Connect with us
"
"

Politică

COVID-19 în Transnistria: „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni”

Publicat

pe

PE SCURT

Și săptămâna aceasta autoritățile separatiste de la Tiraspol au continuat să atace autoritățile de la Chișinău. Cu toate acestea:

 • locuitorii regiunii separatiste primesc amenzi sau sunt arestați, pentru că au fos „peste hotare” în Republica Moldova;
 • purtarea măștii în spațiul public este obligatorie, iar pedeapsa pentru nerespectarea măsurii este arest administrativ sau circa 155 de euro amendă;
 • locuitorii regiunii separatiste continuă să fie duși organizat de așa-zisa miliție în localitățile moldovenești pentru a scoate bani de pe cardurile internaționale, întrucât în Transnistria nu o pot face
 • va fi deschis un laborator în care se vor efectua testele de COVID-19 în Transnistria. Capacitatea acestuia este de 60 de teste pe zi;
 • în Transnistria se atestă o insuficiență de cadre medicale
 • aproape 100 de doctori și lucrători medicali au anunțat Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău că nu pot să meargă la lucru din cauza interdicției Tiraspolului.

PE LUNG

Amendă pentru că a fost „peste hotare”
în Republica Moldova

Un locuitor de 36 de ani al satului Cioburciu, din stânga Nistrului, a încălcat regimul de autoizolare de două săptămâni. Soția sa este se află acum la spitalul din Slobozia unde se tratează de COVID-19.

Pe 12 aprilie, bărbatul a primit ordin să se autoizoleze acasă. Dar la următoarea verificare de pe 14 aprilie, el nu era acasă. Omul a fost găsit de către așa-zisa miliție din Transnistria. El a explicat că s-a dus la părinții care locuiesc în apropiere.

Enlarge

cioburciu1
Sursa foto: PMR Novosti

Bărbatul a fost sancționat administrativ, fie a primit o amendă de aproape 40 de euro (700 de ruble transnistrene) sau arest de 15 zile.

Un alt bărbat, din Grigoriopol, a încălcat de două ori în săptămâna trecută regimul de autoizolare, impus de așa-zisele autorități din partea stângă a Nistrului. Pentru aceasta, a fost pedepsit cu 15 zile de arest administrativ.

Pe 3 aprilie, bărbatul a călătorit în Moldova. Potrivit autorităților separatiste, bărbatul a fost „peste hotare” și trebuia să fie în auto-izolare timp de 14 zile. Cu toate acestea, pe 6 aprilie a încălcat această cerință.

Enlarge

grigoriopol
Sursa foto: PMR Novosti

Duminica trecută, cetățeanul de 34 de ani a neglijat din nou carantina și a mers la magazin pentru țigări. Pe drum, el a fost oprit miliție și apoi sancționat.

Purtarea măștii, obligatorie

Așa-zisele autorități transnistrene au decis că toată lumea trebuie să poarte măști în transport, în locurile aglomerate sau când vizitează puncte de comerț sau prestează servicii. Această măsură este obligatorie până la sfârșitul stării de urgență din regiune.

Pedeapsa pentru cei care nu vor respecta această măsură este de 2 760 de ruble transnistrene, aproximativ 155 de euro sau 15 zile de arest administrativ.

La bancomate în Moldova,
după asta în carantină 14 zile

Așa-zisa poliție transnistreană continuă să ajute locuitorii Transnistriei care încasează bani de pe cardurile bancare internaționale. Peste o sută de locuitori din Dubăsari și Grigoriopol au scos bani de pe cardurile internaționale din cel mai apropiat bancomat situat în satul Cocieri din Moldova.

Milițienii îi însoțesc până la un punct de control vamal (ilegal) și desfășoară instruiri cu privire la măsurile de precauție. 

Autoritățile separatiste de la Tiraspol anunță că locuitorii Transnistriei pot apela la așa-zisul Minister al Afacerilor Interne pentru a le organiza aceste călătorii ca să retragă banii de pe conturile internaționale.

Asta se întâmplă după ce în toamna anului trecut, Banca Națională a Moldovei a închis conturile bancare ale băncilor transnistrene. De atunci, oamenii merg la bancomatele băncilor comerciale moldovenești pentru a retrage bani de pe cardurile visa și mastercard. Citește aici mai multe detalii: COVID-19 în Transnistria/ 18 posturi de control ilegale și 95 de medici nu-și pot exercita atribuțiile. Tiraspolul: „isterie publică ipocrită”

La întoarcere, persoanele care au retras banii din bancomate din localitățile moldovenești sunt impuse să respecte carantina timp 14 zile. Dacă nu respectă carantina, aceștia primesc o amendă sau sunt arestați timp de 14 zile. Săptămâna viitoare, sunt planificate mai multe vizite la ATM-ul din Rezina. 

Enlarge

transporta
Înainte de a urca în mașina așa-zisei miliții transnistrene și a merge la un bancomat dintr-o localitate moldovenească, oamenii își dezinfectează mâinile

Sursa foto: PMR Novosti

Printre persoanele din Transnistria care circulă în localitățile moldovenești pentru a scoate bani din bancomate se numără și bătrânii care primesc pensia din Federația Rusă, întrucât cardurile internaționale rusești, la fel, sunt blocate în Transnistria. 

Așa-zisele autorități transnistrene anunță despre faptul că peste 50 de locuitori ai satelor Cocieri și Molovata Nouă, aflate sub jurisdicția moldovenească, au primit pensii transnistrene.

Pensiile au fost emise în apropierea punctelor de control ilegale. Printre cei care au primit pensii transnistrene se numără locuitorii satului Coșnița, Doroțcaia, Pîrîta și Pohrebea (satul care face parte din comuna Coșnița).

Cei mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova din Transnistria, dar și cei din satele moldovenești din stânga Nistrului, satele menționate mai sus, aleg să se pensioneze în zona separatistă, în schimbul cetățeniei transnistrene. Asta se întâmplă, pentru că condițiile de pensionare din zona separatistă sunt mai bune și pensiile ar fi mai mari decât în Republica Moldova. 

În Transnistria, femeile ies la pensie la 55 de ani, iar bărbații la 60 de ani.

În Republica Moldova, vârsta de pensionare a femeilor în 2020 este 59,6 ani și a bărbaților de 63 de ani.

Moldova.org a scris despre soții Râmbu care au locuit toată viața în Transnistria și s-au mutat în Republica Moldova și întâmpină dificultăți în stabilirea pensiei.

Prin Legea nr. 1591 din 26-12-2002, autoritățile de la Chișinău încearcă să-i atragă în sistemul de pensionare din Republica Moldova prin diferite tipuri de indemnizații financiare pentru locuitorii satelor limitrofe. De exemplu, din 2014, femeile cu vârsta cuprinsă între 55-57 de ani și bărbații cu vârsta cuprinsă între 60-62 de ani, cu domiciliul în Cocieri, Corjova, Coșnița, Molovata Nouă, Fîrlădeni, Copanca, Doroțcaia, Pîrîta, Varnița Hagimus și nu beneficiază de pensii transnistrene, primesc o sumă de 550 de lei lunar.

Laborator de testare a COVID-19 în Transnistria

Centrul pentru Prevenirea și Controlul SIDA și Bolilor Infecțioase va putea de marți, să determine prezența COVID-19 în organism. Reprezentanții Grupului Global Biomarketing, cea mai mare companie din Chișinău, specializată în furnizarea de echipamente medicale, a ajuns la Tiraspol pentru a efectua așa-numitul test zero și a instrui specialiștii din laboratorul transnistrean.

Intrarea în laborator va fi permisă numai în îmbrăcăminte de protecție specială. Costumele pentru angajați au fost cusute la fabrica de cusut din Râbnița.

Tura de lucru a angajatului laboratorului este de 4-5 ore. În boxă, lucrează câte o persoană.  Capacitate de testare este de 60 teste pe zi. Laboratorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul SIDA din Tiraspolul va fi lansat marți, 21 aprilie.

Până atunci, toate testele au fost făcute în laboratul ANSP din Chișinău.

Lipsă de cadre medicale

În secția de boli infecțioase din cadrul spitalului din Slobozia, stânga Nistrului, nu sunt suficienți lucrători medicale. În trei săptămâni de când a fost lansată campania în care medicii pot face voluntariat, doar 8 persoane și-au exprimat dorința de a lupta cu coronavirusul.

Enlarge

slobozia
Sursa foto: PMR Novosti

Totuși, numărul acesta nu este suficient. Odată cu creșterea numărului de cazuri, este nevoie de personal medical calificat, transmite serviciul de presă al așa-zisului Minister al  Sănătății.

În prezent, instituția are mare nevoie de pulmonologi, anesteziologi, specialiști în boli infecțioase, medici generaliști și pediatri.

Din această cauză, așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a declarat că specialiștii sunt transferați de la un spital la altul sau angajații sunt implicați în mai multe ture ca să facă față numărului de infecții cu COVID-19.

În această privință, Krasnoselski a suspendat regula care limitează numărul de ture a unui lucrător de sănătate, doar pentru perioada stării de urgență. Achitarea se va face conform orelor lucrate.

Personalul medical implicat în lupta cu COVID-19 primesc adaosuri salariale de la 3 000-10 000 ruble transnistrene (170 euro – 550 euro). 

Pe de altă parte, decretul lui Krasnoselski lasă șapte raioane ale R. Moldova fără medici. 

Enlarge

kras
Sursa foto: PMR Novosti

Mai multe spitale raionale și centre ale medicilor de familie din raioanele Șoldănești, Rezina, Florești, Dubăsari, Criuleni și Căușeni au rămas fără medici din cauza stării de urgență decretată de liderul de la Tiraspol la 17 martie. 

Aproape 100 de doctori și lucrători medicali au anunțat Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău că nu pot să meargă la lucru din cauza interdicției Tiraspolului. În același timp, angajații din Rezina ai Uzinei Metalurgice din Râbnița circulă fără nicio problemă, scrie Anticorupție.md.

Tiraspolul își motivează decizia prin faptul că doctorii reprezintă o categorie vulnerabilă la contractarea virusului și o eventuală circulație liberă a lor pe cele două maluri ale Nistrului ar spori pericolul de contaminare a populației din stânga Nistrului.

Biroul de Reintegrare a sesizat participanții la formatul 5+2 și Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovici, să se implice în deblocarea situației. În cele din urmă, a fost luată decizia ca personalul medical care activează în Zona de Securitate, dar locuiește în partea stângă a Nistrului să poată fi cazat provizoriu în localitățile unde își are serviciul.

Biroul Politici de Reintegrare a primit 95 de sesizări din partea autorităților publice locale din Zona de Securitate și ministerul de profil despre impedimentele impuse de partea transnistreană personalului medical.

Locuințele sunt identificate de către autoritățile publice locale, iar costurile de cazare și alte aranjamente administrative ale medicilor/personalului medical sunt acoperite cu sprijinul Uniunii Europene, oferit prin Programul Măsuri de Consolidare a Încrederii pe ambele maluri ale Nistrului, implementat de PNUD Moldova.

Cazarea medicilor în localitățile în care aceștia activează se face pe principii voluntare, până acum 14 medici din 7 raioane fiind printre beneficiari.

„Aceasta este o soluție provizorie, pentru a asigura accesul cetățenilor la servicii medicale. Nu am renunțat la eforturile de a asigura libera circulație a populației și în primul rând a personalului medical pe întreg teritoriul Republicii Moldova”, a declarat viceprim-ministra Cristina Lesnic.

POLITICA

Așa-zisele autorități separatiste de la Tiraspol continuă mesajul din săptămâna trecută în care au acuzat autoritățile de la Chișinău de „ipocrizie”. 

„În contextul pandemiei COVID-19, autoritățile moldovene continuă să escaladeze relațiile cu Transnistria, de fapt, declanșând un război informațional. Acest lucru se dovedește prin atacuri provocatoare regulate și măsuri de presiune executate în diverse domenii. Mai mult, Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni. Cu toate acestea, substituirea conceptelor a fost folosită la scară largă de Moldova încă din anii 90: agresiunea din rândurile înaltelor funcții ale președinției a fost numită „o modalitate de a proteja populația civilă”. În loc să-și concentreze toate forțele asupra luptei împotriva pandemiei de coronavirus, autoritățile moldovenești construiesc o rețea de intrigi politice împotriva Transnistriei, în care par că cad ei înșiși”, se arată într-un nou articol publicat pe site-ul agenției de presă al regiunii separatiste PMR Novosti.

Cu toate acestea, organizațiile nonguvernamentale care reprezintă societatea civilă din Republica Moldova a constat cu regret că instituirea Stării de Urgență de către administrația de la Tiraspol, la data de 17 martie 2020, este parte a unor demersuri (geo)politice și utilizată de către liderii transnistreni drept pretext pentru o serie de acțiuni unilaterale care fac dificilă combaterea pandemiei COVID-19. De asemenea, încalcă tratatele internaționale în domeniul drepturilor omului și care re-tensionează situația în Zona de Securitate. Printre acestea:

 • Denaturarea datelor cu privire la contaminarea cu COVID-19 și a datelor cu privire la decesele cauzate de infecția respectivă în regiunea transnistreană;
 • Dezinformarea populației din regiunea transnistreană cu privire la o pretinsă obstrucționare din partea Chișinăului a importului de medicamente destinate regiunii;
 • Refuzul de a participa la o reuniune a Grupului de Lucru la nivel de experți în domeniul sănătății;
 • Îngrădirea liberei circulații a persoanelor și monitorizarea nesancționată a cetățenilor. Astfel, au fost instituite 18 posturi mobile de control și blocuri de beton în raionul Dubăsari, prin care sunt blocate majoritatea drumurilor care fac legătura dintre localitățile Cocieri și Corjova. De asemenea, au fost instalate ilegal sisteme de monitorizare video pe teritoriul comunei Corjova, din raionul Dubăsari, în lipsa unei coordonări cu Comisia Unificată de Control (CUC);
 • Obstrucționarea accesului cetățenilor la serviciile medicale, prin reținerea (eliberarea ulterioară) a doi șoferi de ambulanță în orașul Dubăsari și blocarea accesului la medicul de familie și farmacia din localitatea Cocieri pentru cetățenii din comuna Corjova.

Prin urmare, profund îngrijorate de repercusiunile unor acțiuni nejustificate și iresponsabile ale regimului de la Tiraspol asupra sănătății cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și asupra securității regionale, organizațiile societății civile semnatare solicită mediatorilor și observatorilor din formatul de negocieri „5+2”:

 • Convocarea în regim de urgență a reuniunii formatului „5+2”, la care să fie discutate acțiunile unilaterale ale administrației de la Tiraspol în contextul Stării de Urgență;
 • Instituirea unei Comisii Speciale, formate din reprezentanți ai mediatorilor și observatorilor din formatul de negocieri „5+2”, care să inspecteze posturile instalate în raionul Dubăsari și situația epidemică/umanitară din Zona de Securitate;
 • Organizațiile neguvernamentale insistă ca în grupurile de lucru tematice, precum și în alte platforme de discuții să fie incluse ONG-uri relevante în domeniu în calitate de observatori sau experți;
 • Facilitarea accesului cetățenilor la serviciile medicale și tratamentul asigurat de statul Republica Moldova, prin determinarea administrației de la Tiraspol să elimine posturile mobile și alte bariere fizice care obstrucționează libera circulație a persoanelor în Zona de Securitate;
 • Finanțarea proiectelor comune din sectorul de sănătate, care vizează combaterea COVID-19, prin instituirea unui obiectiv distinct și finanțat suplimentar al Programului Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii (V);
 • Elaborarea unui set de măsuri, implementarea cărora va face ca părţile să se abţină de la orice acţiuni, care ar încălca flagrant drepturile omului în regiune.

Organizații semnatare sunt IDIS „Viitorul”, Asociația pentru Politică Externă, Centrul de Investigații Jurnalistice, Transparency International Moldova, Institutul de Politici Publice, Asociația Promo-LEX, Institutul de Politici și Reforme Europene, Amnesty International Moldova, Comunitatea WatchDog.MD.

În Transnistria sunt 246 de cazuri de COVID-19. Mai mult de 2oo sunt spitalizați în Transnistria, o femeie la Chișinău, 15 persoane au fost tratate, iar 13 au decedat.

Sănătate

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

Publicat

pe

PE SCURT

Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu aceeași infecție. Cu toate acestea, nu există date suficiente care să demonstreze eficiența plasmei. Chiar și puținele cifre prezentate de două spitale din Moldova nu o demonstrează. 

Dar plasma va fi în continuare folosită în cadrul tratamentului, pentru că ar fi printre ultimele remedii cu care doctorul încearcă să salveze pacientul.

PE LUNG

Oamenii de știință de pe întregul glob lucrează asiduu asupra unei strategii eficiente de tratament. Deocamdată, lupta cu Covid-19 se rezumă la tratarea simptomelor, îngrijiri paliative și mai ales măsuri preventive. 

Unul dintre tratamentele posibile existente este transfuzia de plasmă de la pacienții care s-au tratat de coronavirus. 

 „În organismele persoanelor sănătoase s-au produs substanțe biologic active numite anticorpi. Anticorpii sunt foarte activi și recunosc unde se află în organism virusul. Îl găsesc și-l dezarmează sau îl neutralizează. Astfel, printr-o metodă activă concentrația de viruși în organismul pacientului grav și foarte grav se reduce considerabil”, explică directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, cum plasma convalescentă îi poate trata pe pacienții grav bolnavi de COVID-19.

Cu toate acestea, încă nu există date suficiente care să demonstreze eficiența tratamentului cu plasmă convalescentă. Pe 24 aprilie a fost administrată prima transfuzie de plasmă convalescentă în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Astfel, au fost administrate 131 doze de plasmă convalescentă. 

De aceasta au beneficiat 57 pacienți, dintre care: 

13 au fost vindecați

14 au decedat

5 și-au ameliorat starea

25 continuă tratamentul

Enlarge

la
Foto: MSMPS

În cadrul Institutului de Medicină Urgentă au fost administrate 15 doze de plasmă convalescentă. 

Din 7 persoane în stare gravă, 

2 pacienți au stare de ameliorare

5 pacienți au decedat.

Covid-19 explicat.

Știai că deocamdată nu există studii care să confirme eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19? Indiferent de asta, plasma extrasă de la persoanele tratate de coronavirus este folosită în tratamentul celor aflați în stare gravă și a celor conectați la aparatele de ventilație mecanică. Ce se întâmplă cu plasma și lupsa cu COVID-19? Explicăm!

Geplaatst door Moldova.org op Vrijdag 22 mei 2020

Șefa Secției Terapie Intensivă şi Reanimare a Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău, Galina Chiriacov, a fost întrebată, în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă, dacă tratamentul cu plasmă este salvator. E discutabil… Sunt maladii în care ajută. E un fel de tratament al disperării. E printre ultimele remedii prin care medicul încearcă să salveze pacientul”, a spus specialista.

Terapia cu plasmă convalescentă a fost eficientă în timpul focarelor de SARS în 2002/2003, H1N1 în 2009 și MERS în 2012. 

Enlarge

plasma
Foto: MSMPS

Un studiu exploratoriu anterior asupra SARS și gripei severe efectuat în 2014, care a inclus 32 de studii separate, a identificat o reducere a ratei mortalității după transfuzie. Studiul a arătat riscuri de mortalitate reduse după terapia cu plasmă convalescentă, comparativ cu tratamentul placebo sau fără tratament. Un studiu retrospectiv la 19 pacienți infectați cu SARS a arătat mortalitate redusă, precum și o ședere mai scurtă în spital după transfuzia de plasmă convalescentă, se arată într-un articol publicat pe site-ul Centrului Național pentru Informații Biotehnologice din SUA. Centrul are scopul să dezvolte noi tehnologii informaționale care să ajute la înțelegerea proceselor moleculare și genetice fundamentale care controlează sănătatea și bolile.

Persoanele vindecate de COVID-19 care vor să doneze plasmă trebuie să întrunească următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, nu suferă de boli cronice, are cel puțin 14 zile de însănătoșire completă.

Citește mai departe

Externe

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

Publicat

pe

De către

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de soția sa și o echipă de medici de la Hospital de Mar din Barcelona, Spania

Pacientul a spus că este „încântat” de acest tratament și că astfel a sărbătorit faptul că testul de Covid-19 a venit, în sfârșit, negativ.

Aceste ieșiri terapeutice pe plajă, care fac parte dintr-un program de umanizare a unității de terapie intensivă a spitalului, au fost întrerupte în timpul perioadei mai dificile a pandemiei, dar au putut fi reluate odată cu ameliorarea situației. 

Reprezentanții spitalului au declarat că acest tratament „îi ajută mult pe pacienți pentru că le permite să intre din nou în contact cu realitatea”.

Pacientul, care a fost internat pe 9 aprilie, a petrecut jumătate de oră pe plajă, împreună cu soția lui și cu o echipă de medici care au avut grijă atât de pacient, cât și de securitatea pietonilor care se plimbau pe faleză în acel moment.

Sura: elperiodico.com

Sursa foto: GETTY IMAGES / DAVID RAMOS

Citește mai departe

Social

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

223 de cazuri noi. Bilanțul îmbolnăvirilor ajunge la 9 018 de persoane

223 cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore

Alte 223 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 11 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală, a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 1 449 de teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 9 018 cazuri.

Din numărul total de cazuri înregistrate în această zi, 22 sunt angajați ai sistemului medical: medici – 7, asistenți medicali – 10, personal auxiliar – 5.

Până la ora actuală, 5 009 persoane au fost tratate.

Totodată, ministerul a anunțat despre înregistrarea unui alt deces provocat de COVID-19.

Deces 315: Femeie de 78 ani, din Sîngerei. Internată la data de 29 mai, la Spitalul Clinic din Bălți. Comorbidități: cancer ovarian gr. IV, canceromatoză, ascită, pleurezie bilaterală.

În cadrul briefingului de prezentare a datelor, secretarul de Stat, Constantin Rîmiș a reiterat apelul său către populație: “Adaptarea treptată a măsurilor de restricție, nu înseamnă sfârșitul pandemiei. De fiecare dintre noi, depinde cât de ușor și sigur vom trece peste această perioadă dificilă”.

Expert: Carantina a prăbușit piața valutară

Expertul economic de la IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță susține că Republica Moldova intră într-o criză foarte puternică, iar lucrul acesta se vede pe piața valutară și în mod special prin vânzările de valută ale persoanelor fizice, care în două luni de carantină au înregistrat cea mai profundă cădere din istoria Republicii Moldova.

„În perioada martie – aprilie avem o prăbușire a pieței valutare față anul precedent. Persoanele fizice au vândut 350 mil. USD față de 560 mil. USD. Asemenea cădere nu a mai fost înregistrată din 2009. Practic, cetățenii nu au vândut valută în lunile menționate. Explicația este că moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei. Astfel, cel mai mic volum de valută vândut a fost înregistrat în aprilie 2020 – 135 milioane USD, cel mai redus volum din ultimii zece ani. Un volum slab al vânzărilor de valută a fost anii 2015, 2016 – ca urmare a crizei bancare – 175 mil. USD”, a menționat Ioniță.

Un alt element care explică volumul scăzut al vânzărilor de valută, potrivit lui Ioniță, este că populația nu a avut consum în lunile martie – aprilie. Potrivit expertului, aici avem două explicații: nu au lucrat majoritatea unităților de comerț nealimentare, ori aceste bunuri reprezintă peste 40% din cheltuielile populației. A doua explicația este că pe timp de criză populația își schimbă brusc comportamentul. Un detaliu este scăderea de două ori a vânzărilor de automobile noi. Oamenii care au un venit stabil se dezic de acest lucru deoarece suntem în criză și nu le arde a mașini. Asta după ce am avut câțiva procurările de automobile întrecea cu mult media europeană.

265 de pacienți sunt în stare gravă. Au fost anunțate alte patru decese

265 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 19 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 648 de bolnavi sunt în stare de gravitate medie. Totodată, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internate 109 persoane cu suspecție la COVID-19, a anunțat în dimineața zilei de astăzi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 8 795 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1 019 în Transnistria.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1 691 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-399, farmaciști-21, asistenţi medicali-667, felceri-89, personal auxiliar-515 persoane.

În ultimele 24 de ore 146 persoane au fost tratate și externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 5009.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor patru decese provocate de COVID-19. Este vorba despre patru bărbați cu vârste cuprinse între 45 și 73 de ani.

Deces 311: Bărbat de 61 ani, din raionul Ștefan-Vodă. Internat, în stare gravă, la data de 1 iunie, la Spitalul Raional Ștefan- Vodă. Comorbidități: hipertensiunea arterială.

Deces 312: Bărbat de 67 ani, din raionul Orhei. Internat la data de 26 mai, la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 313: Bărbat de 73 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 2 iunie, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat.

Deces 314: Bărbat de 45 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 12 mai, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: osteosarcom, ganglioni limfatici paraaortali, intoxicație endogenă canceroasă avansată.

Din 15 iunie se reiau cursele aeriene regulate de pasageri

Începând cu 15 iunie, sunt reluate cursele aeriene regulate de pasageri și charterele regulate de pasageri. O hotărâre în acest sens a fost luată de Comisia națională extraordinară de sănătate publică

Potrivit deciziei, Aeroportul Internațional Chișinău va asigura:

– organizarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, în sălile de sosire și plecare: verificarea temperaturii, ecrane de protecție, echipament de protecție personală, soluții de dezinfecție, distanța socială;
– dezinfectarea încăperilor și instalațiilor în terminal, în conformitate cu recomandările Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Operatorii aerieni naționali și străini vor asigura:

– respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 de către personalul navigant și pasageri;
– informarea pasagerilor privind respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 înainte de zbor, în timpul zborului și după aterizare;
– imprimarea și distribuirea la bordul aeronavei a formularelor necesare a fi completate de către pasageri în timpul zborului.

Operatorii de deservire la sol (handling) vor asigura:

– transportarea pasagerilor din terminal, spre aeronavă și vice-versa, fără rețineri nejustificate și cu asigurarea normelor sanitare;
– dezinfectarea încăperilor și suprafețelor de contact, în conformitate cu recomandările Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Autoritatea Aeronautică Civilă va pune la dispoziția agenților aeronautici și a autorităților publice, care activează pe aeroporturile internaționale din Republica Moldova, materiale informative privind măsurile de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, elaborate de autoritățile naționale și internaționale.

Primăria din Comrat, în carantină

Primăria din Comrat a intrat în carantină pentru două săptămâni, după ce doi consilieri locali au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus, a anunţat primarul municipiuluiui Serghei Anastasov pentru Gagauzinfo.md

Potrivit lui, alți câțiva consilieri municipali, dar și lucrătorii primăriei au simptome precum febră și tuse.

„Nu lăsăm pe nimeni să intre în clădirea primăriei, toți angajații au intrat în carantină timp de două săptămâni. Zilele de audienţe au fost anulate. Anterior, am decis să desfăşurăm şedinţele online, fără vizitatori. Și deși unii consilieri au cerut anularea acestei decizii şi chiar s-au adresat în instanţe, viaţa a demonstrat că decizia a fost corectă. Numărul de cazuri putea fi mai mare “, a spus Serghei Anastasov.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate4 ore în urmă

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

PE SCURT Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu...

Externe9 ore în urmă

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de...

Social10 ore în urmă

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Prea devreme? Ce cred medicii despre relaxarea restricțiilor

PE SCURT După aproape trei luni de luptă intensă cu COVID-19, o bună parte din statele europene au anunțat relaxarea...

JustițieO zi în urmă

Un vlogger român a instigat la viol. S-a lăsat cu revolte, contracte pierdute și anchetă penală

PE SCURT Un vlogger popular din România, cu peste 850 de mii de abonați pe Youtube, a rămas fără contracte,...

SocialO zi în urmă

3 iunie 2020: COVID-19, PE SCURT: 247 de cazuri noi de infectare

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930