COVID-19 în mun. Chișinău: 12 dintre cei confirmați cu virus sunt din Capitală și suburbiile acesteia

PE SCURT

În Republica Moldova sunt înregistrate 36 de cazuri de infectare cu COVID-19. Însă, 12 dintre persoanele infectate sunt din municipiul Chișinău.

Cei mai mulți infectați vin din regiunea sectorului Buiucani.

PE LUNG

12 dintre cele 36 de cazuri înregistrate de COVID-19 sunt din mun. Chișinău. Cazurile sunt repartizate în felul următor: sect. Botanica – 2, sect. Buiucani (dintre care 3 sunt din Durlești) – 5, sect. Centru – 1, sect. Ciocana – 1 și în sect. Râșcani (dintre care 2 sunt din Grătiești) – 3.

Reprezentanții primăriei mun. Chișinău anunță că vor întreprinde o serie de măsuri pentru a preveni răspândirea virusului în rândurile localnicilor, cum ar fi:

  • Transportul public (autobuze și troleibuze) va circula în regim obișnuit;
  • Angajații forțelor de ordine vor monitorizarea stațiilor de așteptare;
  • Transportul public va avea dozatoare pentru dezinfectarea mâinilor;
  • Va fi mărit numărul personalului medical din cadrul Regiei Transport Electric și a Parcului Urban de Autobuze, pentru monitorizarea stării de sănătate a angajaților;
  • Instituțiile medicale vor fi asigurate cu echipamente de protecție, halate, mănuși, măști, ochelari, termometre, medicamente, etc.;
  • Muncitorii din cadrul serviciilor municipale de salubrizare, precum și asigurarea cu echipament de protecție împotriva infecției pentru desfășurarea activităților în condiții sigure, vor fi remunerați suplimentar;
  • Vor fi căutate microbuze care să transporte personalul medical din suburbii și raioanele limitrofe municipiului Chișinău, care activează în instituțiile medicale strategice;
  • Va fi creată o comisie privind gestionarea mijloacelor bănești în scopul identificării necesităților instituțiilor medico-sanitare de achiziționare a produselor necesare.

Menționăm că, în prezent,  în Republica Moldova sunt înregistrate 36 de cazuri confirmate cu COVID-19, iar alte 107 de persoane sunt suspectate. Trei pacienți infectați cu COVID-19 sunt într-o stare gravă, iar o pacientă ar putea fi externată după ce al doilea test va confirma însănătoșirea completă.

„Majoritatea țărilor de pe glob înregistrează această boală care a trecut în fază de pandemie. Noi, cetățenii, nu avem imunitate la acest virus, care dacă nimerește în organismul nostru se multiplică și se dezvoltă timp de 14 zile, perioadă în care putem infecta persoanele cu care interacționăm. Virusul se transmite prin picături (tusă, strănut) și contact, dacă am contaminat mâinile și deja am atins fața, ochii, gura. Ca să rupem acest lanț de răspândire, trebuie să ne izolăm acasă și să spălăm des mâinile cu apă și săpun”, a explicat în cadrul conferinței de presă Stela Gheorghiță, expertă a Organizației Mondiale ale Sănătății.

Precizăm că în Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de vindecare totală de coronavirusul de tip nou. Este vorba despre o femeie de 60 de ani, care a fost internată la spitalul „Toma Ciorbă” pe 8 martie. Aceasta  a fost externată, după ce două teste au dat rezultate negative.

La 17 martie, Parlamentul a aprobat, hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 17 martie – 15 mai 2020. Hotărârea prevede că dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Toate dispoziţiile emise de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova intră în vigoare din momentul adoptării.

De notat că de luni dimineață, toate punctele de comerț din țară, cu excepția farmaciilor, a magazinelor alimentare și a benzinăriilor, și-au sistat activitatea. De asemenea, s-au închis toate piețele, indiferent de tipul de mărfuri pe care le comercializează. La fel, și-au sistat activitatea unitățile de alimentație publică -toate barurile, cantinele, restaurantele, cu excepția celor care au serviciul livrare la domiciliu. Acestea nu vor mai putea găzdui vizitatori, ci doar vor putea efectua livrări.

De asemenea, în noaptea de luni spre marți, 18 martie, traficul aerian a fost sistat în totalitate, iar prin punctele de frontieră terestră, nu vor mai putea intra cetățenii străini, cu excepția celor cu statut diplomatic și a celor care au reședință în Republica Moldova sau care însoțesc transportul de mărfuri.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.