Cum ajută studiile la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul să devii o persoană de succes

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul este locul în care oricine poate să se dezvolte în domeniul ales. Fie începi de la zero, fie vii aici și îți îmbunătățești cunoștințele pentru ca să devii mai bun în meseria pe care o profesezi. Exemplele descrise mai jos demonstrează că dorința și pasiunea pentru propria meserie te poate face un specialist solicitat pe piața muncii. 

Te invităm să afli câteva istorii despre succesul studenților care și-au dorit să afle mai mult decât ceea ce învață la ore și duc în lumea mare cunoștințele obținute la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.

Olivia Mocanu are 20 de ani și este originară din Cahul. Ea studiază Dreptul la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul. Decizia de a rămâne acasă și de a face studii a fost determinată de doi factori.

„Pentru minte este important să mă simt confortabil acolo unde studiez, iar casa și familia sunt acele locuri în care pot să mă manifest liberă și încrezătoare. Al doilea motiv care m-a încurajat să rămân aici este legat de profesorii cu o veritabilă reputație în domeniul dreptului. Experiența lor mă ajută să obțin cunoștințe nu doar teoretice, dar și practice”, a spus Olivia.

Olivia beneficiază la maximum de viața de studentă la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, întrucât are oportunitatea de dezvoltare personală și profesională prin participarea la proiecte de voluntariat și în activități extracurriculare, la conferințe și evenimente științifice legate de domeniul dreptului.

„Studiind la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, am posibilitatea de a face parte din Liga Studenților și de a acumula noi abilități de comunicare, de luare a deciziilor. Particip la diferite conferințe interuniversitare și internaționale pentru a-mi îmbunătăți cunoștințele și pentru a interacționa cu alți studenți și profesioniști din domeniul juridic. Mă implic și în proiecte și activități în cadrul universității, ceea ce mă ajută să dobândesc experiență și să dezvolt abilități relevante pentru cariera mea viitoare”, a explicat studenta.

Olivia este o studentă activă care depune efort nu doar la orele de curs, dar și la conferințele studențești în domeniul juridic. Aceasta este o modalitate eficientă de a consolida cunoștințele în materie de jurisprudență.

Tânăra a participat la Conferința științifică a studenților și masteranzilor „Oportunități de implicare a tinerilor în procesul de cercetare”, ediția a II-a, din cadrul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, cu lucrarea „Republica Moldova: republică prezidențială sau parlamentară”. Peste un an la același eveniment a prezentat cercetarea pe tema „Protecția juridică a drepturilor omului în mediul online”.

Olivia a cercetat două subiecte legate de domeniul penal prezentând lucrările pe temele „Profilarea comportamentală: o examinare a metodelor de profilare a infractorilor bazate pe comportament și psihologie” și „Gradul de vinovăție a victimei în mecanismul actului infracțional”, ultima lucrare fiind prezentată la Sesiunea internațională de comunicări științifice studențești „Donaris 2023”, ediția a XVI-a, din cadrul Universității „Dunărea de Jos’’ din Galați, România.

„Participarea la conferințe interuniversitare și internaționale sunt o modalitate minunată de a-mi extinde orizonturile și de a-mi dezvolta abilitățile și cunoștințele în afara programului de studiu clasic”, a concluzionat Olivia.

Un alt student de la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul care își demonstrează zilnic performanțele profesionale în afara orelor de studii este Vladimir Valic. El este originar din Cahul, are 20 de ani și studiază la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, la Facultatea de Economie, Inginerie și Științe Aplicate, specialitatea Informatică.

„Am ales să fac studii în orașul natal, pentru că aici se fac studii de calitate. Informatica este un domeniu solicitat, care îmi permite să dezvolt abilități creative și profesionale”, a spus Vladimir.

Pasiunea pentru tehnologii o are din clasa a X-a. Atunci, el a făcut cunoștință pentru prima oară cu FabLab și acest lucru l-a determinat să-și facă studiile în domeniul TIC. Acum, tânărul informatician studiază domeniul preferat și activează concomitent în două locuri.

„E una când vezi utilajele pe internet și alta când poți pune mâna pe ele. De la început, am fost voluntar la FabLab, apoi, când am atins majoratul, am fost angajat. Aveam grijă ca utilajele să funcționeze, le reparam când se defectau: imprimantele, laptopurile, calculatoarele etc. Apoi, peste un timp, am devenit mentor la Clubul Tinerilor Makeri din Cahul. Sunt specializat pe modelarea și imprimarea 3D și pe Mecatronică. Ajut elevii din colegii și școli profesionale să învețe aceste domenii. Îi învăț cum să creeze modelul 3D și să-l imprime la aparat. La mecatronică, îi învăț cum să asambleze propriul robot – crearea de coduri și comenzi personalizate”, a povestit Vladimir.

Profesorii sunt foarte mândri de reușitele studentului lor, acesta reușind să lucreze în domeniul pe care îl studiază. Mai mult, Vladimir este și o mână de ajutor la universitate, își ajută profesorii să utilizeze imprimanta 3D.

„Studiile nu sunt afectate de muncă. Aceasta începe după ore. Profesorii mă susțin, văd că sunt activ și se bucură că mă dezvolt și în afara studiilor, că lucrez pe specialitate. Sunt momente când îi ajut pe profesori să utilizeze imprimanta 3D. Experiența mea de cinci ani este suficientă ca să pot rezolva orice problemă care apare cu acest utilaj: obiectul imprimat se deteriorează, se dezlipeste de la masă, parametrii introduși nu funcționează etc.”, a spus Vladimir.

În continuare, vă povestim o istorie de succes a unei absolvente a programului de masterat, Galina Parvana, directoarea Școlii primare „Alexandru Donici” din Cahul. Dânsa conduce această instituție timp de 22 de ani, perioadă în care a reușit să transforme școala într-o instituție ajustată la nevoile copiilor cu CES.

„Școala pe care o conduc deține cel mai important trofeu național – «Alexandra Grăgjianu». Dacă în 2010 abia apăruse vorba despre educația incluzivă, atunci noi deja de la acea vreme elaboram politici în acest domeniu datorită formatorilor internaționali care veneau și ne învățau. De la început, ne-a fost dificil să integrăm acești copii în clase. Totul a fost stângaci, nimeni nu știa cum să facă asta. Apelam la ONG-uri din Chișinău să ne ajute. În 2010, noi am elaborat un proiect prin care să diseminăm informația și experiența noastră instituțiilor de învățământ din mai multe raioane din sudul țării”, a povestit Galina Parvana.

Absolventa Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, împreună cu alți colegi de-ai ei, a inițiat și o campanie de digitalizare a școlilor din regiunea de sud, aceasta se întâmpla în mijlocul anilor 2000.

„Școala pe care o conduc a lucrat prin anii 2000 cu Corpul Păcii, cu Centrul CONTACT și am adus în țară 450 de calculatoare uzate din SUA. Atunci, informatica se făcea pe tablă cu creta. Astfel, am reușit să distribuim aceste calculatoare în 33 de localități din regiunea de sud a țării”, și-a amintit Galina Parvana.

Având o experiență bogată de scriere a proiectelor, de gestionare a școlii primare, Galina Parvana a decis că a venit timpul să se perfecționeze și mai mult. De aceea, a decis să urmeze un program de master la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.

„Un manager rămâne a fi un model de urmat pentru subalternii săi. De aceea, i-am motivat să meargă cu mine la studii pe două colege din școală. Când promovezi ceva, trebuie să te implici și tu. A fost un program intensiv în care am învățat noi metode interactive de predare copiilor mici. De asemenea, mi-a plăcut să studiez și modulul legat de comunicare asertivă, un element-cheie în munca mea zilnică”, a concluzionat absolventa Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.

Vă amintim că perioada de desfășurare a concursului de admitere pentru anul de studii 2023/2024 începe în data de 24 iulie și se va încheia pe 31 iulie.

Mai multe informații despre admiterea la USC le puteți afla accesând acest link.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.