Debut-ul Festivalului Invită “Maria Bieșu”

A început cea dea 18-a ediţie a Festivalului Internaţional al starurilor de operă şi balet „Vă invită Maria Bieşu”. Iubitorii de artă clasică au posibilitatea să se entuziasmeze cu operetă. Festivalul mai are un motiv de exaltare sufletească pentru că împlinește 20 de ani de la apariție.

"Festivalul internaţional Invită Maria Bieşu ne reprezintă ţara şi cultura, acest fapt se dovedeşte şi prin prezenţa masivă a oaspeţilor ce vin să fie alături de trupa Teatrului Naţional de Operă şi Balet", a declarat directorul general al Teatrului de Operă și Balet, Valeria Șeican.

Ieri, la deschidere, Gheorghe Postică, viceministru al Culturii, a vorbit despre importanţa manifestării respective.

"Festivalul este o sărbătoare a culturii clasice, a muzicii şi a baletului. Este semnificativ că această mare sărbătoare a apărut în perioada Renaşterii Naţionale, festivalul a precedat suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova. Acest eveniment are loc datorită artiştilor Teatrului Naţional de Operă şi Balet şi în primul rînd primadonei operei naţionale, Maria Bieşu, care a fost recunoscută la nivel internaţional ca vedeta muzicii clasice", a menționat Postică.
Primadona Maria Bieșu a vorbit foarte frumos despre semnificația acestui festival.

„Am iniţiat acest festival autumnal al vedetelor operei şi baletului, gândind că alături de alţi colegi de-ai mei din alte ţări, de alte neamuri, cîntînd împreună, am putea solidariza oamenii. E ştiut, prin muzică vibrează dorinţa, visul, aspiraţiile lumii spre mai bine, spre pace şi armonie. Or, acum mai mult ca oricând e nevoie de aceasta. Repet adevărul spus de un om înţelept – Frumuseţea va salva lumea! E şansa noastră cea mare, de ce n-am pune-o în valoare prin tot de facem? Acesta mi-a fost imboldul: să dăruiesc tot ce am mai bun oamenilor”, a spus Maria Bieşu.

Festivalul va derula în fiece zi de la orele 18.30. Se va deschide cu opera „Aida” de G. Verdi (spectacolul de referinţă al Mariei Bieşu), după care, pe 11 septembrie, va urma „Traviata”, iar pe 12 septembrie – „Bal mascat” de acelaşi compozitor. Pe 14 septembrie la Opera Naţionale va fi pus în scenă baletul în două acte „Giselle” de A. Adam, iar pe 15 septembrie – opera „Madame Butterfly” de G. Puccini. Tot pe 14 septembrie, la Academia de Ştiinţe a Moldovei va fi lansată cartea „Maria Bieşu – vocaţie şi destin artistic”. „Lacul lebedelor” de P. Ceaikovski va fi ultimul spectacol din cadrul festivalului. El se va închide pe 17 septembrie, cu un spectacol de gală, la Palatul Naţional, în cadrul căruia va fi omagiată Maria Bieşu.
Dirijoii spectacolului vor fi Marco Boemi (Roma), Alexandru Samoila (Antalia), Vladimir Garcusa (Kiev), și Nicolai Koleadco (Minsk).
Scenele evenimentului se vor bucura de prezența unor soliști renumiți precum: Evgheni Akimov (Sank Petersburg), Maria Lobanova (Moscova), Peter Danailov (Sofia), Alicjia Wegoryewsca (Varșovia), și Michael Lehtoscky (Bratislava).

Festivalul "Invită Maria Bieșu" a fost inaugurat pentru prima dată în toamna anului 1990 de către Primadona Maria Bieșu. Ea și-a propus ca în fiecare toamnă, Chișinăul să devină un centru al muzicii de operă. Astăzi festivalul a devenit unul dintre principalele simboluri ale culturii din Republica Moldova.
În luna august 2010, presa a scris că Fundaţia "Edelweiss" a omului de afaceri Vlad Plahotniuc a obţinut «oficial» statutul de sponsor general al Festivalului, din acest an.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.