Daca statul ar fi avea o politica tarifara adecvata, tariful maximal la gaz pentru populatie ar fi de 2,2 – 2,5 lei. Analiza economica IPN

Analistul economic Veaceslav Ionita considera ca daca statul ar avea o politica tarifara adecvata, atunci, in cazul unui pret de achizitie a gazului de 160 USD pentru 1 mie de metri cubi, tariful maximal la gaz aplicat populatiei ar trebui sa fie intre 2,2 – 2,5 lei, si nu de 2,8 lei, cum a fost aprobat, miercuri, de Agentia Nationala de Reglementare in Energetica (ANRE).

Analistul considera straniu faptul ca o scumpire a importurilor cu 45 % s-a soldat, in premiera, cu o majorare a tarifelor pentru consumatori de peste 50 %. „Este evident ca fluctuatiile cursului dolarului au o influenta la cresterea tarifelor, insa nu intr-o asemenea masura”, sustine Ionita. Potrivit lui, nimeni nu si-a pus intrebarea de ce noul tarif la gaz include dublarea, de la 27 la 54 bani, a costurilor de transportare si de distributie in cadrul RM, efectuate de „Moldova.-Gaz”, in conditiile in care nu s-a majorat salariul angajatilor acestei intreprinderi si „nu s-au scumpit tevile”.

„Acum a nimerit intr-o situatie stupida si „Moldova–Gaz”, din cauza ca tariful mediu la care livreaza gazul consumatorilor nu depaseste cu mult pretul de achizitie de la „Gazprom”. Astfel, intreprinderea suporta pierderi pe care le recupereaza doar din tranzitul de gaze pe teritoriul RM, precum si de la populatie care achita cel mai inalt tarif si subventioneaza, astfel, complexul electroenergetic, in timp ce tariful aplicat CET-urilor este cu 20 la suta mai mic fata de costul de achizitie”, sustine Ionita.

Analistul gaseste logica aceasta diferenta de tarife, deoarece CET-urile cumpara gaze angro, declarind, totodata, ca aceasta este si rezultatul unei politici eronate practicate inca din anii ‘90, cind se considera ca securitatea energetica a R. Moldova depinde de producerea de energia electrica autohtona, ceea ce nu este adevarat, spune Ionita. Potrivit lui, pe de o parte ANRE aproba livrarea gazelor catre CET-uri la tarife mai mici, pe care le compenseaza populatia, iar pe de alta parte, statul obliga distribuitorii de energie electrica sa cumpere energia produsa de CET-uri, care este foarte scumpa. El sustine ca Union Fenosa si alti distribuitorii ar prefera sa cumpere energie din Ucraina, cu 2,5 kWh, si nu de la CET-uri, cu 20-30 % mai scump. Chiar si in cazul in care Ucraina va scumpi energia pina la 3 centi/kWh, electricitatea din Ucraina va fi mai ieftina fata de tariful CET-urilor care ar putea fi aprobat in curind de ANRE, sustine Ionita.

in prezent, CET-1 vinde Grupului „Union Fenosa” energia electrica la pretul de 43,6 bani, CET-2 – cu 37,5 bani, CET-Nord – cu 40,37 bani. Potrivit lui Ionita, examinarea in prezent de catre ANRE a situatiei la intreprinderile electrice cu termoficare s-ar putea solda cu majorarea acestui tarif pina la 55-60 de bani. Aceasta poate determina UF sa ceara, la rindul ei, ajustarea tarifelor aplicate populatiei, ceea ce face posibila scumpirea energiei electrice de la 78 la 90 de bani pentru un kWh, a spus analistul.

Tinind cont de faptul ca ANRE a accelerat procedura de examinare si aprobare a tarifelor, Ionita considera ca un nou tarif la energia livrata de CET-uri companiei UF ar putea fi aprobat in luna august, iar un nou tarif pentru consumatorii finali – deja catre septembrie sau, cel tirziu, in octombrie.

Totodata, in acelasi context al scumpirii gazelor, Ionita sustine ca si tariful aplicat de CET-uri „Termocom”-ului ar putea fi majorat cu cca 30 la suta. insa, datorita faptului ca tariful la caldura aplicat populatiei este aprobat de Consiliul municipal, probabilitatea ca acesta il va modifica in timpul apropiat este foarte mica.

„CET-urile in prezent sunt ca niste „paraziti ai complexului energetic”, mai ales prin faptul ca beneficiaza de un tarif preferential la gaz, fiind astfel subventionate de populatie, care achita un tarif mai mare”, a spus Ionita. Totodata, ineficienta acestora este cauzata de utilajul invechit care genereaza pierderi suplimentare.

Comentind stabilirea de compensatii de catre Guvern pentru consumul de pina la 30 metri cubi (inclusiv) de gaze naturale, Ionita a sus ca aceasta este o masura pur politica, deoarece nu exista un rationament economic in cazul populatiei. Doar din perceperea de la populatie a TVA de 5 % la gaze, statul va incasa, suplimentar la cele 70 mil. lei pe care le incasa pina in prezent, alte 70 milioane, acordind in schimb compensatii de doar 25 mil. lei.

Potrivit lui Ionita, Guvernul urma sa identifice un grup-tinta, adica cele mai defavorizate categorii de populatie sau consumatorii de la tara, care folosesc gazele pentru incalzire, si sa stabileasca compensatii echitabile. Majorarea tarifelor, in opinia lui Ionita, nu este atit o problema economica, cit una sociala, din care cauza Guvernul ar trebui sa–si indrepte primordial atentia asupra populatiei, care va fi cea mai afectata de majorare, si sa aprobe masuri speciale pentru sustinerea paturilor vulnerabile.

in acelasi timp, consumul de produse nu va fi influentat semnificativ de scumpirea gazelor, deoarece 70 la suta din consum este in prezent din importuri, a spus analistul. Cu exceptia CET-urilor, intreprinderile care consuma gaz in procesul de productie sunt foarte putine, iar efectele asupra intreprinderilor de ciment si de sticla nu vor fi sesizate de majoritatea populatiei.

Referitor la posibilitatea participarii capitalului rus in proiectele investitionale din sectorul energetic al RM, Ionita a spus ca parteneriatele cu rusii sunt riscante, din simplul motiv ca acestia au participat la privatizarea intreprinderilor vinicole, rezultatul fiind evident. Pe de alta parte, el sustine ca doar rusii ar risca sa faca investitii in obiectele energetice ale RM, deoarece ei cunosc cel mai bine situatia acestora.

Semnarea unui contract pe termen lung cu „Gazprom” este util, in opinia analistului economic, doar din punctul de vedere al asigurarii livrarilor continue. in privinta pretului, insa, Ionita a spus ca, potrivit datelor pe care le detine, noul contract va prevedea negocierea pretului in fiecare an. Aceasta ar putea presupune o urmatoare majorare a pretului la gaze chiar de anul viitor, a mai spus Ionita, citat de Info-Prim Neo.

ANRE a stabilit miercuri, 19 iunie, un nou tarif mediu de livrare a gazelor naturale consumatorilor finali in valoare de 2335 pentru 1 mie de metri cubi, cu 50,4% mai mare fata de cel existent pina in prezent, de 1553 lei. Pentru consumatorii casnici cu un consum lunar de pina la 30 m. c. (inclusiv), tariful a fost majorat de la 1460 la 2196 lei, iar pentru un consum peste 30 metri cubi, precum si pentru alti consumatori finali, tariful a fost majorat de la 1870 la 2812 lei pentru 1 mie de m. c. Tariful la gazele naturale pentru centralele electrice cu termoficare a fost majorat de la 1160 la 1745 lei, pentru centralele termice – de la 1368 la 2057 lei pentru 1 mie de metri cubi.  // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.