De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT

Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului Filip, prin care s-au alocat peste 2,7 miliarde de lei pentru „Drumuri bune 2”. Astăzi, 25 noiembrie, Chicu anunță că în următorul an, vor transforma „țara într-un șantier imens”, construind 1400 de km cu 1,4 miliarde de euro.

Decizia a fost luată după… întâlnirea în format trilateral, între președintele țării, președintele Parlamentului și prim-ministru. Chicu nu a specificat de unde vor fi luați acești bani. Mai ales dacă e să luăm în calcul că, recent, el a revenit de la întâlnirea cu directorul BERD pentru un nou acord de finanțare (pentru drumuri) cu… promisiuni.

PE LUNG

Guvernul Filip

Pe 3 aprilie 2019, Guvernul Filip a decis alocarea a peste 1 miliard 24 milioane de lei din Fondul Rutier pentru repararea drumurilor publice naționale pentru „Drumuri bune 2”.

Pentru reparaţia periodică a drumurilor naţionale, locale, comunale şi a străzilor în Bugetul de stat pentru anul curent au fost planificate 1,7 miliarde de lei. Din acești bani vor fi reparate drumuri în peste 1000 de localităţi din țară, conform propunerilor autorităţilor publice locale. Guvernul Filip promitea să repare 2600 de km. În total, pentru „Drumuri bune 2” au fost alocați peste 2,7 miliarde de lei.

Decizia a fost semnată de către prim-ministrul Pavel Filip și contrasemnată de ministrul economiei și infrastructurii Chiril Gaburici și ministrul finanțelor de atunci, actualul prim-ministru Ion Chicu.

Guvernul Sandu

După instalarea noului Parlament și Guvern, pe 17 iunie 2019, deputatul ACUM Petru Frunze a sesizat Guvernul Sandu despre programul „Drumuri bune 2” că ar avantaja primarii din PDM. „Au repartizat banii din Fondul Rutier mai mult în localitățile unde au obținut scoruri bune la alegeri. De exemplu, în raionul Nisporeni, care are peste 53 de mii de locuitori, au fost distribuite peste 70 de milioane de lei. Cel mai afectat raion este Ialoveni, deoarece aici Blocul ACUM a obținut un rezultat foarte bun. Ialoveni are peste 103 mii de locuitori și au fost distribuite doar 37 de milioane de lei, adică în jumătate”, a declarat deputatul.

Cu toate acestea, guvernul nu a anulat licitațiile pentru reparația drumurilor. Asta pentru că deja au fost semnate contractele pentru reparație. „Ce putem face noi este să redistribuim banii în interiorul contractelor”, a menționat Maia Sandu.

„Pentru unele porțiuni de drum noi deja avem finanțare stabilită de la BERD și BEI. Pentru altele vom obține finanțare în timpul cel mai apropiat”, a mai spus ministrul economiei și infrastructurii de atunci, Vadim Brînzan.

Ulterior, Gheorghe Curmei, directorul Administrației de Stat a Drumurilor a declarat că valoarea programului aprobat a fost de 1 miliard 750 lei (în cadrul proiectului „Drumuri bune 2”). Dar, în legea bugetului sunt prevăzute 950 milioane. Din cadrul sumei de 950 de milioane, 280 milioane sunt datorii din lucrările executate în 2018. Acum, suma de 650 de milioane de lei a fost redistribuită și recalculată, în funcție de numărul pe cap de locuitor.

Cum Chicu a fost la BERD să ceară bani pentru drumuri, dar a obținut… promisiuni

Premierul Ion Chicu a fost la Londra unde a „încercat să obțină bani pentru proiecte de infrastructură”. Premierul s-a întâlnit cu președintele BERD Suma Chakrabarti, unde a propus inițierea negocierilor semnării unui nou acord de finanțare pentru continuarea implementării Programului în sectorul drumurilor, din anul 2022. Potrivit unui comunicat, BERD a promis că va continua „să investească în proiectele majore menite să crească standardele de viață a cetățenilor Republicii Moldova”.

Citește și: Londra / Chicu a vrut bani, a primit promisiuni. Câți bani a obținut, în schimb, Ucraina de la BERD

După ce a revenit de la Londra, Chicu a anunțat în conferința de presă de astăzi că Guvernul Chicu, în perioada următoare, se va axa pe finalizarea drumurilor care se află în lucru. „Lungimea cumulativă a acestora este de 426 km. Costul total al acestor proiecte care se derulează de câțiva ani (de ex. drumul Chișinău-Ungheni a început în 2012) este de 319 milioane de euro”, a declarat prim-ministrul. 

  • Moldova.org a inspectat, împreună cu câțiva activiști civici, pe bicicletă traseul Chișinău-Ungheni. În ce stare și cum se repară acesta, vedeți în reportaj: Cu bicicleta, pe tronsonul amânărilor

Mai mult, premierul a declarat că în anul 2020 se va încerca repararea a circa 1400 de kilometri de drumuri pe cele mai importante tronsoane din țară. Valoarea totală a acestor proiecte se ridică la aproximativ 1,4 miliarde de euro.

„Anul viitor vom transforma țara într-un șantier imens. Suntem un Guvern care construiește, iar scopul nostru este să făurim, nu să distrugem și să scindăm”, a declarat Ion Chicu.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.