Datoriile Tiraspolului pentru gazul rusesc, mărul discordiei între Chișinău și Moscova/ ANALIZĂ

Rusia va avea de pierdut dacă va insista în continuare să ceară de la Republica Moldova achitarea datoriilor la gaz ale Tiraspolului. Declaraţia a fost făcută recent de Valeriu Lazăr, ministru al Economiei.

Datoare e MoldovaGaz, nu Republica Moldova
Potrivit și premierului Vlad Filat, achită cel care consumă, iar din acest considerent, statul Republica Moldova nu are nicio restanţă la achitarea facturilor pentru gazele naturale ruseşti. „Formula Moldova e datoare nu este corectă. E datoare MoldovaGaz, care are consumatori pe ambele maluri ale Nistrului. E un principiu foarte simplu cu datoriile Transnistriei, achită cel care consumă. În calitate deconsumator, pe malul stâng este compania TransGaz, datoare MoldovaGaz. Şi pe malul drept sunt câţiva consumatori care au acumulat datorii de câteva sute de mii, dar statul R. Moldova nu are niciun cent datorie”, a punctat ministrul Economiei în cadrul unei emisiuni pe postul de televiziune Prime TV.

Lazăr susţine că partea rusă va avea de pierdut circa 600 de milioane de dolari dacă va insista în continuare ca Moldova să achite datoriile de circa un miliard de dolari ale regiunii transnistrene. „Am spus să definitivăm bazele problemei şi să vedem cine şi cui îi este dator. Noi am avea mai multe întrebări: poate voi sunteţi datori? Cine e acţionar majoritar? Şi atunci cum se face că societatea MoldovaGaz are datorii? Teoretic, datoriile vehiculate ale Transnistriei pot ajunge şi la 10 miliarde de dolari. Dar să analizăm consecinţele. Ce se întâmplă cu o societate care nu îşi achită facturile? Riscă să falimenteze, noi riscăm cu circa 300 de milioane de dolari, cam cât avem în acţiuni, ei cu tot restul. În cel mai rău caz, noi riscăm cu falimentarea MoldovaGaz, iar ei practic să achite diferenţa până la un miliard. Noi riscăm să pierdem cota nostră în această companie, care echivalează cu datoriile pe care le avem”, a explicat ministrul.

Conform spuselor, autoritățile de la Kremlin înțeleg cine trebuie că achite datoria. Nimeni nu pune problema că Chişinăul trebuie să o facă.

Datoria Chișinăului este mică în comparație cu cea a Tiraspolului
“Referitor la datoriile Transnistriei, Gazpromul trebuie să recunoască existența a două cifre. Una care aparține celor din stânga Nistrului și una care aparține Moldovei, care este semnificativ mai mica”. Declarația a fost făcută de democratul, Adrian Candu, în prima lună de toamnă a acestui an.

Deputatul PLDM, Veaceslav Ionița a menționat că dacă am avea pachetul energetic trei, atunci nici nu s-ar discuta despre datoriile Transnistriei fata de Gazprom. “Daca am avea pachetul III, atunci fiecare consumator ar trebui sa îincheie un contract aparte cu Gazpromul și să plătească pentru ce consumă”, a specificat Ionița.

Referitor la valoare calorică a gazului Ioniță a precizat că în acord există așa prevedere că atunci când avem vreo abatere se modifică prețul ca gaz. “Când încheiem un contract cu Federația Rusă vedem și care este valoarea calorică. Dacă este o altă valoare calorică se plătește mai mult sau mai puțin în funcție de mărimea acesteia”.

Daă acordul referitor la gazele naturale a fost văzut de componentele AIE, Valeriu Munteanu a spsu ca el personal nu l-a vazut. “Eu personal nu l-am vazut. El se discută și se negociază de către membrii Ministerului Economiei, iar nivelul pe care îl pot atinge negociatorii este minim. Discutia se duce la nivel politic. Rușii așteaptă ca noi sa cedăm, noi așteptăm ca ei sa cedeze”, a precizat deputatul liberal.

Se discută prețul gazului, nu amânarea stingerii datoriei
Pe termen imediat Moldova și-a propus ca operatorii Moldovagaz şi Gazpromul au sarcina în timpul cel mai apropiat să încheie un contract pe anul viitor. Va fi un contract doar pe un an. Acum se discută detaliile, poate să fie prelungirea contractului actual, acum se fac toate calculele.

Interesul este că pe anul viitor sarcina minimală a actualului guvern tariful să nu crească. Sarcina maximală este avem o reducere de tarif. Aici este negocierea. Că va fi prelungirea unui contract, că va fi un contract nou deja colegii, începând cu ziua de vineri, au intrat în negocieri aplicative. Şi acesta este un fapt îmbucurător, ca să calmăm spiritele, la Chişinău.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.