Cum se construiește cultura urbană în Republica Moldova

Libertatea, patrimoniul istoric îmbinat cu inovații tehnologice, culoarea, spațiul, graffiti, comunicarea, sportul, atelierele creative, prietenia și distracția – toate combinate definesc cultura urbană. Și totuși, probabil cel mai important dintre acești termeni este unitatea. „Cultura hip-hop este pentru toată lumea”, ne spune Inna Beregoi.

Cunoscută la nivel internațional sub pseudonimul iZZY iZVNE, ea a devenit unul dintre cele mai reprezentative nume din cultura urbană din Republica Moldova. Inna Beregoi este celebră pentru picturile murale care dau culoare pereților gri din orașele noastre, cât și cele de peste hotare, și se numără printre artiștii publicați în cartea „100 European Graffiti Artists”, ediția 2014.

Îndrăgostită de principiile culturii urbane

Artista și-a dezvoltat propriul stil în care îmbină formele 3D cu elemente de caligrafie pentru a transmite mesaje importante. Un exemplu relevant este pictura murală „Colorează lumea în oranj”, pe zidul parcului de troleibuze nr.1 din strada Columna, sectorul Buiucani al capitalei. Realizată alături de echipa ei, Asociația Urban Spirit Family, lucrarea are drept scop conștientizarea și promovarea luptei împotriva fenomenului violenței asupra femeilor.

Activitatea Urban Spirit Family a început în 2016. „În acel moment, eu eram deja parte componentă a culturii urbane și hip-hop de 5 ani și eram atât de îndrăgostită de atmosfera și principiile acesteia încât am vrut să o împărtășesc cu generația tânără”, își amintește iZZY iZVNE.

Astfel, Asociația Urban Spirit Family a devenit printre cele mai active și cunoscute organizații care se dedică dezvoltării culturii urbane în Moldova. Membrii acesteia au organizat festivaluri, ateliere de lucru, cursuri și au realizat picturi murale în țară. În același timp, ei au participat la concursuri și festivaluri de peste hotare, făcând cunoscut numele Republicii Moldova.

„Cultura hip-hop este pentru toată lumea”

„Principalul nostru eveniment anual, Urban Vibes, este un festival internațional de cultură urbană, în cadrul căruia se desfășoară competiții în graffiti, break dance, hip-hop, antrenament, parkour, streetball etc. Cultura hip-hop este pentru toată lumea și mă bucur că avem ocazia să ne împărtășim cunoștințele și să inspirăm tinerii din țara noastră”, spune Inna Beregoi.

În acest moment, din Asociația Urban Spirit Family fac parte șase oameni. „Suntem o familie din care toată lumea poate face parte, indiferent de activitate. Scopul nostru principal este să unim tinerii prin cultura urbană și să îi ajutăm să se dezvolte. Munca noastră se bazează pe principiile culturii hip-hop: pace, dragoste, unitate și distracție”, explică iZZY iZVNE.

Grafitti din ilegalitate, în galerii de artă

Pentru că adolescenții și tinerii din Chișinău au mai multe oportunități decât cei din alte orașe ale Moldovei, Asociația și-a orientat eforturile spre tinerii din regiuni și îi învață arta graffiti și cea stradală.

„Oamenii sunt gata să plătească pentru realizarea lucrărilor graffiti, se organizează un număr mare de festivaluri internaționale, operele graffiti au intrat în galerii. Pot spune cu încredere că vorbim despre o industrie cu drepturi depline. Prin urmare, am avut dorința de a răspândi această cultură în toată Moldova. Este foarte frumos să vedem cum le strălucesc ochii celor care vin la atelierele noastre și cât de mult le place să învețe lucruri noi”, afirmă iZZY iZVNE. Până acum, membrii Asociației au ajuns la Bălți, Fălești, Cimișlia, Ungheni, Risipeni, Rîșcani.

Artista a fondat Urban Spirit Family pentru a promova principii sănătoase legate de cultura urbană și modul în care tinerii se manifestă în spațiile din orașele noastre alături de o echipă puternică. De asemenea, printre scopurile Asociației se numără promovarea pasiunilor acestor tineri.

„Vrem să vorbim despre oamenii care dezvoltă cultura urbană, să arătăm cum respiră ei, cât de greu le este deseori…”, menționează tânăra.

New Media Incubator, un proiect care i-a apropiat

Pentru a afla metode interactive de storytelling și procesul de producție a unor produse media de calitate, membrii Urban Spirit Family au participat la New Media Incubator (NMI), ediția 2020, implementat de Fundația Soros Moldova. Este vorba despre un laborator de creație și experimentare în domeniul video și audio destinat tinerilor creatori de produse mass-media online, în general vloguri și podcasturi.

În cadrul proiectului, participanții au beneficiat de cursuri teoretice intensive, sesiuni de mentorat și traininguri practice în domenii precum social media marketing, au învățat tehnici în filmare și editare și cum să lucreze cu echipamente și softuri de înregistrare sau procesare a sunetului. La fel, participanții la New Media Incubator au învățat să planifice, gestioneze și organizeze procesul de producție. Toate aceste cunoștințe noi le-au deprins de la cei mai experimentați specialiști din țară.

Urban Spirit Family a fost una dintre cei 22 de absolvenți ai NMI, ediția 2020. Drept rezultat, piața mediatică moldovenească s-a îmbogățit cu un podcast și 13 vloguri noi.

„NMI a fost primul proiect la care am participat împreună și pot spune cu încredere că ne-a apropiat”, spune iZZY iZVNE despre participarea echipei Urban Spirit Family la New Media Incubator.

Vlogging despre cultura urbană

Urban Spirit Family a pus bazele unui vlog despre viața și activitatea tinerilor pasionați de cultura urbană. Unul dintre episoadele concepute în cadrul proiectului NMI este dedicat curselor cu drone FPV. Abrevierea FPV vine din limba engleză – first person view – și într-o traducere liberă, ar însemna că pilotul vede doar ce „vede” și drona.

Așadar, este vorba despre un sport în care participantul controlează drona cu ajutorul unui echipament special montat pe cap. Acesta îi permite să vadă în timp real imaginile pe care le surprinde camera dronei.

„Vom continua să facem vlogul, pentru că este un proiect la care am visat și ținem mult. Toată echipa noastră a investit mult suflet în filmarea și montarea episoadelor. Sigur că mai avem de muncă”, recunoaște tânăra.

Cei de la Urban Spirit Family  au planuri mari pentru cultura urbană din Republica Moldova, dar precum noi toți își fac planuri cu precauție. „Am fost invitată la mai multe festivaluri mari din străinătate, dar la fel ca anul trecut, totul depinde de pandemie. Prin urmare, în timp ce așteptăm să vedem cum vor evolua lucrurile, noi continuăm să dezvoltăm cultura în țară”, afirmă cu optimism artista.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.