul moldovenesc va ajunge din nou la consumatorii din Rusia. Optimismul ne este alimentat de mai multe argumente, între care calitatea înaltă a vinurilor moldoveneşti şi interesul sincer al ambelor ţări de a depăşi toate problemele în spiritul respectului reciproc şi al parteneriatului". // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.