Cum să (nu) organizezi un concert în pandemie. Cazul Morgenshtern

Sâmbătă seara, mai mulți tineri din Chișinău au uitat de pandemie, restricții și s-au îmbulzit la concertul lui Alisher Morgenshtern. Deși restricțiile pandemiei încă nu au fost anulate, cei prezenți s-au îmbulzit și nu au păstrat distanța socială. Majoritatea nici nu purta măști de protecție, cântând și dansând în ritmul impus de rapperul rus. Poliția anunță că a înregistrat un proces contravențional pe numele organizatorilor privind încălcarea restricțiilor. 

@kat.artis#моргенштерн #morgenshtern #моргенштернкишинев #morgensternchisinau #covid19♬ оригинальный звук – artis.interiors

Vloggerul și rapperul Morgenshtern are 22 de ani și a devenit extrem de popular pe youtube și instagram, unde video-urile lui adună milioane de vizualizări în doar câteva ore. Acesta este considerat un „propagandist al dezmățului” care folosește un limbaj licențios. Mai mult, el are interdicție de a intra în Ucraina, pentru că „comportamentul și mesajul pieselor sale este imoral”. 

Cei prezenți la concertul organizat în capitală au plătit pentru un bilet de la 400 până la 1 800 de lei. 

Cum ar trebui să fie un concert în pandemie

Pentru a verifica dacă te poți infecta cu COVID-19 în timpul unui concert, la sfârșitul lunii martie curent, în Barcelona a fost organizat un concert-test la care s-au adunat 5000 de participanți. La intrare, toate persoanele au trecut teste rapide la COVID și doar cei cu rezultate negative au avut acces pe teritoriul evenimentului. De asemenea, aceștia erau obligați să poarte măști de protecție pe parcursul concertului. Studiile și investigațiile ulterioare au arătat că doar opt participanți s-au infectat.

Astfel de concerte au mai fost organizate în Olanda și în Germania. Una dintre măsurile obligatorii au fost ca oamenii să păstreze distanța socială, să nu scoată deloc măștile de protecție și să aibă teste cu rezultat negativ la COVID. Și România s-a arătat dispusă să organizeze un astfel de concert-test la Cluj.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.