Ce trebuie să faci pentru a te lăsa de fumat. Explicăm

De mai multe decenii, în toată lumea sunt promovate campanii de renunțare la fumat. Aproape în fiecare an apar studii care arată impactul negativ al tutunului asupra organismului, dar și statistici îngrijorătoare privind numărul deceselor cauzate de fumat. Cu toate acestea, potrivit statisticilor, la nivel mondial există 1,3 miliarde de consumatori de tutun. 

În Republica Moldova, potrivit Ministerului Sănătății, fumează un sfert din populația țării – 25,3%. Dacă te numeri printre aceștia, cu siguranță măcar o dată în viață te-ai gândit că „ar fi bine să renunț la acest viciu”. Moldova.org te îndeamnă să-ți urmezi acest gând și îți propune să vezi cum poți să te lași de fumat.

Lasă-te de fumat acum

Medicii ne îndeamnă să renunțăm la fumat acum, fumătorii având o medie de viață cu 15 ani mai mică față de nefumători. Dar chiar dacă renunți complet la fumat, ar trebui să știi că vei fi expus riscului de apariție a bolilor cardiovasculare încă timp de 2-3 ani, dar și a cancerului – timp de 5-6 ani. În același timp, riscul apariției celui mai cumplit cancer – cancerul pulmonar  – va scădea, dar va rămâne de două ori mai mare comparativ cu cei care nu au fumat niciodată.

Potrivit medicilor, renunțarea la fumat depinde în primul rând de voința și tăria de caracter a fiecăruia. Sunt oameni care se pot lăsa de fumat în decurs de o zi. Alții au nevoie de medicamente sau doze controlate de nicotină pentru a scădea treptat necesitatea de a fuma.

Ședințele de terapie și terapiile de substituție nicotinică 

Una din componentele strategiei individuale de renunțare la fumat este terapia cognitiv- comportamentală. De aceea, multe persoane care decid să renunțe la fumat apelează în primul rând la psiholog. Psihologa Ana Niculăeș spune că renunțarea la fumat poate fi realizată și în cadrul unei singure ședințe, dar poate dura și până la zece. „Totul depinde de cât de tare e decis omul să facă schimbarea și dacă schimbarea are loc din interior, și nu din exterior. Este un fel de alegere dintre: «Eu aleg să renunț la asta» versus «Prietena, mama îmi spune să renunț la fumat»”, explică ea. Deci, cei care aleg psihoterapia ar trebui să știe că prețul unei ședințe variază între 250 lei și 800 lei/oră, în funcție de calificarea specialistului. 

Persoanele care nu au sau nu doresc să cheltuie bani pentru a merge la psiholog, au posibilitatea să primească asistența gratuită în cadrul centrelor de sănătate mintală în baza poliței de asigurare medicală. „În astfel de centre activează psihologi, psihiatri și narcologi, care vor putea oferi asistența necesară, în funcție de gradul de dependență”, a explicat Ana Niculăeș.

O altă componentă a strategiilor individuale de renunțare la fumat sunt terapiile de substituție nicotinică (TSN) care sunt disponibile în varianta transdermică – plasturi și în variantă orală  – gumă, pastile, tablete și inhalator. În unele țări, acestea mai sunt comercializate și sub formă de spray nazal.

Gumele de mestecat se vând la un preț de 123 lei pentru o cutie de 30 de gume. În farmaciile de la noi, cele mai populare sunt gumele de 2 mg. Acestea sunt recomandate  persoanelor care fumează ≤ 24 țigări/zi. Doza unanim recomandată este de 8-12 gume mestecate/zi, timp de 12 săptămâni. Deci, în funcție de gradul de dependență, „cura” de nicotină poate fi urmată și până la trei luni, timp în care vor fi consumate 28 de cutii în valoare totală de 3416 lei.

Plasturii cu nicotină se aplică după o anumită schemă, în funcție de numărul de țigări fumate pe zi. Astfel, vom avea următoarea prescripție:

  • Dacă pacientul fumează 10 țigări/zi, se aplică un plasture de 21 mg/zi timp de 4 săptămâni, apoi 14 mg/zi timp de 2 săptămâni, după care urmează plasturele de 7 mg/zi timp de 2 săptămâni;
  • Dacă pacientul fumează <10 țigări/zi, va începe cu 14 mg/zi timp de 6 săptămâni, apoi 7 mg/zi timp de 2 săptămâni. 

În general, cursul durează până la 8 săptămâni, în fiecare dimineață fiind aplicat un plasture nou.

În farmaciile din Chișinău, plasturii cu nicotină încă nu sunt în vânzare, însă ele pot fi găsite prin anunțurile publicitate. Prețul este de 200 lei per cutie. În fiecare cutie sunt 7 plasturi. Deci, pentru un curs de 8 săptămâni vei avea nevoie de 1600 lei.

Inhalator cu nicotină. De asemenea, se utilizează conform unei scheme. Sunt indicate  unul sau două pufuri în locul unei țigări sau de fiecare dată când simți dorința de a fuma. Un inhalator are de obicei 150 de doze. Dacă se ia în calcul că un moldovean fumează în mediu 7 țigări pe zi, atunci un inhalator îți va ajunge pentru 10 zile. Pentru opt săptămâni vei avea nevoie de cinci inhalatoare. Prețul unui inhalator (cele mai populare sunt cu arome de mentă) este de 195 de lei. Deci, pentru două luni vei cheltui, în medie, 975 de lei.

Tablete cu nicotină. În acest caz, va trebui să citești atent prospectul medicamentului, pentru că se utilizează conform unei scheme prestabilite de medici, în funcție de numărul de țigări fumate. O cutie costă circa 300 de lei și îți va ajunge pentru o aproximativ 30 de zile. Pentru trei luni vei cheltui 900 de lei.

Dacă ți se pare prețul mare

„Să renunțăm la fumat nu ne costă nimic, iar dacă nu renunțăm, ne poate costa viața”, susține Olimpia Gherman, medică pneumologă.

În Republica Moldova, circa 5200 de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor cauzate de fumat. La nivel mondial, numărul zilnic de decese este echivalent cu numărul deceselor rezultate în urma prăbușirii a 50 de avioane de pasageri de mare capacitate.

Consumul de tutun este responsabil de 87% din decesele cauzate de cancerul pulmonar, 82% din cazurile de BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică), 21% din cazurile de boală coronariană și 18% din cazurile de atac cerebral. 

Intensitatea dependenței de nicotină este foarte mare, mai mare sau similară dependenței de heroină sau cocaină. Nicotina creează o dependență mult mai puternică decât alcoolul, canabisul sau LSD-ul și drogurile similare.

La nivel global, 1,4 miliarde de dolari sunt cheltuiți anual pentru tratarea bolilor legate de fumat.

Foto: health.clevelandclinic.org

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.