Cum călătorim în 2021. Restricții în cele mai importante țări

A trecut aproape un an de când a început pandemia și țările din întreaga lume continuă să impună o serie de restricții și stări de urgență. De aceea, înainte să-ți cumperi biletele de călătorie, faci bagajele și să verifici data de validitate a pașapoartelor, trebuie să citești cu atenție care sunt condițiile de trecere a frontierei acelei țări și ce restricții îți vor fi impuse. Dar ca să-ți fie mai ușor, am selectat câteva țări mai des vizitate de cetățenii Republicii Moldova și îți povestim ce ți se va cere la punctele vamale. 

Ucraina

Autoritățile din Ucraina au anunțat carantină până la 28 februarie. Astfel, străinii pot intra în țară, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină. Această poliță de asigurare trebuie să fie emisă de o companie de asigurări din Ucraina. Moldovenii care vor să ajungă în Ucraina trebuie să se echipeze și cu un test negativ la COVID-19, efectuat nu mai târziu de 48 ore înainte de trecerea frontierei și emis în limba rusă sau engleză. În caz contrar, aceste persoane vor intra în carantină pentru 14 zile.  

Austria

Austria a anunțat lockdown în țară până la 24 ianuarie. Deci, moldovenii pot ajunge acolo doar dacă au viză sau un permis de ședere. De asemenea, în Austria poți intra dacă prezinți un document în limba engleză sau germană care să confirme că ai trecut testul COVID-19 cu cel mult 4 zile înainte de sosire și acesta este negativ. Tranzitarea Austriei fără oprire este permisă, atât timp cât este asigurată părăsirea imediată a teritoriului. 

Belgia

Călătoriile neesențiale (nu sunt pentru lucru, studii sau pentru anumite tratamente) din țările non-UE sunt interzise. Toate persoanele care intră în Regatul Belgiei mai mari de 12 ani trebuie să prezinte testul COVID-19. Tranzitul prin țară nu este restricționat. 

Bulgaria

Bulgaria e în stare de urgență epidemiologică care a fost prelungită până la 31 ianuarie. Moldovenii pot intra în Bulgaria doar dacă prezintă testul negativ, în limba engleză, care a fost făcut cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în Bulgaria. Documentul care certifică rezultatul testului trebuie să conțină numele persoanei identic numelui din actul de călătorie, datele de contact ale laboratorului care a efectuat analiza și descrierea în grafie latină a metodei de analiză (PCR).

Cehia

Starea de urgență din Cehia va dura până la 22 ianuarie. Moldovenii pot intra în Cehia doar dacă au permis de ședere eliberat de Republica Cehă, viză de lung sejur, au reședința într-un stat membru al UE și dacă intrarea lor este în scop de deplasare spre locul de reședință, muncă, studii, vizită de familie (respectând toate măsurile de protecție). Tranzitul este permis cu condiția că acesta urmează să fie efectuat timp de 12 ore după intrare, cu prezentarea confirmărilor privind scopul și destinația. 

Croația

Nu poți intra pe teritoriul Croației dacă nu ești membru UE sau nu faci parte din țările din zona Schengen. Tranzitul este posibil dacă timpul de așteptare nu depășește 12 ore. Toți călătorii străini sunt îndemnați să anunțe din timp pe această platformă că vor trece frontiera Croației.

Germania

Autoritățile din Germania au anunțat stare de pandemie. Astfel, deplasările cetățenilor Republicii Moldova rămân în continuare restricționate, având în vedere că țara noastră a fost introdusă pe lista țărilor de risc cu infectare COVID-19. În prezent, moldovenii pot ajunge în Germania dacă au permis de ședere, domiciliu legal sau contract de muncă. Tranzitarea teritoriului german se permite în condițiile în care nu există căi alternative de ajunge în statul dorit. În acest caz, teritoriul german urmează a fi părăsit cât mai repede, cu evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane și respectarea măsurilor de protecție impuse în contextul crizei epidemiologice. 

Danemarca

Deplasările cetățenilor Republicii Moldova în Danemarca rămân în continuare restricționate. La intrarea în țară se va prezenta obligatoriu testul negativ la COVID-19 făcut cu cel mult 72 de ore înainte. Tranzitul este permis doar dacă este legat de o călătorie în scop turistic într-o altă țară decât Danemarca, cu prezentarea dovezii unei rezervări la o unitate de cazare în afara Danemarcei. Teritoriul danez urmează a fi părăsit cât mai repede, fără a intra în contact cu alte persoane. 

Turcia

Moldovenii care vor să ajungă în Turcia trebuie să se testeze la COVID-19, cu cel mult 72 de ore înainte de a intra în țară. În caz contrar, aceștia vor fi puși în izolare pentru 7 zile. După care va trebui să se testeze, pentru a putea să se plimbe.  Excepție sunt copiii mai mici de 6 ani.

Canada

Până la 21 ianuarie, cetățenii străini nu pot călători în Canada, chiar dacă au o viză valabilă sau o autorizație electronică de călătorie (eTA). Autoizolarea de 14 zile este obligatorie. 

SUA

Străinii care dețin o viză pentru Statele Unite ale Americii nu pot să tranziteze aeroporturile din spațiul Schengen, precum și din Marea Britanie sau Irlanda, în drum spre Statele Unite. Restricțiile respective nu se aplică cetățenilor americani sau rezidenților permanenți legali (deținători de green card). 

Franța

Moldovenii pot veni în Franța dacă sunt rezidenți de acolo (trebuie să prezinte factura de electricitate, impozitul pe venit, contractul de închiriere și contul bancar) sau dacă sunt studenți cu viză lungă de ședere. Toți trebuie să prezinte testul negativ, iar tranzitul este permis doar dacă prezinți biletul de călătorie până la destinația finală, cu condiția că nu va ieși din aeroport, iar timpul de așteptare nu depășește 24 de ore. 

Grecia

În Grecia poți veni doar cu un test negativ, cu datele scrise în limba engleză. De asemenea, la aeroport pot fi efectuate teste rapide călătorilor aleși în mod aleatoriu. 

Italia

Guvernul italian a declarat stare de urgență sanitară până la 31 ianuarie. De aceea, este interzisă intrarea în Italia a persoanelor care în ultimele 14 zile au vizitat sau tranzitat teritoriul unui șir de state, inclusiv și Republica Moldova.

Israel

Din 23 decembrie, tuturor cetățenilor străini le este interzisă în totalitate intrarea în Statul Israel. 

România 

Republica Moldova se regăsește printre țările cu risc epidemiologic ridicat, astfel, moldovenii vor fi plasați în izolare pentru 14 zile după ce au trecut frontiera României. Însă, în cazul în care moldovenii vor rămâne în România pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore), trebuie să prezinte un test negativ la COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul țării. 

Polonia

Din 28 decembrie 2020, toți cei care trec frontiera Poloniei vor fi plasați în carantină. Nu vor sta în izolare doar persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19. 

Spania

Starea de urgență din Spania va dura până la 9 mai, timp în care sunt menținute restricțiile impuse călătoriilor neesențiale din țările terțe (inclusiv Republica Moldova). Cu toate acestea, toți cei care trec frontiera spaniolă trebuie să prezinte testul negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosire, scris în spaniolă, engleză, franceză sau germană. Acesta poate fi prezentat pe suport de hârtie sau în format electronic. Persoanele care tranzitează teritoriul spaniol nu sunt obligate să prezinte acest test. 

Elveția

Moldovenii pot veni în Elveția fără a fi nevoiți să se autoizoleze pentru 10 zile, iar testul COVID-19, până la acest moment, nu este solicitat de către autorități. 

Marea Britanie

Moldovenii care sosesc în Marea Britanie sunt obligați să se autoizoleze. Perioada de autoizolare este de 14 zile pentru persoanele care sosesc în Țara Galilor și 10 zile pentru persoanele care sosesc în Anglia, Scoția sau Irlanda de Nord. Înainte de a călători, persoanele trebuie să indice adresa unde vor sta în carantină și care este traseul pe care îl vor parcurge până acolo. Iar dacă peste patru zile de autoizolare testul arată rezultat negativ, poți ieși din carantină.  

Suedia

Autoritățile au impus interdicții temporare de intrare în spațiul UE prin Suedia pentru cetățenii străini din țările terțe, printre care se regăsește și Republica Moldova. 

Belarus

Începând cu 21 decembrie 2020, Republica Belarus își închide frontierele terestre pentru a preveni răspândirea infecției cauzate de coronavirusul. Astfel, deplasarea cetățenilor Republicii Belarus și a străinilor care au permis de ședere permanentă sau temporară în Belarus prin puncte de control funcționale la sol este suspendată. Această regulă nu se aplică pentru punctele de control aeriene. Iar moldovenii care ajung în Belarus vor sta în autoizolare 10 zile. 

Norvegia

Norvegia a impus controale la frontierele terestre și aeriene, și a închis granițele pentru cetățenii străini din afara spațiului UE sau Schengen. În rest, toate persoanele trebuie să prezinte un test negativ, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrare în țară. Metoda de testare aprobată este testul molecular tip PCR sau antigen. Documentul trebuie să fie în limba norvegiană, suedeză, daneză, engleză, franceză sau germană. Tranzitul este permis, cu condiția ca escala să fie făcută în același aeroport. 

Rusia

Cetățenii străini care intră pe teritoriul Federației Ruse pe termen scurt, pe cale aeriană, folosind curse aeriene regulate, nu mai au obligația de a intra în carantină de 14 zile. Aceștia trebuie să prezinte la aterizare testul COVID-19 cu rezultat negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data sosirii. Documentul poate fi prezentat în limba rusă sau în engleză. În cazul în care nu există acest document, cetățenii străini au obligația de a-l face nu mai târziu de trei zile de la data sosirii. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.