Connect with us
"
"

Social

Cum omorau ei oamenii…

Cum omorau ei oamenii…

Publicat

pe

Procuratura e pe cale sa descopere persoanele care au comandat cele mai terifiante omoruri din ultimii ani

In ultimii trei ani, opinia publica din R. Moldova a fost zguduita de mai multe omoruri la comanda. Pentru asemenea fapte, ucigasii platiti incaseaza sume variind intre 10 si 100 mii de dolari. Pe parcursul unui an, anchetatorii moldoveni, ajutati de colegii lor din Ucraina, Federatia Rusa si Bulgaria, au capturat, rand pe rand, toti membrii acestei comunitati criminale, care are la "activ" peste 10 asasinate executate la comanda si 11 tentative de omor. Cel mai greu a fost sa fie capturati cei doi lideri ai acestei grupari: Iuri Radulov, alias "Babior", si Piotr Stasikov, zis "Hona".

"Acoperisul" de la Departament

Pentru a-si asigura un "acoperis" sigur, "Babior" avea nevoie de sustinerea unor persoane din structurile abilitate sa contracareze coruptia si crima organizata. L-a "ochit" pe unul din angajatii Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate si Coruptiei – Iurie Lungu. Nu a fost deloc greu sa-l racoleze, or, sumele propuse de criminali depaseau cu mult salariul de mizerie, pe care il primeste un ofiter de la DCCOC. A fost suficient sa i se organizeze cateva plecari in strainatate si petreceri la restaurante cu mese copioase. In scut timp, el a inceput sa furnizeze ortacilor lui Radulov date despre viitoarele victime si despre metodele de depistare a infractorilor pe care le foloseau colaboratorii DCCOC. In cadrul gruparii, politistul avea si obligatia sa-i instruiasca pe criminali cum sa urmareasca victima. Tot el se ocupa de procurarea armelor si inchirierea locuintelor pentru cei care urmau sa indeplineasca "operatiunea". Nu in ultimul rand, ofiterul mai avea misiunea sa orienteze pe piste gresite organele de ancheta. Lungu isi indeplinea misiunea ireprosabil. Dar, vorba proverbului, ulciorul nu merge de multe ori la apa… Unul dintre primii capturati de organele politiei municipale a fost anume Lungu, care nici nu banuia ca organele de ancheta ii calca pe urme. In prezent, el se afla in arestul politiei si, daca va fi gasit vinovat, risca o pedeapsa cu detentie pe viata.

Arestarea fostului ofiter DCCOC i-a pus in garda pe cei din comunitatea criminala. In scurt timp, ei au facut rost, nu fara sprijinul unor angajati ai structurilor de mentinere a ordinii publice, de pasapoarte false, si au plecat peste hotare.

Cazurile Vislouh, Burdiuja si Lopatinski

Prima comanda Radulov si Stasikov au primit-o la finele anului 1998. Urmau sa-l lichideze pe seful securitatii autoproclamatei rmn, Iuri Vislouh. In timp de trei zile, Serghei Obrucikov si Eduard Golanski au facut rost de un pistol "TT", trei statii radio "Kenvud" si un automobil "Ford-Scorpio". Altii au urmarit victima, stabilind programul de lucru si unde isi petrece timpul liber. "Vanatoarea" a inceput in dimineata zilei de 30 decembrie. Stasikov si Obrucikov asteptau in apropierea locuintei lui Vislouh, iar intr-un automobil "Audi-100" se aflau Radulov si Golinski. Peste putin timp, Vislouh a iesit, impreuna cu fiul sau Iulian, si au urcat intr-un "Grand-cherokee". Intrand pe la un prieten de-al sau, si-a continuat drumul, fara sa-si dea seama ca e urmarit. A intrat in magazinul "Iunosti". La iesire, il asteptau calaii. Nici nu a reusit sa urce in masina, ca o rafala de pistol-automat i-a curmat viata. Ultimul cuvant a fost "ascunde-te" si era adresat feciorului. Ranit, acesta a cazut fara cunostinta, ceea ce i-a salvat viata. Criminalii s-au apropiat de masina, au mai tras o rafala si au plecat.

Dupa noua luni de la asasinarea lui Vislouh, scenariul se repeta. De data aceasta, este asasinat seful Departamentului anticoruptie din Tiraspol, Alexei Burdiuja. In acea dimineata ploioasa de octombrie, Burdiuja isi ducea feciorul la scoala. Stiindu-i itinerarul, Obrucikov si alti doi complici il asteptau intr-un "BMW", nu departe de blocul in care locuia victima. La prima intersectie, "BMW"-ul a barat calea "VAZ"-ului cu care se deplasa Burdiuja, si asasinii au deschis focul. Burdiuja a decedat pe loc, feciorul sau a scapat cu viata. Killerii au fugit, fara sa verifice, asa cum faceau de obicei, daca in masina a mai ramas cineva viu. Fiul lui Bordiuja a reusit sa memoreze numarul de inmatriculare al masinii care se indeparta.

In ianuarie 1999 a urmat alta comanda: businessmanul Isak Lopatinski. Pe langa afacerea pe care o avea, acesta era stapanul unor depozite vamale. Conform datelor Procuraturii, el nu a acceptat sa deconteze anumite bunuri si, pentru ca nu "s-a impartit" cu altii, a fost declarat persoana incomoda. Asupra planului de asasinare s-a lucrat mult si minutios. Operatiunea trebuia indeplinita de Radulov, Stasikov si Golanski, care au facut rost de un pistol cu amortizor si de un automobil "Opel-record", procurat contra sumei de numai 1 050 dolari, fara acte de insotire. Dupa o urmarire a tintei, care a durat cateva zile, killerii au stabilit ca Lopatinski urma sa mearga in seara de 29 ianuarie la restaurantul "La Sarchisa", de pe strada Albisoara din capitala. Criminalii si-au indeplinit misiunea in liniste: nimeni nu a auzit nici un zgomot. Rapus de zece gloante, businessmanul a murit pe loc.

Reglari de conturi in lumea interlopa

La mijlocul lui 1999, intre gruparile criminale din Moldova a inceput o lupta acerba pentru sferele de influenta. In august, Radulov si Stasikov au pus la cale lichidarea concurentilor. "Operatiunea" a fost pregatita minutios, fiind sprijinita de liderul altei grupari criminale, Serghei Mezenzom. Acesta a trimis doi asasini profesionisti care, impreuna cu Obrucikov si Golanski, urmau sa-i lichideze pe cativa ortaci din gruparea lui Dolinski, vestit hot din Tiraspol. Au fost procurate doua carabine, un pistol "TT" si un automobil "BMW".

Dolinski, impreuna cu fratii Diasemidze, capii mafiei georgiene in Moldova, si cu alt camarad, numele caruia, in interesul anchetei, nu poate fi divulgat (il vom numi "Zub"), se deplasau spre Tiraspol cu un "Nissan". Ei au fost urmariti de un "BMW", din care se transmiteau informatii acelora care ii asteptau la intrarea in Tiraspol, intr-un "Audi"…

Rafalele de automat l-au secerat imediat pe Dolinski. Speriati, amicii lui au incercat sa fuga. Unul din fratii Diasemidze a fost ucis nu departe de masina, celalalt a fost ajuns din urma si doborat cu o lovitura de arma in cap. Cel mai norocos s-a dovedit a fi "Zub". Ocolit de gloante, el a fugit in miriste. Deoarece cartusele s-au terminat, cei patru l-au urmarit cu "Nissan"-ul, la volanul caruia "Zub" s-a aflat cu putin timp in urma. Ei l-au lovit, dar pentru a se asigura ca-i mort, au mai trecut o data cu rotile automobilului peste el. Dar "Zub" s-a dovedit a fi nascut in camasa…

In primele zile ale lunii februarie 2000, seria reglarilor de conturi a continuat. In sectorul Botanica al capitalei este asasinat unul din cel mai de temut capi ai lumii interlope din Moldova, Evgheni Griscenko, zis "Jeka". La numai doua saptamani, tot la Chisinau, in sectorul Centru, este ucis alt cap al lumii interlope, Valeriu Rotari, presedintele SA "Constructorul", alias "Zeleonai". Acesta a fost ciuruit de gloante in propriul automobil, pe strada Drumul Viilor. Impreuna cu el a fost omorat si garda sa de corp, Iurie Tancu. In septembrie, politia descopera la Tiraspol, intr-un apartament, cadavrul lui Serghei Korionov, impuscat in cap. Korionov era membru al gruparii lui "Babior". Potrivit procurorilor, acestea sunt consecintele scindarii criminalilor in grupari, provocate de neintelegerile dintre Radulov si Stasicov. La 3 octombrie, politia descopera in apropierea orasului Causeni, cadavrele a trei membri ai gruparii Radulov. Cadavrele lui Andrei Pascari, in varsta de 34 de ani, zis "Rumba", Aleksandr Kaplun, 26 de ani, zis "Kappa", si Iuri Galco, 30 de ani, supranumit "Terminator", au fost gasite intr-un "Mercedes -200" nu departe de un post al politiei rutiere. Cei trei au fost ucisi in batai, apoi impuscati cu "un foc de control" intr-un ochi.

Vanatoarea de killeri

La inceputul lunii noiembrie, organele de drept din Moldova i-au capturat in Federatia Rusa pe fratii Levint, originari din judetul Orhei. La scurt timp, au fost capturati inca cinci membri ai acestei grupari. Tot in noiembrie trecut, colaboratori ai Grupului pentru anchetarea omorurilor la comanda al PG si al IMP Chisinau l-au capturat, la Moscova, pe unul dintre killerii implicati in asasinarea lui "Jeca" si "Zeleonai" – Eduard Galanski, in varsta de 40 de ani.

Galanski este banuit si de omorarea, in decembrie 1998, a sefului securitatii transnistrene Vislouh, si, in august 1999, a hotului in lege din Tiraspol Dalinski. Surse care au solicitat anonimatul ne-au comunicat ca, in momentul in care organele de drept din Moldova il preluau pe Galanski, acestora li s-au propus sume impunatoare de bani, in schimbul eliberarii lui.

Actualmente, in arestul organelor de drept din Moldova se afla alti doi membri ai gruparii criminale Radulov: Vasili Lenkov si Serghei Obrucikov. In septembrie curent, politia din Bulgaria l-a predat Moldovei pe liderul gruparii, Iuri Radulov. Capturandu-l si pe Stasikov, organele de drept de la noi au strans cercul in jurul celei mai teribile grupari de killeri de pe teritoriul Moldovei. In timpul apropiat, ancheta urmeaza a fi incheiata. Se presupune ca printre cei care au comandat asasinatele sunt lideri ai administratiei rmn, dar si unele cercuri de afaceri din Chisinau. S-ar putea ca in timpul apropiat procuratura sa dezlege misterul celor peste 20 de asasinate. // Jurnal de Chisinau

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

Publicat

pe

PE SCURT

Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care lucrau în Republica Moldova în perioada pandemiei. După câteva ore de blocare a podului pe Nistru care leagă Râbnița și Rezina, la protest a venit pretinsul ministru de interne, Ruslan Mova.

Acesta a anunțat că organizatorii protestului vor fi trași la răspundere administrativă și le-a zis oamenilor să aleagă: cei din regiunea transnistreană fie să se mute pe malul drept al Nistrului până se termină pandemia, fie se întorc și vor sta în autoizolare timp de 14 zile.

PE LUNG

Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană au emis o decizie pe 29 iunie în care se anunță că locuitorii regiunii transnistrene au voie să intre și să părăsească regiunea fără a sta în carantină la întoarcere, dacă merg în Republica Moldova timp de 12 ore. Decizia a intrat în vigoare ieri, 2 iulie.

Mai mult, unii cetățeni aveau permise speciale, eliberate în luna mai, pentru a merge pe malul drept, să se trateze sau la înmormântare. 

Enlarge

106513943_3093116890772996_8997304132742953552_o
Foto: Ghenadii Ciorba

Totuși, un grup de locuitori din Râbnița care s-au pornit spre Rezina a fost împiedicat să treacă podul care face legătura dintre cele două orașe, iar permisele lor au fost anulate. Oamenii au protestat decizia, blocând traficul de pe pod.

Peste 70 de oameni au cerut accesul liber spre teritoriul de pe malul drept al Nistrului și să li se respecte dreptul la libera circulație. De asemenea, ei au solicitat anularea obligativității de a sta în carantină pentru 14 zile după revenire.

Enlarge

106516252_3093117190772966_5442950480743598377_o
Foto: Ghenadii Ciorba

Peste câteva ore, la solicitarea protestatarilor a sosit așa-zisul ministru de interne, Ruslan Mova. Acesta a încercat să-i convingă pe oameni să renunțe la plecarea în Republica Moldova și a explicat că granița a fost închisă, din cauza numărului mare de infecții în Republica Moldova. În așa mod, ei argumentează că ar evita al doilea val de infectări în rândul locuitorilor regiunii transnistrene. 

Pe deasupra, așa-zisul ministru de interne a declarat că organizatorii protestului vor fi trași la răspundere administrativă. „Voi aveți dreptul la alegere: puteți să mergeți în Moldova, să lucrați acolo și să rămâneți acolo pe perioada pandemiei sau să plecați în Moldova pentru un timp și când vă întoarceți, să stați în autoizolare timp de 14 zile. Alegeți, noi nu vă limităm în totalitate”, a declarat Mova pentru protestatari.

Unul dintre cei mai activi protestatari a fost Ghenadii Ciorba. Acesta a scris astăzi pe pagina personală de Facebook că este urmărit de o mașină „cu niște băieți zdraveni”. Ulterior, acesta a lăsat numărul de contact al soției lui și apoi a anunțat că-și șterge contul de Facebook.

Ciorba a fost șeful serviciului de comunicații de stat când Evghenii Șevciuc a fost lider al regiunii transnistrene.

Pe site-ul agenției PMR Novosti a fost publicată o știre cu titlul „Blocaj în Râbnița. De ce pe podul de pe Nistru s-a format ambuteiaj”. „Oamenii care lucrează pe teritoriul statului vecin aveau permise. Când au început să verifice documentele, s-a dovedit că trecerile lor au fost anulate. Drept urmare, s-a format coadă, din cauza căreia s-a format și ambuteiaj”, a declarat așa-zisul șef al poliției din Râbnița.

„Atât timp cât situația epidemiologică nu se normalizează în statele vecine, restricțiile privind normele de trecere a frontierei transnistrene ar trebui să rămână neschimbate”, a declarat liderul transnistrean, Vadim Krasnoselskii.

Tot ieri, Krasnoselskii a declarat că locuitorii regiunii separatiste pot pleca la odihnă „peste hotare” fără a avea permisiunea așa-ziselor autorități. La revenire, ei vor sta în autoizolare timp de 5 zile și ulterior vor trebui să facă un test la COVID-19.

„Se vede că Krasnoselskii se pregătește pentru întâlnirea cu Dodon”

Expertul în securitate, Rosian Vasiloi, a declarat că „ceea ce face regimul separatist la Râbnița și pe restul teritoriului aflat sub ocupație se încadrează în fapte penale. Se vede că Krasnoselskii se pregătește pentru întâlnirea cu Dodon. 

Vrem să vedem intervenția OSCE în Moldova și a oficiului OSCE din Tiraspol. Drepturile omului sunt o prioritate”. Fostul șef al Poliției de Frontieră a solicitat reacția imediată a Procuraturii Generale și a Biroului politici de reintegrare și delegației Moldovei la Comisia Unificată de Control să fie la fața locului pentru a documenta toate ilegalitățile comise de regimul separatist.

La ședința Comisiei Unificate de Control din 2 iulie, delegația Republicii Moldova a semnalat încălcarea gravă a dreptului la libera circulație care s-a înregistrat în această zi concomitent la toate posturile ilegale „grănicerești” instalate de Tiraspol în Zona de Securitate. „Acțiunile abuzive ale structurilor transnistrene se califică drept sfidare a actelor de bază ale operațiunii de pacificare și un dispreț total față de deciziile aprobate la nivel de Comisie”, se arată în comunicat.   

Astăzi, 3 iulie, sunt înregistrate 1231 cazuri de COVID-19 în regiunea transnistreană. 997 persoane s-au tratat, iar 46 au decedat.

Citește mai departe

Social

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Publicat

pe

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

33 de pacienți în stare gravă

Alte 295 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 1 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Federația Rusă).

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 445 cazuri.

Total teste efectuate în această zi – 1825, dintre care primar – 1320 şi repetat – 505.

Din numărul total de cazuri din această zi, 7 sunt lucrători medicali: medici – 2, asistenți medicali – 3, felceri – 1 personal auxiliar – 1.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 46 persoane cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 437 stare gravă (dintre care 33 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1083- stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Alte 247 persoane au fost tratate și externate. În total, 10 093 persoane s-au vindecat de COVID-19.

Astăzi au decedat încă 12 oameni. Numărul deceselor a ajuns la 572.

Burse de la 1000 lei până la 1600 pentru stagiu de practică în instituțiile medicale implicare în lupta cu COVID-19

Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții și elevii înmatriculați la studii în învățământul superior, profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic din contul bugetului de stat, precum și în bază de contract de studii cu taxă, care vor efectua pe parcursul anului 2020 un stagiu de practică în instituțiile medico-sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID-19, beneficiază pentru anul de studii 2020-2021 de bursă de stagiu de practică în cuantumurile bănești stabilite de Guvern, conform anexei la prezenta hotărâre. Bursa de stagiu de practică se va acorda inclusiv pentru anul de studii 2021-2022, în cazul în care persoana, pe parcursul anului 2021, va efectua un stagiu de practică în condiții similare. Proiectul de lege care prevede această măsură a fost votat astăzi, 3 iulie.

Consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor

Ombudsmana Copilului este rezervată față de ideea redeschiderii grădinițelor în condițiile epidemiologice actuale și își reiterează ideea privind redirecționarea către părinții care au copii de vârstă preșcolară a mijloacelor prevăzute per copil în sistemul educațional pentru ca să poată îngriji de micuți în perioada epidemiei.

Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, e de părere că redeschiderea instituțiilor preșcolare într-o perioadă de constantă creștere a numărului persoanelor infectate cu virusul COVID-19 poate avea consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor și părinților acestora. Peste 800 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit din luna martie și până joi, 2 iulie, de COVID-19, Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, peste 350 de copii testați pozitiv cu COVID-19 se află în prezent în spitale pentru tratament.

Transportul public în Chișinău revine la normal

Primăria Municipiului Chișinău informează că sâmbătă și duminică, 04-05 iulie, a.c., circulația transportului public municipal, troleibuze și autobuze, va fi organizată în regim obișnuit, cu activitate pe parcursul întregii zile.

„Nu pun mâna în foc”

Chicu a declaratla emisiunea „Puterea a patra” de la N4 că cei care au primit amendă de 22 500 de lei în perioada stării de urgență și nu sunt de acord cu ea, ar putea să meargă în instanța de judecată pentru a fi micșorată. „Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională acea limită minimă de 450 unități convenționale. Cei care au achitat amenda, dar nu sunt de acord, au posibilitatea să se adreseze în instanță și să revadă amenda. Dar nu voi pune mâna în foc, nu spun cu siguranță, pentru că sunt detalii juridice și vom reveni cu detalii. Dacă instanța va decide că a fost exagerat și nu trebuia să achite atâta, statul va restitui banii”, a declarat Chicu.

Moldovenii vin și pleacă

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 11 760 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 5 462 traversări persoane, dintre care 2 460 treceri la frontiera moldo-română, 1 158 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 844 treceri aeriene.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 11 760 persoane și completate 5 462 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Foto simbol: The Moscow Times

Citește mai departe

Social

Turist în Moldova: Congaz, Găgăuzia

Publicat

pe

De către

Cu peste 11.000 de locuitori, satul Congaz se număra printre cele mai mari sate europene după numărul populației. Acum doi ani, localitatea a devenit faimoasă prin faptul că aici s-a deschis primul complex turistic din Moldova în stil găgăuz – Gagauz Sofrasi. Aici, pe strada Lenin din sat, poți gusta bucate gătite la foc încet, așa cum se făceau acum o sută de ani, vinuri roșii și albe, gustul cărora îți rămâne în memorie încă mult timp. Aici poți să stai în căsuțe din lut acoperite cu stuf, așa cum locuiau cândva oamenii de la sudul Moldovei. 

Unde este și cum ajungi

Satul Congaz se află la 117 km de Chișinău. De la Chișinău ajungi cu autocarul de rută Chișinău-Congaz. De asemenea, în localitate poți ajunge cu autobuzele de pe ruta Chișinău-Vulcănești, Chișinău-Cahul, Chișinău-Copceac. Prețul biletului este circa 70 de lei. 

Ce oferă și cât costă

Primul complex turistic din Moldova în stil găgăuz, Gagauz Sofrasi, a fost inaugurat acum doi ani și a devenit cunoscut rapid în rândul turiștilor. Aceasta datorită atmosferei de aici, care te face să te simți ca un adevărat băștinaș și să faci cunoștință cu tradițiile și cultura găgăuză. Ajunși aici, turiștii au posibilitatea să se cazeze în patru case tradiționale țărănești, cu pereți de lut și acoperiș din stuf, așa cum erau construite pe vremuri casele prin părțile locului. Aici mai găsești și un mini-hotel confortabil, cu camere duble. Pe teritoriul complexului, unde fiecare element arhitectural urmărește viața găgăuzilor de acum 100 de ani, se află un muzeu, o cramă, un restaurant cu terasă în stil național.

Proprietară complexului, Ana Statova, ne-a povestit că, după restricțiile legate de COVID-19, Gagauz Sofrasi și-a început activitatea în weekend-ul trecut. „Suntem gata să primim oaspeți. Anul trecut am avut mulți turiști de peste hotare. Acum situația pandemică și-a spus cuvântul. Așteptăm să vină cât mai mulți turiști de la noi”, ne-a spus ea. 

Prețul pentru cazarea în căsuțe sau mini-hotel variază între 700 și 1000 lei pentru 24 de ore. 

Micul dejun costă o sută de lei, iar prețul unui prânz cu bucate tradiționale găgăuze cum ar fi  kaurmaua din carne de miel (o tocană tradițională gătită la foc mic), și kâvârmaua (plăcintă cu brânză, cu un aluat frământat după o rețetă specială) sau ghezlemele (plăcinte cu mărar) ajunge la 200 de lei.

De asemenea, turiștii au posibilitatea să facă și o degustare de vin aici. „Nu avem un preț fix pentru o degustare. Pentru că fiecare are posibilitatea să aleagă din ce sticlă de vin să guste și ce cantitate să consume”, a precizat Ana.

„La noi veți putea vedea cum să gătește mâncarea tradițională găgăuză, să probați straie pentru nuntă, care erau purtate cu 60-70 de ani în urmă și chiar să vizitați stâna de oi. Anul trecut la Congaz au venit niște turiști din Olanda, care au spus că le-ar fi interesant să vadă o stână de oi. Am mers cu ei la stâna din apropierea localității”, ne-a mai spus proprietara complexului.   

Locuri frumoase de văzut

La Găgăuz Sofrasi găsești biciclete oferite gratuit, cu care poți merge prin sat și împrejurimi. Pentru început, localnicii îți recomandă să mergi neapărat să vizitezi lacul din Congaz, unde în aceste zile au apărut circa o sută de pelicani roz.  De asemenea, potrivit localnicilor, în mod obligatoriu ar trebui de văzut și biserica Sfintei Treimi din centrul localității. Tot cu bicicleta poți să dai o tură prin împrejurimi, pentru a admira câmpurile de floarea soarelui sau viță-de-vie, dar și să ajungi în localitatea alăturată, Beșalma, care se află la 2-3 km de Congaz. Acolo vei descoperi primul muzeu de istorie găgăuză din lume, „Muzeul Național Găgăuz de Istorie și Etnografie „D. Kara-Cioban”.

Ce spun localnicii/proprietarii/oamenii care au fost

„Oameni gospodari și tradiții frumoase”, „Noi am sărbătorit nuntă la ei. Nu știu dacă ați gustat din bucate, la sigur ați rămas încântată”, „Este foarte confortabil”, „Çok güzel yerler (locuri foarte frumoase)”, sunt doar câteva recenzii ale vizitatorilor de aici. 

„Vă așteptăm cu drag. Hoş Geldiniz! După perioada de restricții, vrem să revenim în forță, să creăm și să lucrăm și mai mult pentru oaspeții noștri”, ne-a spus la final Ana Statova.  

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle16 ore în urmă

Recomandare Moldova.org / 5 experiențe pe care poți să le ai ca turist în Moldova, de la Cristina Ostapenco

Gazda rubricii cu recomandări din această săptămână este Cristina Ostapenco, travel consultant la Go Travel. Nu stă o zi locului,...

Sănătate2 zile în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică2 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Divertisment2 zile în urmă

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat...

Economie2 zile în urmă

Eficiența și succesul stau în asociere! Cunoaște povestea GdP AGROASPECT GRUP din satul Floreni, raionul Ungheni

Unul dintre factorii de progres cert în dezvoltarea durabilă a agriculturii și a mediului rural din Moldova este reprezentat de...

Social3 zile în urmă

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social3 zile în urmă

Turist în Moldova: Congaz, Găgăuzia

Cu peste 11.000 de locuitori, satul Congaz se număra printre cele mai mari sate europene după numărul populației. Acum doi...

Advertisement

Politică

Politică6 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031