Cutremur de 6,1 grade în Vrancea, resimțit în Republica Moldova

Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 s-a produs, sâmbătă noapte, la ora 2:11, în zona seismică Vrancea. Epicentrul a fost localizat în județul Buzău, iar adâncimea de 100 kilometri.

Estimarea iniţială a Institului Naţional de Fizică a Pământului a fost de 6,1 pentru ca apoi totuşi să fie revizuit la 5,6.

Este cel mai puternic seism înregistrat în Vrancea din ultimii 25 de ani.

Cel mai mare cutremur înregistrat în Vrancea în ultimii 10 ani a fost înregistrat pe 22 noiembrie 2014, atunci seismul având 5,7 grade.

Primarul capitalei Dorin Chirtoacă a scris pe pagina sa de Facebook:

Cutremur
Ora 2 si 13. L-am simtit cu totii cu siguranta.
Este cel mai puternic din ultimii 25 de ani, 6,1 grade in Vrancea, 5,6 grade la Chisinau. Conform informatiei de la Dispeceratul Central si de la colegii de la Departamentul Situatii Exceptionale cel putin deocamdata nu sunt anuntate distrugeri sau alte consecinte negative. Cel mai tare s-a resimtit la Cahul.”

În luna septembrie, în România au avut loc peste 25 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,5 și 4,3 grade pe scara Richter.

În 2015, cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter și s-a înregistrat în data de 29 martie, în județul Buzău.

De notat că potenţialul maxim evaluat în Vrancea este de 7,5 magnitudine pe scara Rihter sau 7,9 magnitudine de moment. Dar astfel de cutremure se produc foarte-foarte rar, potrivit unor estimări, perioada lor medie de recurență este de circa 400 ani. Astfel, cel mai mare cutremur istoric a avut loc în 1802 în Vrancea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.