De ce este important ca site-urile să fie prietenoase și persoanelor cu nevoi speciale? Explicăm

Aproape 10% din populația lumii suferă de o anumită dizabilitate. Printre multiple probleme zilnice cu care se confruntă persoanele cu dizabilități este și navigarea pe internet, motivul fiind accesibilitatea redusă a site-urilor web. Subiectul accesibilității web a fost abordat în cadrul evenimentului online „Diversitate, egalitate și incluziune în comunitatea IT” organizat de Tekwill. Experta americană Jayne Cravens a explicat de ce crearea unor site-uri accesibile contribuie la creșterea numărului de clienți, dar și a prestigiului.

Jayne Cravens este lectoră și consultantă în domeniul accesibilității web, cu o experiență de mai bine de 20 de ani. Să-și orienteze activitatea în acest domeniu a determinat-o experiența personală. Timp de mai multe luni a lucrat online cu femei nevăzătoare. Acest fapt a făcut-o să înțeleagă că site-ul ei este accesibil inclusiv pentru persoanele cu deficiențe de auz sau nevăzătoare, chiar dacă inițial nu și-a propus acest fapt. 

„”

Nu conștientizam că lucrurile simple, precum subtitrările la un material video fac site-ul mai accesibil pentru persoanele cu dizabilități. Oricine poate fi clientul tău. Antreprenorii și companiile ce nu creează site-uri adaptate la necesitățile persoanelor cu dizabilități, riscă să piardă mulți clienți. Companiile au tendința să creadă că persoanele cu dizabilități nu se numără printre clienții lor, ceea ce este o abordare greșită. 

Majoritatea companiilor își adaptează paginile web pentru a putea fi accesate de pe smartphone, însă nu le adaptează la cerințele persoanelor cu dizabilități. Nu este regândit design-ul site-ului sau felul în care informația poate fi mai accesibilă. Instrumentele și aplicațiile cu care sunt dotate telefoane de ultimă generație, cresc accesibilitatea paginilor web pentru persoanele cu dizabilități, însă asta nu este de ajuns.

Accesibilitatea este una dintre prioritățile mele. Punctul de la care pornim atunci când creăm un site accesibil pentru toți este Web Wide Consortium (W3C), o inițiativă pentru accesibilitatea web ce include mai multe standarte. 

Să ai abilitatea de a crea ceva accesibil pentru persoanele cu dizabilități este un punct forte atunci când vrei să te angajezi. Nu angajez pe cineva dacă nu este cointeresat să creeze ceva accesibil. Multe companii au o asemenea  politică. Respectarea standardelor de accesibilitate a platformelor online crește notorietatea companiei și o plasează în topul motoarelor de căutare. În același timp, nu vorbim de costuri mai mari, dar cu siguranță de un număr al clienților sporit. 

Adăugarea unor descrieri audio la titlurile prezente pe site, descrieri ale imaginilor, produselor și link-urilor va ajuta persoanele nevăzătoare să se orienteze mai bine și să perceapă mai ușor informația. De asemenea, prezența subtitrării pentru materiale video sau audio, le va face disponibile pentru persoanele lipsite de auz. Trebuie să atragem atenția și la formatul paginilor, crearea unui meniu comod și simplu va face site-ul mai accesibil pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Atunci când creăm ceva accesibil, facem un bine tuturor.

„Diversitate, Echitate și Incluziune în comunitatea IT” este organizat de Startup Moldova cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suediei în cadrul Proiectului „Tekwill” implementat de ATIC, în parteneriat cu Izarra Community și Tech Women Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.