De ce deputații au pensii mai mari decât oamenii care au lucrat toată viața în colhoz

PE SCURT

În timp ce unii deputați primesc pensii de peste 6 mii de lei, unii bătrâni care au muncit toată viața la colhoz abia primesc 1500 de lei. Bani care le ajung, de la lună la lună, pentru mâncare, medicamente și alte necesități.

De fapt, specialiștii spun că atât deputații, cât și bătrânii ies la pensie după aceeași formulă și toată diferența este în mărimea salariului.

PE LUNG

Fiecare oră lucrată în colhoz se scria în registre, atât în timpul URSS cât și după destrămarea ei. Norocul nostru a fost să o întâlnim pe Lidia Brânză, secretara Consiliul local Văleni, (s. Văleni, r. Cahul) care ni le-a deschis și explicat cum se muncea pe atunci.

Ne-a arătat cartea de salarii pentru muncitorii la ferma de vaci pentru anul 1989, luna februarie.

Majoritatea lucrătorilor primeau peste 100 de ruble, pentru 14 zile de lucru. De exemplu, Vera Vodă a primit 246 de ruble pentru 196 de ore muncite în 14 zile. Dacă facem un calcul, această femeie a lucrat câte 14 ore în fiecare zi, timp de 14 zile.

Pentru aceleași ore de muncă, Maria Boeru, colega primei, a primit un salariu de 160 de ruble. Pe atunci, salariile acestor femei erau considerate mari. Totuși, cei care au muncit la fermă, în colhoz sau în fabrici pe timpul URSS și după, au o pensie mai mică decât deputații sau miniștrii.

Enlarge

20190211_143948
Foto: Tatiana Beghiu

Mihai Dogotar a ajuns la Curtea Europeană pentru că a fost plasat forțat într-un spital de psihiatrie, după ce a lovit-o pe Valentina Buliga, ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei de atunci. Era anul 2014. A lovit-o după ce acesta îi ceruse ca pensia de 1000 de lei să-i fie recalculată. Citiți cazul lui Mihai Dogotar: Radiografia drepturilor omului în Republica Moldova. De ce pierdem la CtEDO?

Cum se explică asta?

Deputatul PDM Dumitru Diacov are o pensie lunară de aproape 9 700 lei. Fostul deputat PL, Mihai Ghimpu s-a plâns recent la o televiziune că pensia… „ei, îmi este rușine să spun. E mică. 6 000 lei am”, a spus Ghimpu. Fostul președinte al Republicii Moldova  o peste Vladimir Voronin primește o pensie de peste 23 de mii lei, iar președinta parlametului, Zinaida Greceanîi, are aproape 21 de mii lei.

Prin urmare, bătrânii care au lucrat la fel ca Maria Boeru și Vera Vodă au astăzi pensii mici din mai multe cauze. Legea 156/1998 privind sistemul public de pensii spune că pensiile pentru limita de vârstă se calculează din venitul mediu lunar avut după 1 ianuarie 1999 până la atingerea vârstei corespunzătoare, luându-se în considerare stagiul de cotizare total.

Legea funcționează pentru toată lumea, cu funcții înalte sau fără. Asta înseamnă că:

  1. nu se calculează salariul avut înainte de 1999
  2. pentru perioada muncită înainte de 1999, se ia în considerare doar stagiul de cotizare și se adună cu stagiul avut după 1999

Totuși, de ce deputații au pensii mai mari decât oamenii care au muncit toată viața la colhoz, întrucât și anii munciți de aleșii poporului înainte de 1999 sunt calculați la fel? Sunt două răspunsuri.

  1. Începând cu 1 aprilie 2017, s-au produs modificări în legislație, iar deputații și miniștrii nu mai primesc pensii speciale. Înainte de 2017, pensia lor consituia 42% din salariu și unii au rămas cu pensia stabilită prin formula veche. Acum, calculul se face la fel ca la restul cetățenilor, conform legii menționate mai sus.
  2. Mărimea salariului. Cu cât salariul este mai mare, cu atât pensia este mai mare.

Sergiu Sainciuc, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, zice că formula actuală de calcul a pensiei este una foarte bună și este una pentru toți, în afară de judecători.

Înainte erau vreo 15-16 sisteme de pensii. Fiecare se străduia să aibă sistemul său, și procurorii, și judecătorii, și miniștri, și vameșii, și alții. Ulterior, s-a unificat. Acum condițiile sunt egale pentru toți. Chiar dacă avem vârstă egală de pensionare, stagiu egal de muncă, formulă egală pentru toți, pensia este diferită, pentru că salariul este diferit.

De exemplu, ca să înțelegem despre cum aceste pensii se calculează, ne dă niște exemple:

Exemplul 1

Un bucătar la grădiniță primește un salariu mediu de 3 mii lei. Se iau anii de cotizație – 37 de ani. Se înmulțește cu 1.35% (rata de acumulare care este aceeași pentru toți). Obținem 49.95 % – rata de înlocuire a salariului cu pensia. Asta înseamnă că pensia bucătarului de la grădiniță va fi de aproape 1500 de lei (49.95% din salariul de 3 mii lei).

Exemplul 2

Dacă un deputat are un salariu mediu de 10 mii de lei și rata de înlocuire a salariului este de 50%, asta înseamnă că el va avea o pensie de 5 mii de lei (în condițiile în care el a muncit, pe parcursul vieții, la fel ca bucătarul – 37 de ani).

Totuși, o pensie de 1500 de lei este insuficientă pentru oameni. Un sondaj din 2017 scoate la iveală faptul că 44% dintre respondenți, cei mai mulți, au nevoie în jur de 10 mii de lei lunar pentru a nu fi nevoit să plece peste hotare să muncească.

Sondajul a fost realizat de CBS-AXA, la comanda IDIS Viitorul” în perioada 9-20 septembrie 2017, pe un eșantion de 1109 de persoane. Marja de eroare este de 2,8 procente.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.