De ce sună moldovenii la poliție?

PE SCURT

De ce oamenii sună la poliție? Ce fel de ajutor au ei nevoie? Fiecare al cincilea apel la poliție este despre un conflict. Unul din zece apeluri anunță poliția despre furt.

Potrivit poliției, în 2019 s-au dublat numărul copiilor scoși ilegal din țară.

PE LUNG

Potrivit raportului de activitate a poliției pentru 2019, la numărul unic de urgență 112 au fost înregistrate  270 517 apeluri prin care a fost solicitat echipajul Poliției.

Durata medie a apelurilor a fost de cca cinci minute. Echipajele de poliție s-au aflat cca 30 minute la fața locului, iar zilnici la 112 au fost solicitată poliția de aproape 750 de ori. Cele mai multe apeluri au venit din Chișinău.

20% – conflict;                        16% – persoană agresivă

15% – accident rutier;        10% – furt

9% – persoană bătută;      8% – persoană agresată

8% gălăgie;                            6% – violență domestică

4% – deces;                               4% – altele

Citește și reportajul dintrun inspectorat de poliție:
„M-ai încătușat în fața femeii mele, dobitocule!”.
De ce bărbații comit cele mai multe infracțiuni

Subdiviziunile Poliției în perioada a 12 luni ale anului 2019 au înregistrat 29118 infracțiuni, circa 34% revinind municipiului Chișinău.

Fiecare a doua infracțiune este patrimonială, iar aproape fiecare a cincea (17% din infracțiuni) este în domeniul transporturilor. 4% din infracțiuni sunt contra familiei și minorilor.

Potrivit poliției, numărul scoaterilor ilegale a copiilor din țară a crescut cu 122,7%. Această infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 2 la 6 ani.

Numărul violurilor față de 2018 a crescut cu 23,55%.

Poliția menționează că numărul răpirilor de transporturi a crescut cu 18,53%. Răpirea mijlocului de transport fără scop de însuşire se pedepseşte cu amendă în mărime de la 580 (29 mii lei) la 1350 (67 500 lei) unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 1 la 3 ani.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.