De câte vaccinuri avem nevoie și de unde le luăm? Explicăm

Aproximativ o sută de mii de persoane s-au vaccinat până acum, în Republica Moldova. Potrivit datelor prezentate pe platforma oficială de vaccinare, în total au fost administrate 96.372 de doze de vaccin, 10.241 de persoane fiind vaccinate complet, cu două doze. Numărul moldovenilor vaccinați este, totuși, mai mare, deoarece mulți deținători ai cetățeniei statului român au ales să meargă să se vaccineze peste Prut. Procesul de vaccinare a început în țara noastră pe 2 martie, iar potrivit Planului Național de Imunizare anti-COVD-19, Republica Moldova își propune să imunizeze 70% din populație.

De câte vaccinuri avem nevoie

Numărul aproximativ de persoane ce ar reprezenta 70% din populație este greu de estimat, fie din cauza migrației, fie a numărului de moldoveni care se vaccinează în alte țări. Potrivit Biroului Național de Statistică, la începutul anului trecut populația cu reședința obișnuită era de 2.640.438 de persoane, dintre care 2.067.183 sunt adulți, ceea ce reprezintă 78% din populația totală. 

Așa cum vaccinurile încă nu pot fi administrate minorilor, înseamnă că aproape toată populația adultă ar trebui să se vaccineze pentru a obține imunitatea colectivă, mai exact 1.848.307 de persoane (conform ultimelor date prezentate de BNS) sau 70% din toată populația țării. Prin urmare, am avea nevoie în total de 3.696.614 de doze, câte 2 per adult (dacă nu luăm în calcul numărul de moldoveni care merg să se vaccineze în România). 

Până în prezent, în Republica Moldova au fost livrate în total 290.970 de doze de vaccin, ce va permite vaccinarea a 145.485 de persoane, adică 5,5% din populația țării. 

De unde sunt aduse vaccinurile 

România

Pe 27 februarie Republica Moldova a primit o donație de 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19, urmate de alte 50.400 de doze. Pe 17 aprilie Guvernul României a mai livrat Republicii Moldova încă 132 mii de doze de vaccin AstraZeneca.

COVAX

În luna martie, prin intermediul platformei COVAX sprijinită de Uniunea Europeană au fost livrate, gratuit, 24.570 doze de vaccin Pfizer și 14.400 doze de vaccin AstraZeneca. La 17 aprilie un nou lot de 48.000 de doze de vaccin AstraZeneca au fost livrate prin intermediul acestei platforme. Vaccinurile AstraZeneca recepționate până acum fac parte dintr-un lot anunțat de circa 264.000 de doze

Perspective de aprovizionare 

Comitetul național de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 a aprobat cantitatea de 2.074.742 doze de vaccin care urmează să fie achiziționate prin intermediul mecanismului de partajare a costurilor prin platforma COVAX. MSMPS a remis în decembrie 2020 către COVAX o cerere prin care a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 20% oferite gratuit, iar 30% prin intermediul mecanismului de partajare a costurilor cu prețuri preferențiale acordate Republicii Moldova.

Totodată, s-a luat decizia de a fi achiziționate 100.000 doze de vaccin CoronaVac prin procedura de contractare directă. Anterior autoritățile au anunțat că vor să cumpere 400.000 doze de acest vaccin, specialiștii însă au revizuit această cifră, deoarece vaccinarea a 50 la sută din populație urmează a fi asigurată prin intermediul platformei COVAX. 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a fost informat la 7 aprilie curent despre disponibilitatea Rusiei de a livra țării noastre, sub formă de ajutor umanitar, 182.000 doze de vaccin Sputnik V, dintre care 62.000 doze vor fi repartizate regiunii transnistrene. Comitetul de coordonarea a imunizării a examinat și opțiunea de a achiziționa o cantitate suplimentară de vaccin Sputnik V, în volum de 700.000 doze.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.