COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT

După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni”, săptămâna aceasta nu s-a schimbat prea mult.

  • A început activitatea laboratorului din Transnistria care testează la coronavirus;
  • Au fost luate niște măsuri de susținere a agenților economici;
  • Centrul de Plasament de la Cocieri pentru persoanele cu dizabilități a devenit un focar de infecție după ce 37 de pacienți și angajați au fost testați pozitiv;
  • Așa-zisul ministru de externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, l-a informat pe Reprezentantul special al Federației Ruse pentru reglementarea conflictului transnistrean despre „provocările existente în relațiile cu Republica Moldova”;
  • UE a donat un lot de echipamente de protecție și consumabile pentru populația de pe ambele maluri ale Nistrului.

PE LUNG

În prima zi de funcționare a laboratorului în care sunt testați oamenii pentru COVID-19, au fost prelevate 63 de probe. Într-o tură de 6-7 ore se procesează trei duzine de probe.

Laboratorul anunță că va lucra și în weekend.

Printre cetățenii verificați se numără locuitorii Transnistriei care au ajuns cu autobuzul de la Moscova și Sankt Petersburg. Au fost testați și cei care s-au întors cu un zbor charter din Moscova pe 23 aprilie. Probele sunt prelevate la așa-zisa „graniță cu Moldova”.

Zilnic, așa-zișii milițieni ai regiunii separatiste verifică cetățenii care se află în carantină. De exemplu, pe 20 aprilie au verificat peste 500 de cetățeni aflați în carantină. 18 persoane au fost trase la răspundere. În total, 464 de persoane au fost sancționate pentru nerespectarea așa-ziselor reguli impuse de autoritățile separatiste.  

Măsuri pentru agenții economici

Așa-zisele autorități ale Transnistriei au elaborat un set de măsuri prin care vor să susțină agenții economici.

Potrivit acestora, proprietarii întreprinderilor mici pot lua un împrumut pentru a plăti salariile angajaților. În același timp, există o condiție prealabilă: numărul de angajați ai întreprinderii este de până la 50 de persoane, iar veniturile pentru anul 2019 nu ar trebui să fie mai mult de 10 milioane de ruble (peste 500 de mii de euro). Dobânda pentru aceste întreprinderi este de 10% și va fi achitată de către așa-zisul „stat”.

De asemenea, ei vor acorda și ajutor de șomaj întreprinzătorilor individuali care au fost nevoiți să-și sisteze activitatea – 1 647 ruble transnistrene (aprox. 95 euro).

386 persoane din Transnistria sunt infectate, dintre care:

28 au fost tratate

18 au decedat

Focar la Cocieri

Până în prezent, au fost depistate 37 de cazuri COVID-19 în Dubăsari și în satele din jur. 32 dintre pacienți sunt în secția de boli infecțioase din Dubăsari.

Așa-zisele autorități ale Transnistriei au declarat că infecția a pornit de la angajații Centrului de Plasament de la Cocieri pentru persoanele cu dizabilități.

Primul caz descoperit în Centru a fost pe 1 aprilie. Este vorba de un medic care lucra și la centrele medicale din satele Coicova și Doibani din regiunea transnistreană.

A avut loc testarea a 58 de beneficiari și 40 de angajați. Au fost depistate 37 cazuri pozitive.

Enlarge

sanat2
Sanatoriul în care sunt cazați medicii
Foto: PMR Novosti

La sfârșitul lunii martie, așa-zisele autorități separatiste au luat decizia de a caza lucrătorii medicali care luptă împotriva coronavirusului să trăiască într-un sanatoriu din zonă.

Prin urmare, presa din regiune a publicat niște fotografii despre condițiile de trai ale lucrătorilor medicali.

Enlarge

sanat1
Foto: PMR Novosti

POLITICA

Așa-zisul ministru de externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, l-a informat pe Reprezentantul special al Federației Ruse pentru reglementarea conflictului transnistrean, Serghei Gubarev, despre „provocările existente în relațiile cu Republica Moldova”.

Ei au discutat despre perspectivele formatului de negociere internațională „5 + 2”. „Interlocutorii au remarcat lipsa unor premise pentru organizarea următoarei reuniuni până la sfârșitul măsurilor de carantină”, se arată în știrea publicată de agenția din zona separatistă Novosti PMR

De asemenea, aceeași „instituție de presă” a publicat opinia unui jurnalist de la Sputnik, considerat „portavocea Kremlinului”. Jurnalistul declară că „Chișinăul ar putea adopta experiența Transnistriei în prevenirea COVID-19”, scrie PMR Novosti.

Pe 20 aprilie, viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a vizitat localitatea Gura Bâcului, situată pe malul Nistrului în Zona de Securitate. Însoțită de consilierul la nivel înalt al UE, Kalman Mizsei, Cristina Lesnic a inspectat condițiile de activitate a posturilor de control ale forțelor comune de pacificare și a discutat situația la zi, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19 și măsurile ce se întreprind pentru respectarea normelor epidemiologice.

În satul Gura Bâcului, Cristina Lesnic s-a întâlnit cu primarul Lilia Brehova, documentându-se despre situația din sat, activitatea agenților economici, în special a fermierilor, efectele negative asupra activității economice inclusiv pentru populația din s. Bâcioc, ca urmare a măsurilor de restricționare a circulației pentru populația din regiunea transnistreană.

Circulația între cele două localități a fost reluată în 2018, după 26 de ani, din momentul în care podul a fost deteriorat în timpul conflictului din 1992, iar acesta urmează a fi reparat cu sprijinul UE. Traseul este parte a drumului internațional M5, care leagă Chișinăul și Odessa, şi coridorul european nr. 9, ce leagă Balcanii cu Odessa, Kievul și cu alte destinații importante.

Pe 22 aprilie, viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut o discuție în format video-conferință cu reprezentanții unui șir de ONG-uri, care au semnat săptămâna trecută un apel public către mediatorii și observatorii formatului 5+2.

Aceștia și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că partea transnistreană folosește criza epidemiologică „drept pretext pentru o serie de acțiuni unilaterale care fac dificilă combaterea pandemiei COVID-19. De asemenea, încalcă tratatele internaționale în domeniul drepturilor omului și care re-tensionează situația în Zona de Securitate”. În context, reprezentanții societății civile au cerut, printre altele, convocarea de urgență a reuniunii formatului de negocieri 5+2 pentru a examina acțiunile unilaterale ale administrației de la Tiraspol în contextul Stării de Urgență.

„Am manifestat deschidere pentru dialog cu partea transnistreană și am reacționat la multiplele sesizări venite de la autoritățile publice locale și ONG-uri. Am vizitat localitățile din Zona de Securitate, am sesizat la rândul nostru partenerii de negocieri și instituțiile relevante pentru apărarea drepturilor omului. În schimb, am primit din partea transnistreană posturi de control noi, instalate ilegal, dezinformare acidă și blocaj informațional”, a spus Cristina Lesnic.

S-a constatat că principala problemă în asigurarea accesului la medicamente compensate și servicii medicale provine din obligația de a intra în carantină pe o perioadă de 14 zile pentru orice persoană care intră în regiune de pe malul drept al Nistrului. Astfel, medicii care lucrează în localitățile din Zona de securitate, dar care locuiesc în stânga Nistrului nu pot veni la serviciu, iar cetățenii din stânga Nistrului arondați la centrele medicale din aceleași localități nu au acces la servicii medicale și medicamente compensate. Părțile au căzut de acord că obligația de a sta în carantină 14 zile poate fi înlocuită cu alte măsuri epidemiologice eficiente.

Printre semnatarii demersului se numără IDIS „Viitorul”, Asociația pentru Politică Externă, Centrul de Investigații Jurnalistice, Transparency International Moldova, Institutul de Politici Publice, Asociația Promo-LEX, Institutul de Politici și Reforme Europene, Amnesty International Moldova, Comunitatea WatchDog.MD.

Pe 24 aprilie, viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a participat la ceremonia de transmitere a unui lot de echipamente de protecție și consumabile pentru populația de pe ambele maluri ale Nistrului, donat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Măsuri de Consolidare a Încrederii.

Lotul de echipamente oferit cuprinde 400 măști, 10.000 de perechi de huse pentru încălțăminte, 400 de uniforme de protecție, 30 de termometre pentru monitorizarea temperaturii la distanță, două spirometre, două electrocardiografe portabile, două sterilizatoare, un concentrator de oxigen și un pulsoximetru portabil pentru măsurarea pulsului și a saturației de oxigen, precum și dezinfectant, achiziționate din fonduri europene și este oferit unor centre medicale de pe ambele maluri ale Nistrului. Asistența a fost oferită în cadrul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”.

Echipamentul de protecție va ajuta la reducerea riscului de infectare cu care se confruntă zi de zi oamenii din prima linie de contracarare a COVID-19: personal medical, autorităţi publice locale. De ajutor vor beneficia şi voluntarii locali, precum şi persoanele din grupurile vulnerabile.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.