COVID-19 în Transnistria: „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni”

PE SCURT

Și săptămâna aceasta autoritățile separatiste de la Tiraspol au continuat să atace autoritățile de la Chișinău. Cu toate acestea:

  • locuitorii regiunii separatiste primesc amenzi sau sunt arestați, pentru că au fos „peste hotare” în Republica Moldova;
  • purtarea măștii în spațiul public este obligatorie, iar pedeapsa pentru nerespectarea măsurii este arest administrativ sau circa 155 de euro amendă;
  • locuitorii regiunii separatiste continuă să fie duși organizat de așa-zisa miliție în localitățile moldovenești pentru a scoate bani de pe cardurile internaționale, întrucât în Transnistria nu o pot face
  • va fi deschis un laborator în care se vor efectua testele de COVID-19 în Transnistria. Capacitatea acestuia este de 60 de teste pe zi;
  • în Transnistria se atestă o insuficiență de cadre medicale
  • aproape 100 de doctori și lucrători medicali au anunțat Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău că nu pot să meargă la lucru din cauza interdicției Tiraspolului.

PE LUNG

Amendă pentru că a fost „peste hotare”
în Republica Moldova

Un locuitor de 36 de ani al satului Cioburciu, din stânga Nistrului, a încălcat regimul de autoizolare de două săptămâni. Soția sa este se află acum la spitalul din Slobozia unde se tratează de COVID-19.

Pe 12 aprilie, bărbatul a primit ordin să se autoizoleze acasă. Dar la următoarea verificare de pe 14 aprilie, el nu era acasă. Omul a fost găsit de către așa-zisa miliție din Transnistria. El a explicat că s-a dus la părinții care locuiesc în apropiere.

Enlarge

cioburciu1
Sursa foto: PMR Novosti

Bărbatul a fost sancționat administrativ, fie a primit o amendă de aproape 40 de euro (700 de ruble transnistrene) sau arest de 15 zile.

Un alt bărbat, din Grigoriopol, a încălcat de două ori în săptămâna trecută regimul de autoizolare, impus de așa-zisele autorități din partea stângă a Nistrului. Pentru aceasta, a fost pedepsit cu 15 zile de arest administrativ.

Pe 3 aprilie, bărbatul a călătorit în Moldova. Potrivit autorităților separatiste, bărbatul a fost „peste hotare” și trebuia să fie în auto-izolare timp de 14 zile. Cu toate acestea, pe 6 aprilie a încălcat această cerință.

Enlarge

grigoriopol
Sursa foto: PMR Novosti

Duminica trecută, cetățeanul de 34 de ani a neglijat din nou carantina și a mers la magazin pentru țigări. Pe drum, el a fost oprit miliție și apoi sancționat.

Purtarea măștii, obligatorie

Așa-zisele autorități transnistrene au decis că toată lumea trebuie să poarte măști în transport, în locurile aglomerate sau când vizitează puncte de comerț sau prestează servicii. Această măsură este obligatorie până la sfârșitul stării de urgență din regiune.

Pedeapsa pentru cei care nu vor respecta această măsură este de 2 760 de ruble transnistrene, aproximativ 155 de euro sau 15 zile de arest administrativ.

La bancomate în Moldova,
după asta în carantină 14 zile

Așa-zisa poliție transnistreană continuă să ajute locuitorii Transnistriei care încasează bani de pe cardurile bancare internaționale. Peste o sută de locuitori din Dubăsari și Grigoriopol au scos bani de pe cardurile internaționale din cel mai apropiat bancomat situat în satul Cocieri din Moldova.

Milițienii îi însoțesc până la un punct de control vamal (ilegal) și desfășoară instruiri cu privire la măsurile de precauție. 

Autoritățile separatiste de la Tiraspol anunță că locuitorii Transnistriei pot apela la așa-zisul Minister al Afacerilor Interne pentru a le organiza aceste călătorii ca să retragă banii de pe conturile internaționale.

Asta se întâmplă după ce în toamna anului trecut, Banca Națională a Moldovei a închis conturile bancare ale băncilor transnistrene. De atunci, oamenii merg la bancomatele băncilor comerciale moldovenești pentru a retrage bani de pe cardurile visa și mastercard. Citește aici mai multe detalii: COVID-19 în Transnistria/ 18 posturi de control ilegale și 95 de medici nu-și pot exercita atribuțiile. Tiraspolul: „isterie publică ipocrită”

La întoarcere, persoanele care au retras banii din bancomate din localitățile moldovenești sunt impuse să respecte carantina timp 14 zile. Dacă nu respectă carantina, aceștia primesc o amendă sau sunt arestați timp de 14 zile. Săptămâna viitoare, sunt planificate mai multe vizite la ATM-ul din Rezina. 

Enlarge

transporta
Înainte de a urca în mașina așa-zisei miliții transnistrene și a merge la un bancomat dintr-o localitate moldovenească, oamenii își dezinfectează mâinile

Sursa foto: PMR Novosti

Printre persoanele din Transnistria care circulă în localitățile moldovenești pentru a scoate bani din bancomate se numără și bătrânii care primesc pensia din Federația Rusă, întrucât cardurile internaționale rusești, la fel, sunt blocate în Transnistria. 

Așa-zisele autorități transnistrene anunță despre faptul că peste 50 de locuitori ai satelor Cocieri și Molovata Nouă, aflate sub jurisdicția moldovenească, au primit pensii transnistrene.

Pensiile au fost emise în apropierea punctelor de control ilegale. Printre cei care au primit pensii transnistrene se numără locuitorii satului Coșnița, Doroțcaia, Pîrîta și Pohrebea (satul care face parte din comuna Coșnița).

Cei mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova din Transnistria, dar și cei din satele moldovenești din stânga Nistrului, satele menționate mai sus, aleg să se pensioneze în zona separatistă, în schimbul cetățeniei transnistrene. Asta se întâmplă, pentru că condițiile de pensionare din zona separatistă sunt mai bune și pensiile ar fi mai mari decât în Republica Moldova. 

În Transnistria, femeile ies la pensie la 55 de ani, iar bărbații la 60 de ani.

În Republica Moldova, vârsta de pensionare a femeilor în 2020 este 59,6 ani și a bărbaților de 63 de ani.

Moldova.org a scris despre soții Râmbu care au locuit toată viața în Transnistria și s-au mutat în Republica Moldova și întâmpină dificultăți în stabilirea pensiei.

Prin Legea nr. 1591 din 26-12-2002, autoritățile de la Chișinău încearcă să-i atragă în sistemul de pensionare din Republica Moldova prin diferite tipuri de indemnizații financiare pentru locuitorii satelor limitrofe. De exemplu, din 2014, femeile cu vârsta cuprinsă între 55-57 de ani și bărbații cu vârsta cuprinsă între 60-62 de ani, cu domiciliul în Cocieri, Corjova, Coșnița, Molovata Nouă, Fîrlădeni, Copanca, Doroțcaia, Pîrîta, Varnița Hagimus și nu beneficiază de pensii transnistrene, primesc o sumă de 550 de lei lunar.

Laborator de testare a COVID-19 în Transnistria

Centrul pentru Prevenirea și Controlul SIDA și Bolilor Infecțioase va putea de marți, să determine prezența COVID-19 în organism. Reprezentanții Grupului Global Biomarketing, cea mai mare companie din Chișinău, specializată în furnizarea de echipamente medicale, a ajuns la Tiraspol pentru a efectua așa-numitul test zero și a instrui specialiștii din laboratorul transnistrean.

Intrarea în laborator va fi permisă numai în îmbrăcăminte de protecție specială. Costumele pentru angajați au fost cusute la fabrica de cusut din Râbnița.

Tura de lucru a angajatului laboratorului este de 4-5 ore. În boxă, lucrează câte o persoană.  Capacitate de testare este de 60 teste pe zi. Laboratorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul SIDA din Tiraspolul va fi lansat marți, 21 aprilie.

Până atunci, toate testele au fost făcute în laboratul ANSP din Chișinău.

Lipsă de cadre medicale

În secția de boli infecțioase din cadrul spitalului din Slobozia, stânga Nistrului, nu sunt suficienți lucrători medicale. În trei săptămâni de când a fost lansată campania în care medicii pot face voluntariat, doar 8 persoane și-au exprimat dorința de a lupta cu coronavirusul.

Enlarge

slobozia
Sursa foto: PMR Novosti

Totuși, numărul acesta nu este suficient. Odată cu creșterea numărului de cazuri, este nevoie de personal medical calificat, transmite serviciul de presă al așa-zisului Minister al  Sănătății.

În prezent, instituția are mare nevoie de pulmonologi, anesteziologi, specialiști în boli infecțioase, medici generaliști și pediatri.

Din această cauză, așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a declarat că specialiștii sunt transferați de la un spital la altul sau angajații sunt implicați în mai multe ture ca să facă față numărului de infecții cu COVID-19.

În această privință, Krasnoselski a suspendat regula care limitează numărul de ture a unui lucrător de sănătate, doar pentru perioada stării de urgență. Achitarea se va face conform orelor lucrate.

Personalul medical implicat în lupta cu COVID-19 primesc adaosuri salariale de la 3 000-10 000 ruble transnistrene (170 euro – 550 euro). 

Pe de altă parte, decretul lui Krasnoselski lasă șapte raioane ale R. Moldova fără medici. 

Enlarge

kras
Sursa foto: PMR Novosti

Mai multe spitale raionale și centre ale medicilor de familie din raioanele Șoldănești, Rezina, Florești, Dubăsari, Criuleni și Căușeni au rămas fără medici din cauza stării de urgență decretată de liderul de la Tiraspol la 17 martie. 

Aproape 100 de doctori și lucrători medicali au anunțat Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău că nu pot să meargă la lucru din cauza interdicției Tiraspolului. În același timp, angajații din Rezina ai Uzinei Metalurgice din Râbnița circulă fără nicio problemă, scrie Anticorupție.md.

Tiraspolul își motivează decizia prin faptul că doctorii reprezintă o categorie vulnerabilă la contractarea virusului și o eventuală circulație liberă a lor pe cele două maluri ale Nistrului ar spori pericolul de contaminare a populației din stânga Nistrului.

Biroul de Reintegrare a sesizat participanții la formatul 5+2 și Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovici, să se implice în deblocarea situației. În cele din urmă, a fost luată decizia ca personalul medical care activează în Zona de Securitate, dar locuiește în partea stângă a Nistrului să poată fi cazat provizoriu în localitățile unde își are serviciul.

Biroul Politici de Reintegrare a primit 95 de sesizări din partea autorităților publice locale din Zona de Securitate și ministerul de profil despre impedimentele impuse de partea transnistreană personalului medical.

Locuințele sunt identificate de către autoritățile publice locale, iar costurile de cazare și alte aranjamente administrative ale medicilor/personalului medical sunt acoperite cu sprijinul Uniunii Europene, oferit prin Programul Măsuri de Consolidare a Încrederii pe ambele maluri ale Nistrului, implementat de PNUD Moldova.

Cazarea medicilor în localitățile în care aceștia activează se face pe principii voluntare, până acum 14 medici din 7 raioane fiind printre beneficiari.

„Aceasta este o soluție provizorie, pentru a asigura accesul cetățenilor la servicii medicale. Nu am renunțat la eforturile de a asigura libera circulație a populației și în primul rând a personalului medical pe întreg teritoriul Republicii Moldova”, a declarat viceprim-ministra Cristina Lesnic.

POLITICA

Așa-zisele autorități separatiste de la Tiraspol continuă mesajul din săptămâna trecută în care au acuzat autoritățile de la Chișinău de „ipocrizie”. 

„În contextul pandemiei COVID-19, autoritățile moldovene continuă să escaladeze relațiile cu Transnistria, de fapt, declanșând un război informațional. Acest lucru se dovedește prin atacuri provocatoare regulate și măsuri de presiune executate în diverse domenii. Mai mult, Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni. Cu toate acestea, substituirea conceptelor a fost folosită la scară largă de Moldova încă din anii 90: agresiunea din rândurile înaltelor funcții ale președinției a fost numită „o modalitate de a proteja populația civilă”. În loc să-și concentreze toate forțele asupra luptei împotriva pandemiei de coronavirus, autoritățile moldovenești construiesc o rețea de intrigi politice împotriva Transnistriei, în care par că cad ei înșiși”, se arată într-un nou articol publicat pe site-ul agenției de presă al regiunii separatiste PMR Novosti.

Cu toate acestea, organizațiile nonguvernamentale care reprezintă societatea civilă din Republica Moldova a constat cu regret că instituirea Stării de Urgență de către administrația de la Tiraspol, la data de 17 martie 2020, este parte a unor demersuri (geo)politice și utilizată de către liderii transnistreni drept pretext pentru o serie de acțiuni unilaterale care fac dificilă combaterea pandemiei COVID-19. De asemenea, încalcă tratatele internaționale în domeniul drepturilor omului și care re-tensionează situația în Zona de Securitate. Printre acestea:

  • Denaturarea datelor cu privire la contaminarea cu COVID-19 și a datelor cu privire la decesele cauzate de infecția respectivă în regiunea transnistreană;
  • Dezinformarea populației din regiunea transnistreană cu privire la o pretinsă obstrucționare din partea Chișinăului a importului de medicamente destinate regiunii;
  • Refuzul de a participa la o reuniune a Grupului de Lucru la nivel de experți în domeniul sănătății;
  • Îngrădirea liberei circulații a persoanelor și monitorizarea nesancționată a cetățenilor. Astfel, au fost instituite 18 posturi mobile de control și blocuri de beton în raionul Dubăsari, prin care sunt blocate majoritatea drumurilor care fac legătura dintre localitățile Cocieri și Corjova. De asemenea, au fost instalate ilegal sisteme de monitorizare video pe teritoriul comunei Corjova, din raionul Dubăsari, în lipsa unei coordonări cu Comisia Unificată de Control (CUC);
  • Obstrucționarea accesului cetățenilor la serviciile medicale, prin reținerea (eliberarea ulterioară) a doi șoferi de ambulanță în orașul Dubăsari și blocarea accesului la medicul de familie și farmacia din localitatea Cocieri pentru cetățenii din comuna Corjova.

Prin urmare, profund îngrijorate de repercusiunile unor acțiuni nejustificate și iresponsabile ale regimului de la Tiraspol asupra sănătății cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și asupra securității regionale, organizațiile societății civile semnatare solicită mediatorilor și observatorilor din formatul de negocieri „5+2”:

  • Convocarea în regim de urgență a reuniunii formatului „5+2”, la care să fie discutate acțiunile unilaterale ale administrației de la Tiraspol în contextul Stării de Urgență;
  • Instituirea unei Comisii Speciale, formate din reprezentanți ai mediatorilor și observatorilor din formatul de negocieri „5+2”, care să inspecteze posturile instalate în raionul Dubăsari și situația epidemică/umanitară din Zona de Securitate;
  • Organizațiile neguvernamentale insistă ca în grupurile de lucru tematice, precum și în alte platforme de discuții să fie incluse ONG-uri relevante în domeniu în calitate de observatori sau experți;
  • Facilitarea accesului cetățenilor la serviciile medicale și tratamentul asigurat de statul Republica Moldova, prin determinarea administrației de la Tiraspol să elimine posturile mobile și alte bariere fizice care obstrucționează libera circulație a persoanelor în Zona de Securitate;
  • Finanțarea proiectelor comune din sectorul de sănătate, care vizează combaterea COVID-19, prin instituirea unui obiectiv distinct și finanțat suplimentar al Programului Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii (V);
  • Elaborarea unui set de măsuri, implementarea cărora va face ca părţile să se abţină de la orice acţiuni, care ar încălca flagrant drepturile omului în regiune.

Organizații semnatare sunt IDIS „Viitorul”, Asociația pentru Politică Externă, Centrul de Investigații Jurnalistice, Transparency International Moldova, Institutul de Politici Publice, Asociația Promo-LEX, Institutul de Politici și Reforme Europene, Amnesty International Moldova, Comunitatea WatchDog.MD.

În Transnistria sunt 246 de cazuri de COVID-19. Mai mult de 2oo sunt spitalizați în Transnistria, o femeie la Chișinău, 15 persoane au fost tratate, iar 13 au decedat.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.