De calitatea apei depinde sanatatea populatiei

in mai multe localitati urbane si rurale fie ca lipsesc, fie ca sint deteriorate retelele de alimentare cu apa si canalizare. 50 la suta din numarul total al locuitorilor tarii consuma apa din fintini si izvoare, care in proportie de 70-90% nu corespund normativelor sanitare. Consumul zilnic al apei necalitative pune in pericol starea sanatatii persoanelor in virsta, a invalizilor, copiilor, a mentionat Vladimir Garaba, presedintele Miscarii Ecologiste, in cadrul conferintei de presa din 5 octombrie. Potrivit specialistilor, nici apa din apeduct nu corespunde normelor in vigoare. Din cauza avariilor, intreruperilor procesului de alimentare cu apa, aceasta se contamineaza, creind conditii pentru dezvoltarea bacteriilor patogene in tevi. Investigatiile Centrului National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva arata ca circa 40% din mostre au abateri de la normele igienice la indicii poluarii microbiene. in unele centre raionale, in apeduct circula doar apa tehnica. O parte din populatie procura si utilizeaza apa imbuteliata, astfel fiind generate cantitati enorme de deseuri plastice, altii folosesc filtre casnice. insa, din cauza veniturilor mici, cei mai multi nu-si pot permite acest lucru.

O solutie reusita pentru a iesi din impas ar fi procurarea apei filtrate la preturi accesibile. Actualmente, un litru de apa costa de la 2 pina la 4-5 lei, cea filtrata – pina la 50 bani. Pentru persoanele sarace ar putea fi comercializata mai ieftin. Ecologistii preconizeaza de a crea o retea pentru filtrarea apei in 12 localitati cu situatie sanitar-ecologica dificila. Beneficiul va fi dublu: apa de calitate + noi locuri de munca.

Proiectul „Acces la apa de calitate pentru populatia nevoiasa” va fi implementat in satele si orasele cu cele mai mari probleme in domeniu, fiind sustinut financiar de Ambasada Olandei. Suma alocata se ridica la 30 mii euro. Compania „Nobel-Moldova” este cea care va desfasura proiectul in toate localitatile din republica, instalind filtre de capacitate medie si comercializind apa la preturi accesibile, inclusiv cu bonuri de scutire pentru cei nevoiasi. / Aneta VOITUN // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.