Cum a devenit filozoful german Immanuel Kant „dușman și trădător al pământului rusesc”

În ultimele luni, filosoful german Immanuel Kant a devenit obiect de dispute aprigi în Federația Rusă, care au dus chiar și la vandalisme, totul din cauza aeroportului din orașul Kaliningrad.

Iurii Gudîmenko, un internaut rus a pus în context conflictul, prezentând într-un mod ironic și cronologic legătura dintre ruși, orașul Königsberg (astăzi Kaliningrad) și filosoful german, Immanuel Kant.

Iată relatarea internautului:

Cronologia conflictului:

1255 – este fondat castelul Königsberg de către Ordinul Teuton, care încetul cu încetul s-a lărgit până a devenit oraș în toată legea.

1724 – după aproape cinci sute de ani de la fondarea castelului, în Königsberg se naște Immanuil Kant, care va deveni unul din cei mai cunoscuți filosofi ai planetei.

1758 -1762 – în procesul războaielor dintre Prusia și Rusia, orașul trece sub dominația rusă pentru o perioadă de patru ani. Ulterior, acesta a fost retrocedat Prusiei. Este prima apariție, pe aceste meleaguri, a armatelor rusești și a rușilor în număr mare. Până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ei nu mai călcaseră pe acele pământuri.

Deși, în lucrările sale, Kant nu le prea acordă atenție rușilor, până la vârsta de 30 ani, el a trăit printre ruși.

Enlarge

227_Koenigsberg_in_Preussen
Orașul Königsberg în Evul Mediu

1804 – Kant își găsește sfârșitul tot la Königsberg. Rușii aici nu mai erau de vreo 40 ani.

1935 – În Prusia de Răsărit (Al Treilea Reich), nu departe de Königsberg, se construiește aerodromul Povunden, numit după localitatea lângă care a fost construit. Kant este defunct și neclintit.

1943 -1945 – În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, până la momentul când acest oraș a fost ocupat de către Armata Roșie, pe aerodrom va fi dislocată escadra a 5-a de „vânători de noapte” a Luftwaffe (forțele aeriene germane). Kant tot răposat e.

1945 – Stalin, folosindu-se de argumentele cu privire la milioanele de ostași sovietici decedați, negociază de la aliați o parte din Prusia de Răsărit, care include și orașul Königsberg. În acest mod, URSS devine singurul stat învingător, care și-a lărgit teritoriul în urma celui de-al Doilea Război Mondial. (Memorizați asta pentru momentele când vi se va povesti în repetate rânduri despre faptul că URSS a învins dușmanul absolut fără niciun interes – victimele omenești au fost prețuite de către Stalin în hectare). Königsberg a fost redenumit în Kaliningrad, iar aerodromul Povunden a fost și el redenumit în Hrabrovo. Nemții etnici, care trăiau aici de secole, au fost ridicați și trimiși în alte regiuni ale URSS. În locul lor, au fost aduși ruși. Ruinele castelului Königsberg au fost demolate și distruse, la porunca PCUS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice). Kant mai este decedat, dar se zvârcolește în sicriu.

Enlarge

Konigsberg
Carte poștală veche

1991 – Se destramă URSS, Kaliningrad și aeroportul său trec în componența Federației Ruse.

2018 – După concursul lansat de conducerea Federației, se decide redenumirea aeroportului Hrabrovo și se lansează o votare online. Liderul, încă de la începutul votării, este Immanuel Kant. Kant simte că se va întâmpla ceva rău, începe să se foiască mai tare în sicriu.

20 noiembrie 2018 – Deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse din partea republicii Tatarstan (republica Tatarstan, vezi Doamne!) declară că simpla prezență a numelui Kant în lista posibilelor nume pentru aeroport insultă veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. Clasicul „buneii au luptat” nu sună, dar se citește printre rânduri. Kant se încordează și face prima turnură în sicriu.

27 noiembrie 2018 – Este vandalizat monumentul lui Kant din Kaliningrad. În jurul lui, sunt aruncate foi volante cu textul despre cum Kant „a trădat Pământul Rusesc care l-a primit – renunță la numele lui păcătos” și chemări la „scoate numele străin din documente”. Textul se încheie cu deja tradiționalul „Slavă Rusiei””. Kant, care nicicum nu a influențat la venirea și plecarea armatelor rusești și care a murit cu un veac și jumătate înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, se răscolește constant în sicriu.

Mai târziu vor stropi cu vopsea și panoul memorial, și mormântul lui Immanuel Kant. Ei, probabil, s-au speriat de sunetele și gemetele din mormânt.

Enlarge

kant-vanvalizat
monumentul lui Immanuel Kant în Kaliningrad, vandalizat.

1 decembrie 2018 – Gata! Votarea pentru numele nou al aeroportului Hrabrovo s-a încheiat. În penultima zi, nu se știe de unde, au apărut câteva zeci de mii de voturi pentru numele împărătesei rusești, Elizaveta Petrovna (nici ea nu avea sânge rusesc, da asta-i altă poveste) și Kant ajunge pe locul doi, apoi pe locul trei. Aeroportul va purta numele Elizaveta Petrovna, iar întrebarea privitor la construcția unei stații electrice pe locul mormântului lui Immanuel Kant încă se discută. El continuă să se zvârcolească în sicriu.

P.S.

„Trei lucruri umplu sufletul cu veșnic noua și adânca admirație și venerație, cu cât mai des și mai stăruitor gândirea umană se îndreaptă spre ele: cerul înstelat deasupra mea și legea umană în mine și inevitabila absurditate a poporului rus.”

Immanuel Kant, „Critica rațiunii practice”, 1788, cu corectările autorului textului, Iurii Gudîmenko.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.