Cum explică Veaceslav Ioniță negativismul oamenilor din Moldova

Comportamentul uman este dictat, în proporție de 70%, de emoții și nu de rațiune. Din acest motiv, oamenii, inclusiv cei din Moldova, au în permanență un sentiment de insatisfacție, chiar dacă situația economică este bună și, aparent, nu ar trebui să existe prea multe motive de nemulțumire. Constatarea aparține expertului IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță și se conține într-o postare pe Facebook.

”Știați că 70% din comportamentul uman este dictat de emoții și nu de rațiune? Anume din acest motiv PIB-ul nu spune aproape nimic. Emoțiile contează. Iar aici stăm prost de tot. Nu vorbesc de Moldova, e o situație generală în lume. Statistic vorbind, omenirea are cea mai lungă creștere economică din perioada măsurată, care durează peste 10 ani. Iar conform Gallup 2017 Emotions Report, în prezent oamenii de pe întreg mapamond au cele mai negative sentimente din ultimii 10 ani. Și asta în condițiile creșterii economice înregistrată”, scrie Veaceslav Ioniță.

În opinia sa, orice performanță economică este incompletă, dacă nu se schimbă percepția oamenilor. ”Poți face minuni în economie, dar dacă nu ai grijă de percepția cetățenilor nu contează ce ai făcut. Anume acest sentiment de insatisfacție și duce la toate nemulțumirile și revoltele urmărite cam pe oriunde în prezent. Mă tem și să mă gândesc ce se va întâmpla cu sentimentele oamenilor, atunci când va veni o nouă criza economică”, mai scrie Ioniță.

În continuare, expertul aduce și un exemplu de insatisfacție nejustificată, în Republica Moldova. ”În acest an, fiecare a doua familie din Moldova deține un autoturism. În 1995 doar 15%, iar în 1980 cam 5%. Credeți că asta bucură pe cineva?”, se întreabă expertul citat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.