Criza de oameni a dus piata romana de recrutare la 40 de mil. de euro la sase luni

Moldova.ORG — Pe o piata extrem de dinamica companiile de recrutare raporteaza, de la an la an, venituri in crestere cu 30%, astfel incat competitia pentru obtinerea capitalului uman a devenit tot mai dura. Pentru primul semestru al acestui an, piata de recrutare din Romania este estimata la peste 40 de milioane de euro, ceea ce inseamna o dublare fata de anul trecut, informeaza Wall-Street.ro.

Piata muncii a ramas si in primul semestru extrem de dinamica, existand o cerere in crestere pe zona serviciilor de resurse umane, determinata, in buna masura, de intrarea in tara a unor noi jucatori straini. Din ce in ce mai multe companii isi deschid filiale la nivel national, dorind sa acopere cat mai multe zone cu potential de crestere economica.

"Credem ca piata romaneasca de recrutare depaseste 40 milioane de euro in prezent", ne-au spus oficialii Manpower Romania.

Dezvoltarea companiilor prezente pe piata, cat si asaltul celor noi vor determina cautarea mai ales de specialisti si manageri. De asemenea, aparitia unor noi servicii a determinat cresterea numarului de posturi si a condus la o estimare pentru anul acesta a pietei de recrutare din Romania la aproximativ 40 de milioane de euro.

“Pana la sfarsitul anului se preconizeaza o intrare mare de companii straine pe piata din Romania, lucru care va genera o lupta pe oamenii calificati, iar angajatorii se vor intrece in oferte pentru a recruta profesionisti. Ca efect, probabil, vor creste salariile in anumite domenii si se vor diversifica pachetele, angajatorii pretinzand in schimb profesionalism la standarde europene”, a declarat pentru Wall Street, conducerea Manpower Romania.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu a adus schimbari majore, vizibile imediat pe piata locala. Reprezentantii firmelor de HR considera ca este inca prea devreme pentru a putea estima care sunt consecintele punctuale asupra pietei de recrutare. Totusi, gradul de atractivitate si dezirabilitate al investitorilor straini este in continua crestere.

“Evolutia pietei de recrutare se va remarca in doua directii mari: intrarea pe piata a unor noi jucatori internationali importanti si o segmentare pe domenii de recrutare”, sustin reprezentantii Manpower Romania.

Daca in anii trecuti, FMCG-ul, industria auto si industria textila au fost cele mai dinamice sectoare, in primul semestru al anului 2007 recrutarile din IT au fost cele mai importante urmate de cele din banking, constructii, finante, real estate, inginerie, outsourcing dar si administrativ.

Cu toate acestea, in anumite sectoare economice, care au nevoie in general de personal necalificat sau cu o calificare medie, lipsa de personal se face din ce in ce mai simtita. Astfel, industria alimentara sau industria textila sunt domenii care nu mai atrag.

“Desi aparent forta de munca in aceste sectoare s-a micsorat mai ales datorita migratiei, in realitate ne confruntam cu o modificare a comportamentului oamenilor fata de locurile de munca. Acesta modificare fiind datorata de cresterea ofertelor si marirea posibilitatilor de a alege un loc de munca, fapt care duce dupa sine si cresterea expectantelor salariale”, a declarat pentru Wall Street Cristina Pasat, General Manager al Agentiei de servicii Professional.

Insa pe piata locala de recrutare exista diferente importante de la o regiune la alta, influentate in mare masura de gradul de dezvoltare al fiecarui judet. O imagine clara in acest sens este data de rata somajului inregistrata la nivel de regiuni, care difera de la un judet la altul. „De asemenea, se constata o deschidere mai mare a candidatilor catre relocare in alte regiuni ale tarii si interes al companiilor de a atrage candidati din alte regiuni decat cea in care isi au sediul operativ”, a adaugat Cristina Pasat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.