Curios: Moldova consumă de 2,5 ori mai multă bere decât vin. Iată ce zice ministrul Agriculturii

În pofida faptului că este considerată o ţară vitivinicolă, Republica Moldova consumă mai multă bere decât vin. Astfel, în 2015, moldovenii au consumat de 2,5 ori mai multă bere decât vin şi derivate din vin.

Republica Moldova a consumat în anul trecut 110 milioane litri de bere sau 220 milioane sticle de bere de 0,5 l. În timp ce consumul de vin şi derivate din vin nu a depăşit 40 milioane litri”, a menţionat ministrul Agriculturii Eduard Grama în cadrul unei emisiuni de la RadioChişinău.

Astfel, moldovenii consumă de 2,5 ori mai multă bere decât vin şi derivate din vin.

Totodată, ministrul Agriculturii a explicat că situaţia a fost condiţionată de preţul mic al berii, iar pentru redresarea situaţiei instituţia pe care o conduce insistă pe majorarea accizului la bere.

„Este o problemă de preţ. Ministerul Agriculturii insistă ca să mărească accizul la bere, întrucât în străinătate parametrii costului unei sticle de vin în raport cu cel al unei de bere este de 1:2, 1:3. În Moldova acest raport este de1:6. Adică, cu preţul unei sticle de vin poţi să-ţi cumperi şase sticle de bere”, a spus Eduard Grama.

Totodată, ministrul a precizat că vinul este un produs scump, luând în calcul costurile producţiei, în raport cu berea, iar marja de profit este foarte mică.

Cu toate acestea, preţul la vin este dictat de piaţă. Sunt sigur că într-o zi o să apară un producător de vin, care va oferi producţie mai ieftină şi calitativă, şi o să cucerească piaţa. Respectiv, şi ceilalţi producători vor trebuie să se adapteze la noile condiţii”, a mai adăugat Eduard Grama.

Reamintim că pe 1 şi 2 octombrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale se desfăşoară Ziua Naţională a Vinului. La eveniment sunt aşteptaţi peste 100 de mii de vizitatori.  Peste 30 de mii de vizitatori sunt aşteptaţi de peste hotare. În acest an sunt prezentate peste 400 de tipuri de vinuri moldoveneşti.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.