Criza gazului în Ucraina. Expert: Ar putea fi afectate întreprinderile moldovenești

Conflictul gazului dintre Ucraina și Federația Rusă ar putea afecta și întreprinderile moldovenești, în special cele din sectorul agroalimentar și construcții, care au ca principală sursă de energie utilizată în procesul de producție gazele naturale. Afirmația a fost făcută de către expertului IDIS Viitorul, Ion Munteanu, la solicitarea Moldova.ORG.

“La moment încă nu este cunoscut în ce măsură s-a redus volumul de gaze deoarece de facto nu se face o întrerupere sută la sută, doar se reduce volumul de gaze introduse în sistemul de transport. În acest caz, consumatorii primesc gaze, dar la o presiune foarte joasă, lucru care face dificilă valorificarea acestor gaze. În cazul în care se va face o reducere similară cu cea din ianuarie 2009, efectele care pot fi așteptate sunt mult mai mici comparabil cu situația precedentă. Motivul e simplu: volumele consumate în perioada caldă a anului, în special vara, sunt cu mult mai mici comparativ cu cele consumate iarna. Însă acest lucru poate afecta activitatea întreprinderilor producatoare care au ca principală sursă de energie utilizată în procesul de producție gazele naturale. Aici pot fi menționate întreprinderile din sectorul agroalimentar și cele din construcții”, a opiniat expertul.

În context, Ion Munteanu a menționat că pentru a suplini necesarul de gaze naturale, în lipsa celor furnizate de Gazprom, Republica Moldova poate să apeleze la rezervele de gaze ucrainești, așa cum s-a procedat și în 2009, iar întreprinderile care au posibilitatea să substituie gazele naturale cu cărbune sau păcură pot face acest lucru pentru a evita un eventual impact.

“În cazul CET-urilor, rezervele de păcură sunt pentru câteva săptămâni, însă printr-un plan de direcționare a consumului de la alți consumatori către consumatorii importanți din punct de vedere a securității naționale, activitatea acestora ar putea fi prelungită cu încă o saptamâna sau două”, a adăugat acesta.

Menționăm că în această dimineață Federația Rusă a stopat livrarea de gaze către Ucraina.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.