Cum Social Media distruge sărbătoarea de Crăciun

Rețelele de socializare ne fac să ne simțim neprotejați și plini de invidie. Mai nou, ne împing să cumpărăm mai mult.

Țineți minte scena deja celebră din filmul „Singur acasă”, unde camera glisează desupra casei pline de luminițe ale familiei McCallister? Geamurile sunt luminate, ramele ușilor sunt evidențiate de beculețe aprinse, iar pe ușă  atârnă o coroană lucitoare. Imaginea Crăciunului perfect pentru mulți dintre noi.

Alexandra Jones, autoarea acestui articol, își aduce aminte vag, că întruchiparea Crăciunului era anume acea casă decorată grijuliu cu jucării aurii, verzi și roșii. În acest palat neapărat trebuie să fie plin de oameni mulți, neapărat rude. Își amintește cu invidie că anume așa credea că trebuie sărbătorit Crăciunul.

Au trecut 23 ani și nu mai e nevoie să te uiți la TV pentru a te umplea de invidie. În epoca Social Media, Crăciunul așa-zis perfect e la un clic distanță.

https://www.instagram.com/p/Bq8z-wfHfYm/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading

Chiar dacă nu-ți pui scopul să navighezi pe hashtag-urile de Crăciun, rețelele sociale în această perioadă sunt pline de fețe zâmbitoare, oameni care poartă haine de Moș Crăciuni la petreceri, peste tot sunt aruncate cadouri  împachetate frumos și brazi decorați conform unor reguli de stil. Ai putea să vezi chiar și case strălucind mai tare decât cea a familiei McCallister.

https://www.instagram.com/p/BqnMGstBny7/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading

Toate astea sunt suficiente pentru a simți că tu nu faci suficient de mult pentru a fi în spiritul sărbătorii.

Chiar dacă rețelele de socializare pot să te țină in priză și să-ți ofere emoții de apartenență la comunitate, totuși de cele mai multe ori, aceste imagini de vacanțe, călătorii și relații perfecte produc un sentiment  de nervozitate, că tu nu faci suficient de multe eforturi pentru a avea o viață perfectă.

Conform unui studiu bazat în USA, în perioada sărbătorilor de iarnă, categoria de vârstă 17 -22 ani va face cele mai multe cumpărături pe Instagram și Snapchat decât prin intermediul altor platforme digitale. Deloc surprinzător, când te gândești cât de multe eforturi au investit aceste platforme să facă procesul de cumpărare cât mai rapid.

În luna iunie a acestui an, Instagramul a permis utilizatorilor să facă cumpărături direct de pe Stories (partea cea mai folosită a Instagram-ului, unde poți posta video și poze care vor dispărea după 24h), printr-un simplu click pe obiectele cu tag.

https://www.instagram.com/p/Bq9noxCAlvI/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading

Una din amăgelile platformelor ca Instagram și Facebook este că: atunci când privim pozele altora, asta nu ne ajută cu nimic. Noi doar observăm realitate lor. Aceste imagini sunt doar 1% din sărbătoarea lor. Chiar dacă nu este o ficțiune, totuși aceste poze au fost editate și stilizate până la momentul în care nu mai reflectă realitatea, ci doar o iluzie a ei. Și nu ai nicio posibilitate de fact check.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.