Cum a ajuns cafeneaua „Guguță” în centrul luptei dintre nou și vechi

Cum a ajuns cafeneaua „Guguță” în centrul luptei dintre nou și vechi

Soarta cafenelei „Guguță” din Parcul Ștefan cel Mare al capitalei pare să fie hotărâtă. Judecătoria Rîșcani a declarat ilegală decizia Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI) privind anularea avizelor pentru construcția unui centru multietajat în locul cafenelei. 

Cum se „scapă” de un monument istoric

În 2018, Regata Imobiliare a primit dreptul de a privatiza terenul din parcul Ștefan cel Mare după ce judecătorii de la Curtea de Apel au respins cererile Consiliului Municipal Chișinău și Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. Astfel, cu drepturi de proprietar, compania reușește să obțină avizul comisiei CNMI, dar și certificatul de urbanism de la Primăria Chișinău, care i-ar permite demolarea cafenelei Guguță și construirea unei clădiri supraetajate. 

Dacă la început Regata Imobiliare voia să construiască o clădire cu 13 etaje, pentru a primi avizul de construcție proiectul a fost modificat, ajungându-se la un centru comercial în stil modernist cu șapte etaje și cu o parcare subterană. Totuși, peste aproape un an, în octombrie 2019, o nouă componență a CNMI anulează decizia precedentei. Noii membri ai Consiliului au decis că proiectul viitoarei clădiri nu se încadrează în centrul istoric al Chișinăului. Pe de altă parte, Ceslav Ciuhrii, proprietarul Regata Imobiliare, susține că terenul unde se află localul nu face parte din teritoriului parcului „Ștefan cel Mare”, care este parte a patrimoniului național. 

După decizia Comisiei, Primăria Chișinău a revocat și certificatul de urbanism, astfel încât Regata Imobiliare ar fi fost nevoită să revadă proiectul propus și să-l reducă până la o clădire cu două etaje. Compania a ales însă să acționeze în judecată, susținând că în regulamentul CNMI nu este prevăzut că acesta poate să-și anuleze propriile decizii.

Ce pot face autoritățile acum

Primăria Chișinău ar putea contesta la Curtea de Apel hotărârea judecătoriei Rîșcani privind anularea avizelor eliberate companiei Regata Imobiliare în decurs de 30 de zile. Viceprimarul capitalei, Victor Chironda, cel care a anulat în 2019 certificatul de urbanism eliberat companiei Regata Imobiliare, scrie într-o postare pe Facebook că primăria va contesta decizia în instanța superioară. „Atât timp cât voi ocupa funcția de viceprimar, nu voi semna nici un act care ar autoriza demolarea clădirii actuale (n.r. cafeneaua „Guguță”) sau construcția altui obiectiv în loc”, scrie viceprimarul. Anterior, se propunea transformarea localului într-un complex cultural multifuncțional. 

Cum a început povestea cafenelei „Guguță”

Clădirea cafenelei a fost construită la sfârșitul anilor ’60, într-un stil modernist. Până în anii ’70, aici a fost amplasat restaurantul „Noroc”, după care edificiul a fost reconstruit și transformat în binecunoscuta cafenea „Guguță”, pe care o știau toți chișinăuienii, dar și vizitatorii capitalei. 

Amplasată chiar în centrul orașului, cafeneaua s-a bucurat de o mare popularitate până la începutul anilor 2000. Apoi însă, a fost lăsată în paragină și a devenit aproape în totalitate proprietatea Consiliului Municipal Chișinău.

Cafeneaua Guguță a devenit cap de afiș începând cu 2010, atunci când, în urma unui șir de tranzacții dubioase, localul a intrat proprietatea companiei Finpar Invest, care ar fi fost controlată de Vladimir Plahotniuc. Compania intenționa să demoleze cafeneaua și să construiască în loc un complex hotelier cu 13 etaje, ceea ce stârnit nemulțumirea opiniei publice și opunerea autorităților, care nu au autorizat construcția. În 2017, Finpar Invest vinde terenul cafenelei Guguță (la pachet cu terenul Palatului de Cultură al Sindicatelor din sectorul Rîșcani) companiei Regata Imobiliare. În vara anului 2018, după ce cafeneaua „Guguță” este privatizată, un grup de tineri inițiază „Occupy Guguță”, acțiune îndreptată împotriva demolării cafenelei din centrul istoric al capitalei. Diverse acțiuni de protest au avut loc pe parcursul a mai bine de un an, timp în care Regata Imobiliare încerca să obțină dreptul de a construi centrul comercial.

Un articol de Ecaterina Buruiană, stagiară Moldova.org

Sursă foto: facebook.com/occupyguguta

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.