Connect with us
"
"

Social

COVID-19 în mun. Chișinău: 12 dintre cei confirmați cu virus sunt din Capitală și suburbiile acesteia

Publicat

pe

PE SCURT

În Republica Moldova sunt înregistrate 36 de cazuri de infectare cu COVID-19. Însă, 12 dintre persoanele infectate sunt din municipiul Chișinău.

Cei mai mulți infectați vin din regiunea sectorului Buiucani.

PE LUNG

12 dintre cele 36 de cazuri înregistrate de COVID-19 sunt din mun. Chișinău. Cazurile sunt repartizate în felul următor: sect. Botanica – 2, sect. Buiucani (dintre care 3 sunt din Durlești) – 5, sect. Centru – 1, sect. Ciocana – 1 și în sect. Râșcani (dintre care 2 sunt din Grătiești) – 3.

Reprezentanții primăriei mun. Chișinău anunță că vor întreprinde o serie de măsuri pentru a preveni răspândirea virusului în rândurile localnicilor, cum ar fi:

 • Transportul public (autobuze și troleibuze) va circula în regim obișnuit;
 • Angajații forțelor de ordine vor monitorizarea stațiilor de așteptare;
 • Transportul public va avea dozatoare pentru dezinfectarea mâinilor;
 • Va fi mărit numărul personalului medical din cadrul Regiei Transport Electric și a Parcului Urban de Autobuze, pentru monitorizarea stării de sănătate a angajaților;
 • Instituțiile medicale vor fi asigurate cu echipamente de protecție, halate, mănuși, măști, ochelari, termometre, medicamente, etc.;
 • Muncitorii din cadrul serviciilor municipale de salubrizare, precum și asigurarea cu echipament de protecție împotriva infecției pentru desfășurarea activităților în condiții sigure, vor fi remunerați suplimentar;
 • Vor fi căutate microbuze care să transporte personalul medical din suburbii și raioanele limitrofe municipiului Chișinău, care activează în instituțiile medicale strategice;
 • Va fi creată o comisie privind gestionarea mijloacelor bănești în scopul identificării necesităților instituțiilor medico-sanitare de achiziționare a produselor necesare.

Menționăm că, în prezent,  în Republica Moldova sunt înregistrate 36 de cazuri confirmate cu COVID-19, iar alte 107 de persoane sunt suspectate. Trei pacienți infectați cu COVID-19 sunt într-o stare gravă, iar o pacientă ar putea fi externată după ce al doilea test va confirma însănătoșirea completă.

„Majoritatea țărilor de pe glob înregistrează această boală care a trecut în fază de pandemie. Noi, cetățenii, nu avem imunitate la acest virus, care dacă nimerește în organismul nostru se multiplică și se dezvoltă timp de 14 zile, perioadă în care putem infecta persoanele cu care interacționăm. Virusul se transmite prin picături (tusă, strănut) și contact, dacă am contaminat mâinile și deja am atins fața, ochii, gura. Ca să rupem acest lanț de răspândire, trebuie să ne izolăm acasă și să spălăm des mâinile cu apă și săpun”, a explicat în cadrul conferinței de presă Stela Gheorghiță, expertă a Organizației Mondiale ale Sănătății.

Precizăm că în Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de vindecare totală de coronavirusul de tip nou. Este vorba despre o femeie de 60 de ani, care a fost internată la spitalul „Toma Ciorbă” pe 8 martie. Aceasta  a fost externată, după ce două teste au dat rezultate negative.

La 17 martie, Parlamentul a aprobat, hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 17 martie – 15 mai 2020. Hotărârea prevede că dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Toate dispoziţiile emise de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova intră în vigoare din momentul adoptării.

De notat că de luni dimineață, toate punctele de comerț din țară, cu excepția farmaciilor, a magazinelor alimentare și a benzinăriilor, și-au sistat activitatea. De asemenea, s-au închis toate piețele, indiferent de tipul de mărfuri pe care le comercializează. La fel, și-au sistat activitatea unitățile de alimentație publică -toate barurile, cantinele, restaurantele, cu excepția celor care au serviciul livrare la domiciliu. Acestea nu vor mai putea găzdui vizitatori, ci doar vor putea efectua livrări.

De asemenea, în noaptea de luni spre marți, 18 martie, traficul aerian a fost sistat în totalitate, iar prin punctele de frontieră terestră, nu vor mai putea intra cetățenii străini, cu excepția celor cu statut diplomatic și a celor care au reședință în Republica Moldova sau care însoțesc transportul de mărfuri.

Cultură

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Publicat

pe

De către

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest articol încercăm să vă oferim o perspectivă pe alocuri subiectivă din experiența noastră și exemple despre comunicarea pe timp de pandemie și după.

Ce trebuie să rețineți: Va trebui să fiți etici, responsabili și să reacționați rapid la ce se întâmplă. Și în orice circumstanțe, să nu uitați de umanitatea din fiecare dintre noi.

Dacă ați văzut exemple de marketing etic bun în această perioadă, vă rog să le împărtășiți cu mine la adresa [email protected] și le voi adăuga aici.

Să intrăm în detalii despre cum comunicăm:

FIȚI ETICI

 1. Nu alimentați frica.

Mulți oameni sunt deja în stare de panică. Oamenii și-au pierdut (sau pot pierde curând) locurile de muncă, s-ar putea să fie incerți cu privire la chiriile, casele lor, sunt îngrijorați de sănătatea lor și a membrilor familiei lor.

Luați în considerare eliminarea expresiilor precum „ofertă limitată”, „doar acum” sau orice mesaje care implică grabă și stres adițional la ofertele promoționale. Ar fi binevenit să eliminați orice încercări de a crea o situație de urgență.

Mesajele de vânzare ar trebui să se concentreze pe un beneficiu adițional sau pe o problemă rezolvată, care nu este percepută ca un motiv în plus pentru de-a scurge bani în plus din consumatori. De exemplu: livrare gratuită, achitare cu cardul, etc.

2. Fiți sinceri și transparenți.

E OK acum mai mult decât înainte să vorbiți când situația scapă de sub control, cel mai important e să comunicați sincer, să dați soluții și să dați acces la ce se întâmplă în spate.

Așa cum doar retailul, benzinăriile, farmaciile, băncile, serviciile de livrare mai lucrează fizic. Ei au fost primii care au intrat în goana comunicării de transparență, ce măsuri se fac, ce recomandări dau cu scopul de a crește încrederea în locațiile fizice și brand. Linella, Metro, Kaufland, Farmacia Felicia, Fourchette și alții au comunicat din primele zile de pandemie în Republica Moldova despre ce se face in-store și ce recomandări au, unii mai timizi ca alții la content live din magazine, dar era clar din comunicare că rețelele pot fi locuri relativ safe pentru a ieși din casă la cumpărături.

Chiar dacă e număr limitat de acțiuni în timp și resurse pe care oricare business îl poate face acum, important e să arătăm sincer că ne pasă.

3. Comunicați cu clienții

Trebuie să fiți mai discreți în comunicare, dar totuși trebuie să comunicați. Important să fiți sincer. Cu toții putem recunoaște un mesaj supt din deget și suntem hipersensibili în aceste zile. Evitați limbajul rece și corporatist.

Comunicarea cu consumatorul despre ce nu merge bine nu trebuie luată defensiv și ascunsă, dar direcționată într-un sistem de ajutor, de semnalizare și de implicare a comunității. De exemplu un chestionar simplu în care oamenii pot raporta neregularități ce țin de epidemie, urmate de anunțuri despre situații rezolvate, măsuri luate.

La serviciile de livrare din magazine online — siguranță livrării e imperativă, nici produsul nu va mai conta dacă nu va fi livrat safe. Consumatorul trebuie rugat să se implice în evaluarea siguranței.

Comunicare cu clientul ar putea însemna admiterea greutăților. Este posibil să fie nevoie să anulați niște comenzi, să opriți anumite promoții care erau obișnuite pentru clienții dvs., contează să comunicați asta clienților, ei vor aprecia și vor ține minte atitudinea dvs. după pandemie.

REACȚIONAȚI RAPID LA CE SE ÎNTÂMPLĂ

Dacă faceți totul la fel ca acum trei săptămâni, faceți ceva greșit.

Regândiți cum puteți livra serviciul dvs. doar în contextul izolării la domiciliu, cum vă puteți ajuta adițional consumatorul să reziste fizic și emoțional distanțării sociale.

Exemplul sălilor de sport care pot transmite antrenamente live și reformula serviciul într-unul subscription base, chiar și cu antrenori personali sau sfaturi de echipare acasă.

Exemplul localurilor care nu pot livra, dar pot comunica rețete pentru cei care stau acasă, pot recomanda emisiuni, resurse pentru momente „a la carte” acasă. Cei din cosmetică pot face recomandări adiționale pentru rutine de relaxare, hidratare acasă.

Ești business mic: vezi Proiectul de susținere a business-urilor mici dus de SIMPALS și platforma GO ONLINE , află ce posibilității ai de a fi susținut ca să ai prezență online.

Pentru toate brandurile care au fost trimise pe banca de rezervă pe timp de pandemie e important să comunice ceea nu prea au timp de obicei, atributele lor de brand în acest context: atitudinea brandului în contextul pandemiei, activități de CSR, activități și și provocări online care să te țină întreg la cap.

Un lucru e clar, comunicarea e necesară, chiar dacă suntem distanțați fizic, suntem mai conectați online.

Exemple de activități de engagement cu comunitatea brandului

 1. Linella a dezvoltat un joc online în care așezi virtual masa de Paști și stai acasă;
 2. Zahăr Domnița a dezvoltat o aplicație de povești audio pentru a umple util timpul copiilor și părinților;
 3. Farmacia Felicia face „Întâlniri frumoase” cu psihologul;
 4. Metro face live-uri cu un bucătar care gătește de acasă;
 5. Chateau Cristi organizează un concert online;

FIȚI RESPONSABILI

Într-un studiu recent 75% din intervievați declară că brandurile au responsabilitatea să ajute în pandemie. Fiți specifici. Consumatorii vor să știe ce fac brandurile pentru a ajuta.

Fie că o faceți prin acțiuni de CSR, procese interne care impactează livrarea serviciilor sau comunicarea, în fiecare trebuie să se regăsească sentimentul sincer de implicare și etică.

Goana donațiilor a fost începută de Rogob, foarte multe exemple frumoase au fost preluate, care la un moment dat au luat-o pe dealuri cu poze cu oameni ne echipați, zâmbăreți și oficiali când nu era cazul. Multe brand-uri au făcut donații care s-au pierdut, fiind rezumate la declarații în presă, și nu au fost învelite frumos în mesaje de brand.

Exemplul companiei Simpals cu programele de susținere a medicilor, business-ului educației online și multe alte inițiative extrem de relevante și bine comunicate.

Exemplu companiei itaxi: reformularea serviciilor în livrarea de produse la domiciliu, echiparea taxiurilor, activități de CSR: ajutorul medicilor, bătrânilor fără mare tam-tam. La Deliveroo o aplicația de livrare din Marea Britanie, puteți chiar să lăsați notițe pentru șofer, unde să vă lase comanda, sau să donezi într-un fond de susținere a șoferilor care au suferit din cauza COVID-19. Nu se prefac că nu există nicio criză. Au luat sănătatea angajaților și a clienților în serios și au făcut rapid o schimbare pozitivă.

Rompetrol: din primele zile a introdus achitare contactless la pompă fără să fie nevoia să ieși din mașină, activități de CSR

Victoriabank: Adaptarea la deschiderea și prelungirea cardurilor la domiciliu

Orange: cu programul său mare de donații și de susținere a profesorilor

Veja, un brand francez de încălțăminte, împărtășește o poveste personală despre ce trec și de ce trimit angajați acasă: Aici

KLM, o companie aeriană olandeză, a anunțat că nu vor exista taxe de schimbare pentru toate zborurile: aici

Prea multe afaceri acționează ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat. Unii dezvoltă campanii în care strigă sus și tare că le pasă, apoi se ocupă de afaceri ca de obicei. Nu fiți ca ei. Fiți receptivi și adaptați-vă la ceea ce se întâmplă. Din nou, clienții dvs. vor aprecia. O mică de sursă de inspirație de comunicare aici.

NU VĂ UITAȚI UMANITATEA

Este ușor să te adresezi unei mase anonime de clienți millennials, gen Z, moms etc. Nu uitați niciodată că faceți marketing către oameni reali.

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289.

Ora 16:45: 87 milioane de euro va oferi Uniunea Europeană Republicii Moldova, pentru a putea depăși această situație de criză.

Ora 16:34: Încă o persoană a decedat. Este vorba despre o femeie din Soroca.

Ora 15:49: Transportul public din Chișinău și Bălți va fi sistat în acest weekend.

Ora 14:22: Formele ușoare de COVID-19 vor fi tratate la domiciliu. Vor fi spitalizați doar copiii, femeile însărcinate și persoanele în etate sau cele care suferă de mai multe boli cronice.

Ora 13:09: 61% din oameni susțin că această perioadă i-a afectat sau îi afectează foarte mult pe plan economic, arată datele noului sondaj IMAS.

Ora 13:00: 31 de funcționați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sunt infectați cu COVID-19.

Ora 12:34: 2434 de oameni au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore. 1 180 de moldoveni s-au obligat să achite polița de asigurare medicală pentru acest an.

Ora 11:50: Agenții economici sunt îndemnați să își vândă produsele online, iar fermierii pot vinde fructe, legume și semințe în fiecare zi, de la ora 6:00 până la 16:00, respectând toate măsurile de protecție și deținând actele necesare.

Ora 11:12: Mai mulți agenți economici au mărit prețurile la produsele alimentare și farmaceutice în timpul pandemiei.

Ora 10:59: Toate centrele comunitare de sănătate mintală din țară oferă suport psiho-emoțional la distanță.

Ora 10:42: 317 de angajați ai sistemului medical sunt infectați cu COVID-19. Cei mai mulți sunt din Soroca, Ștefan Vodă și Glodeni.

Ora 10:33: Întreprinderea „Floarea-soarelui” din Bălți își va suspenda activitatea după ce patru angajați sunt testați pozitiv cu COVID-19. Toți angajații întreprinderii se vor autoizola la domiciliu pentru 14 zile.

Ora 10:01: Autoritățile vor organiza un zbor cargo charter din China, pentru a aduce testele procurate, vizierele, măștile cu respirator, precum și alte echipamente și consumabile necesare pentru prevenirea și combaterea pandemiei.

Ora 09:42: Încă o persoană infectată cu COVID-19 a decedat în această noapte. 

Ora 09:29: 1174 de cazuri de infectare cu COVID-19 sunt înregistrate în Republica Moldova. Centrul de triere de la Moldexpo își începe de astăz activitatea, iar în satul Talmaza, r. Ștefan Vodă, va fi instituit regimul de carantină.

PE LUNG

UPDATE 17:07

Au mai fost confirmate alte 115 cazuri de COVID-19 dintre care 3 sunt de import, iar alte 112 cu transmitere locală. Astfel, în total, în Republica Moldova sunt înregistrate 1289 de cazuri.

Patru localități sunt în regim de carantină. „În Ștefan Vodă continuă să fie situația alarmantă și de aceea, vom veni și acolo, ca și în Soroca, cu măsuri mult mai stricte”, a declarat premierul Ion Chicu. Totodată, Chicu a anunțat că tot astăzi, Curtea Constituțională a suspendat proiectul de lege pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. El a menționat că din cauza acestei decizii a Curții nu vor fi aplicate unele acțiuni de susținere a unor șomeri și a unor agenți economici. Cu toate acestea, el a aruncat toată vina pe partidele de opoziție, fără a menționa de ce aceștia au depus plângerea la CC.

„Cu o reacție mai clară vom veni pe căi oficiale, după ce citim și facem cunoștință cu documentul, dar sunt sigur că Parlamentul poate vota unanim măcar mâine măsuri și mai bune de salvare a economiei și asistență pentru cetățeni. Nu vom ridica mâna pentru scheme de contrabandă cu duty free, scheme cu zăcăminte minerale și alte subiecte extrem de dubioase din asumare, care nu au nici o treabă cu gestiunea crizei. Despre ele nici Chicu, nici Dodon nu au prea povestit”, a scris pe o rețea de socializare deputatul Dumitru Alaiba.

Amintim că după ce Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea pentru un proiect de lege, acesta a fost invitat la ședința Parlamentului unde să vorbească despre aceste acțiuni și să răspundă la întrebările deputaților. Cu toate acestea, la ședință au lipsit deputații majorității parlamentare: PSRM și PDM, precum și deputații Partidului ȘOR. În acest sens, ședința a fost închisă, fără să înceapă, din lipsă de cvorum. Opoziția a declarat că acest lucru s-a făcut intenționat, pentru că potrivit legislației, dacă în decurs de 72 de ore de la asumarea răspunderii Guvernului pentru un proiect de lege, în Parlament nu se depune o moțiune de cenzură, prevederile proiectului intră în vigoare. Cu toate acestea, deputații din opoziție au declarat că sub paravanul acestei asumări de răspundere a Guvernului sunt unele decizii care nu au nicio legătură cu starea de urgență. Deputații PAS au declarat că unele decizii vin să promoveze niște interese meschine ale unor persoane din anturajul guvernării. „Nu înțelegem acele scutiri pe care le oferă Guvernul la unele magazine Duty Free de la intrare, de ce industria tabaco beneficiază de unele facilități în această situație, cum acele modificări de taxe la unele resurse minerale contribuie la stoparea pandemiei”, au declarat ei.

Și deputații de Platforma DA au menționat că „este un vinegret, făcut artificial, special, pentru a slăbi Parlamentul și pentru a ascunde niște interese meschine care nu au legătură cu această stare de urgență”.

Deputații Pro Moldova au declarat că 90% din acest proiect de lege prevede promovarea unor scheme: de duty-free, promovarea vânzării țigărilor, elemente legate de cariere și taxe pentru subsol și minereuri și multe altele. Mai mult, multe prevederi ale acestui proiect de lege intră în vigoare de la 1 iulie 2020 până la sfârșitul anului.

UPDATE 16:45

Comisia Europeană a decis să ofere Republicii Moldova 87 de milioane de euro, pentru acoperirea necesităților imediate și pentru depășirea consecințelor de lungă durată provocate de criza epidemiologică.

UPDATE 16:34

Încă o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. Este vorba despre o femeie, de 53 ani, din Soroca. Aceasta a fost internată pe data de 4 aprilie, în stare gravă, la Spitalul Clinic Republican. În prezent, sunt înregistrate 29 de decese.

UPDATE 15:49

Sâmbătă și duminică, transportul public din Chișinău și Bălți va fi sistat. Decizia fost luată de către Comisia națională pentru situații excepționale. Totodată, a fost prelungit termenul de sistare a activității taxatorilor în transportul public de pasageri până în data de 24 aprilie 2020. La fel, este interzis persoanelor în vârstă de peste 63 ani, aflarea în afara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă, cu excepţia:
– deplasărilor în interese de serviciu
– deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare
– deplasarea pentru asistenţă medicală, ce nu poate fi amânată
– deplasarea pentru alte motive justificate şi care nu pot fi amânate

Se vor admite deplasările în afara domiciliului a persoanelor în vârstă de peste 63 ani, cu excepția celor în interes de serviciu, doar în intervalul orar 09.00 -13.00.

UPDATE 14:22

Începând de mâine, formele ușoare de COVID-19 vor fi tratate la domiciliu. Oamenii vor fi ghidați și supravegheați telefonic de către medicii de familie. Asta doar dacă persoanele infectate nu suferă de alte boli cronice, cum ar fi: diabetul zaharat, maladii oncologice, probleme ale aparatului respirator. De asemenea, cei care se vor trata la domiciliu vor primi o fișă de monitorizare și un film în care li se va explica cum trebuie să-și măsoare corect temperatura, frecvența respirației.

Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, a anunțat că mâine va fi deschis centrul de triaj de la Moldexpo și vor fi intensificate testările de laborator și făcute pe mai multe platforme. Astfel, testele vor fi realizate nu doar în mun. Chișinău, dar și în Bălți și Cahul.

UPDATE 13:09

8 din 10 oameni spun că sunt afectați de știrile false, chiar și în această perioadă de pandemie. Respondenții unui sondaj realizat de IMAS spun că au crezut într-u moment dat în știrile false, după care au aflat că e o minciună. Sondajul arată că doar 9% dintre oameni sunt responsabili cu privire la răspândirea COVID-19. De asemenea, potrivit autorilor sondajului, 61% din respondenți susțin că această perioadă i-a afectat foarte mult pe plan economic.

UPDATE 13:00

31 de funcționați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sunt infectați cu COVID-19. Este vorba despre 7 angajați IGSU, 8 angajați IGP și 16 angajați IGPF.

UPDATE 12:34

2434 de oameni au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 396 traversări persoane, dintre care 764 treceri la frontiera moldo-română, 399 treceri la frontiera cu Ucraina și 233 treceri a frontierei aeriene (rute charter), anunță Poliția de Frontieră. 1 180 de moldoveni s-au obligat să achite polița de asigurare medicală. Trei călători aveau febră mare și au fost preluați de medici. În Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară a unei rute charter din Germania, fiind înregistrați 233 de pasageri moldoveni.

UPDATE 11:50

Agenții economici sunt încurajați să își vândă produsele online, iar taxele pentru magazinele online vor fi suspendate pentru perioada stării de urgență. De asemenea, zilnic, între orele 06:00-14:00, se permite comerțul ambulant gospodăriilor țărănești (de fermier), cu produse agricole vegetale de producție proprie, material săditor, semincer, (din remorcă sau automagazin), în baza schemelor de amplasare emise de preturile de sector, sau primăriile din suburbiile mun. Chișinău, cu asigurarea obligatorie a respectării normelor pentru combaterea răspândirii infecției COVID-19, cu o distanță de minimum 3m între unitățile comerciale. Totodată, se permite, zilnic între orele 06:00-17:00, desfășurarea comerțului angro cu produse agricole vegetale, material săditor, semincer de producție proprie și animale domestice, pe teritoriul amenajat din str. Cărbunari, 9, aflat în gestiunea economică a ÎM „Piața Centrală”, cu condiția respectării normelor pentru combaterea răspândirii infecției COVID -19 (minimum 3m, distantă între unitățile comerciale).

UPDATE 11:12

Reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat anunță că timp de o săptămână au găsit 25 de cazuri de scumpiri cu până la 12% ale produselor alimentare cum ar fi: pâine, lapte, hrișcă, orez, făină de grâu, fulgi de ovăz și cu o depășire cu 25 % la produsele farmaceutice (dezinfectanți). Acești agenți economici urmează să fie amendați.

UPDATE 10:59

Toate centrele comunitare de sănătate mintală din țară oferă suport psiho-emoțional la distanță în această perioadă de pandemie.
Aici găsiți lista cu aceste centre și datele de contact. 

UPDATE 10:42

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că din cei 317 de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate86 sunt medici, 108 asistenţi medicali, 24 de felceri, un paramedic, șase farmacişti și 92 de persoane din personalul auxiliar. Cei mai mulți fiind angajații spitalului raional și asistenței medicale urgente din Soroca-96, Ștefan Vodă-46, Glodeni-20. 16 cazuri de infectare au fost confirmate rândul angajaților Spitalului Clinic Republican, iar 9 din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie.

De asemenea, Ministerul anunță că dintre cele 1174 de cazuri înregistrate în Moldova, 1058  sunt cu transmitere locală și 116 cazuri de import. În  regiunea transnistreană sunt înregistrate 69 de cazuri confirmate cu noul coronavirus.

În acest moment, 128 de persoane se află în stare de sănătate gravă. Pe parcursul zilei de ieri au fost externate alte șapte persoane, astfel, în total sunt 50 de persoane tratate, iar alte 28 au decedat.

UPDATE 10:33

Întreprinderea „Floarea-soarelui” din Bălți își va suspenda activitatea. Această decizie a fost luată de către Comisia pentru situații excepționale a municipiului Bălți, după ce s-a confirmat infectarea a patru angajați ai întreprinderii. Astfel, toți angajații Societății pe Acțiuni „Floarea Soarelui” se vor plasa în regim de autoizolare la domiciliu de la 9 aprilie până la 22 aprilie cu excepția personalului care asigură paza întreprinderii.

UPDATE 10:01

Autoritățile vor organiza un zbor cargo charter din China, pentru a aduce testele procurate, vizierele, măștile cu respirator, precum și alte echipamente și consumabile necesare pentru prevenirea și combaterea pandemiei. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu care spune că lotul de echipamente care urma să ajungă în Moldova a „dispărut” pe drum.

UPDATE 09:42

Un bărbat de 79 de ani, din Orhei, a decedat în această noapte. Acesta a fost transferat la 8 aprilie în stare gravă la Spitalul Clinic Republican. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 28 de decese.

UPDATE 09:29

În Republica Moldova sunt înregistrate 1174 de persoane infectate cu COVID-19, dintre care 317 sunt cazuri de infectare a personalului medical.

Ieri, 8 aprilie, au fost înregistrate trei decese: un bărbat din r. Soroca în vârstă de 80 de ani, un bărbat din r. Glodeni în vârstă de 80 de ani și un bărbat din Tiraspol de 66 de ani. Toți sufereau și de alte boli grave. Până în prezent, 27 persoane au decedat, iar 43 persoane au fost tratate de infecție.  Tot ieri, Comisia pentru situații excepționale a decis instituirea regimului de carantină în satul Talmaza, din raionul Ștefan-Vodă, după ce 29 de locuitori au fost diagnosticați cu COVID-19. Astfel, începând cu data de 9 aprilie, ora 8:00, în satul Talmaza, raionul Ștefan-Vodă vor fi impuse restricțiile de circulație aferente acestui regim.

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT / 70 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 și un deces

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ora 17:38: Au fost înregistrate 70 de cazuri noi de COVID-19. Tot pe parcursul zilei de astăzi, o persoană din regiunea transnistreană a decedat.

Ora 17:02: Întreprinderile Mici și Mijlocii moldovenești vor fi ajutate la etapa post-criză prin intermediul fondurilor europene.

Ora 16:50: Două blocuri spitalicești din Căușeni s-au umplut cu pacienți confirmați sau suspecți de infectare cu COVID-19. Cei care urmează să fie internați trebuie să aștepte să fie eliberate locurile. 

Ora 15:02: Au fost aprobate noi măsuri de susținere a cetățenilor și mediului de afaceri în perioada stării de urgență.

Ora 14:21: Casa Naţională de Asigurări Sociale a transferat 845 707,04 mii de lei pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale, care primesc banii prin intermediul Î.S. „Poșta Moldovei”.

Ora 13:56: Străzile din mun. Bălți sunt dezinfectate dimineața și seara. Primăria mun. Bălți a aprobat modelul de legitimație pe care trebuie să-l completeze oamenii care trebuie să se deplaseze zilnic la serviciu. 

Ora 13:34: 15 puncte de trecere a frontierei de stat activează în regim normal. 

Ora 13:02: Industria transportului aerian suferă pierderi de până la 70% din cauza pandemiei și instalării stării de urgență.

Ora 12:45: Au fost înregistrate 23 de cazuri de mărire a prețurilor la hrișcă, lapte, ouă și la diferite produse farmaceutice. Agenții economici vor fi sancționați. 

Ora 12:09: A fost închisă secția de microchirurgie a Institutului de Medicină Urgentă, după ce mai mulți medici au contactat cu persoane care erau infectate cu COVID-19. 

Ora 11:10: Au fost aprobate două curse charter speciale pentru astăzi și mâine, anunță Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova. 

Ora 10:59: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță despre amânarea unor sesiuni de atestare. 

Ora 10:38: Comisia Situații Excepționale a decis instalarea regimului de carantină în orașul Ștefan Vodă, satul Carahasani, r. Ștefan-Vodă și în or. Soroca.

Ora 10:29: Un grup de moldoveni au pornit spre Moldova la ora 9:50 cu cursa charter Nice -Chișinău. 

Ora 10:21: Începând de astăzi, Spitalul raional Orhei va primi persoanele infectate cu COVID-19 care sunt în stare medie sau satisfăcătoare. Potrivit Ministerului Sănătății, Spitalul raional Orhei va deservi raioanele Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești.

Ora 10:01: O persoană infectată cu COVID-19 îndeamnă oamenii să stea acasă.

Ora 9:36: Oleg Crudu, directorul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” a fost ales să îndeplinească funcția de conducător al centrului de triere a celor suspecți de COVID-19, instalat la MoldExpo.

Termenul de dizabilitate care expiră în perioada stării de urgență, va fi prelungit automat, fără a fi nevoie ca persoanele să se adreseze personal instituțiilor responsabile.

PE LUNG

UPDATE 17:38: 70 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în Republica Moldova, după ce au fost procesate 329 de probe. O persoană din regiunea transnistreană a decedat. Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că în timpul apropiat vor fi procurate 100 de mii de teste, deși în acest moment, laboratoarele au rezervele necesare. 

Premierul Ion Chicu a declarat că începând cu săptămâna viitoare vor fi repatriați, în primul rând, cetățenii cei mai vulnerabili. Localnicii din regiunile unde a fost stabilit regimul de carantină sunt rugați să înțeleagă această decizie și să colaboreze cu forțele de ordine. De asemenea, premierul a făcut apel către preoți să nu facă slujbe bisericești, mai ales că mulți preoți deja sunt infectați. 

UPDATE 17:02: Întreprinderile Mici și Mijlocii moldovenești vor fi ajutate la etapa post-criză prin intermediul fondurilor europene. Anunțul a fost făcut de către Sergiu Railean, ministrul Economiei şi Infrastructurii, după ce a avut o convorbire telefonică cu Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko. Pachetul de asistență UE pentru toate țările Parteneriatului Estic include finanțarea unor acțiuni imediate în valoare de 140 milioane de euro și cca 700 milioane de euro pentru atenuarea impactului socio-economic al pandemiei. De asemnea, oficialul european a menționat că finanțările pentru sectorul real, inclusiv pentru IMM-uri vor fi disponibile prin intermediul instituțiilor financiare europene, precum BEI, BERD, KFW.

UPDATE 16:50: Două blocuri spitalicești din Căușeni s-au umplut încă de ieri cu pacienți confirmați sau suspecți de infectare cu COVID-19. Este vorba de 40 de pacienți suspecți sau confirmați de infectare prin noul coronavirus, dintre care 39 sunt din Ștefan Vodă și unul din Căușeni. „Medicii din Căușeni afirmă că spitalul nu mai are locuri pentru pacienții suspecți de infectare, aceștia ajung în spital doar atunci când se eliberează patul, iar locul este luat de un alt suspect. Așa s-a întâmplat și astăzi, 1 aprilie, când trei pacienți din Ștefan Vodă au fost externați, iar în locul lor au fost aduși alți trei suspecți din același raion… Potrivit medicilor, în cele două secții ale spitalului raional care se ocupă nemijlocit cu pacienții suspecți de infectare prin COVID-19, activează 3 medici, 12 asistente medicale și mai multe inferimere, acestea nu au dreptul să părăsească spitalul și sunt la locul de muncă 24 din 24 de ore, începând cu data de 29 martie”, scrie Renata Lupacescu, jurnalistă din Căușeni. 

UPDATE 15:02: Au fost aprobate noi măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte legislative. Pentru implementarea acestor măsuri din bugetul de stat vor fi luate 816 mln de lei. Aceste acțiuni presupun:

 • Majorarea ajutorului de șomaj, suma minimă fiind propusă de 2775 lei;
 • Acordarea ajutorului de șomaj în sumă de 2775 lei pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de șomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de șomaj (extinderea categoriilor de persoane beneficiare);
 • Susținerea familiilor defavorizate prin:

           (1) majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei pînă la 1300 lei, pe perioada stării de urgență
           (2) majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 lei) la 75% (975 lei).

 • Subvenționarea cheltuielilor legate de achitarea salariului/îndemnizației în cazul șomajului tehnic sau staționării, 100%/60% impozite și contribuții aferente salariilor/îndemnizațiilor achitate, în dependență de motivul sistării activității;
 • Scutirea de plata pentru patentă a titularilor de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență;
 • Restituirea contribuțiilor sociale în sumă fixă pentru titularii de patentă, persoanelor care practică activitate independentă, întreprinzători individuali care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență;
 • Reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA;
 • Amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare taxelor locale pentru agenții economici care și-au sistat activitatea conform Deciziilor Comisiei Situații Excepționale.

UPDATE 14:21: Casa Naţională de Asigurări Sociale a transferat astăzi, 1 aprilie, 845 707,04 mii lei pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale, care primesc banii prin intermediul Î.S. „Poșta Moldovei”. Tot începând de astăzi, Î.S. „Poșta Moldovei” va asigura distribuirea la domiciliu, cu însoțirea unui angajat al structurilor Ministerului Afacerilor Interne, a pensiilor, alocațiilor sociale de stat și altor prestații sociale pentru beneficiarii de pensii pentru limită de vârstă și alocații sociale de stat pentru personae vârstnice;  achitarea prin intermediul oficiilor poștale a plăților sociale beneficiarilor, indiferent de viza de reședință/domiciliu, asigurând regim fluidizat de acces al persoanelor șicu respectarea distanței sociale. Această măsură a fost luată în sprijinul și pentru sănătatea pensionarilor, categoria cea mai vulnerabilă la îmbolnăvire cu noul virus.

UPDATE 13:56: Dezinfecția stradală a fost extinsă la Bălți: străzile sunt prelucrate nu numai noaptea, ci și în timpul zilei. Drumurile sunt prelucrate cu o soluție specială inofensivă care este de obicei folosită pentru purificarea apei din bazine. Pe lângă dezinfectarea mașinilor, în oraș funcționează și un „aspirator”, care curăță drumurile de praf. Angajații întreprinderii nu uită să proceseze și să depoziteze gunoiul colectat. De asemenea, primăria mun. Bălți anunță că a fost aprobat modelul legitimațiilor pentru persoanele angajate din mun. Bălți în perioada stării de urgență. Această legitimație le va permite oamenilor să se deplaseze de acasă spre locul de muncă și vice-versa. Mai mult, oamenii nu trebuie să uite să ia cu ei și buletinul de identitate. 

UPDATE 13:34: În prezent, activează în regim normal doar 15 puncte de trecere a frontierei de stat. Aici poți consulta harta interactivă a punctelor de trecere a frontierei

UPDATE 13:02: Industria transportului aerian suferă pierderi foarte mari în această perioadă de pandemie. „Traficul aerian s-a redus cu până la 70%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat Veaceslav Frunze, administratorul interimar al Î.S. „MOLDATSA”. Amintim că din 17 martie, în Republica Moldova au fost sistate toate zborurile regulate de pasageri, Aeroportul Internațional Chișinău trecând în regim de lucru la comandă, făcând posibilă deservirea curselor charter speciale de repatriere a cetățenilor și menținerea transportului aerian de mărfuri. În perioada situației excepționale, aprobarea curselor charter este atribuită exclusiv Comisiei pentru Situații Excepționale.

UPDATE 12:45: Au fost înregistrate 23 de cazuri când agenții economici au mărit prețurile la produsele social importante, anunță Serviciul Fiscal de Stat. „Astfel, au fost stabilite cazuri de majorare a adaosului comercial cu o depășire de la 0,6 % până la 8,36 % pentru produsele alimentare (hrișcă, lapte, unt, orez) și cu o depășire de la 9,76 % până la 25,12 % la produsele farmaceutice (mănuși medicinale, dezinfectanți). La cazurile depistate vor fi aplicate sancțiuni, conform legislației în vigoare”, anunță reprezentanții instituției.

UPDATE 12:09: Secția de microchirurgie a Institutului de Medicină Urgentă a fost închisă și 14 cadre medicale au fost trimise în carantină. Asta, după ce aceștia au intrat în contact cu pacienți bolnavi de COVID-19, a căror statut a fost confirmat ulterior. Și secția pneumologie a Spitalului Raional Edineț este închisă și 14 cadre medicale trimise în carantină, scrie sanatateinfo.md. Menționăm că la Institutul de Medicină Urgentă sunt internați 5 pacienți cu COVID-19. Deși această instituție nu face parte din lista de spitale strategice care preiau persoanele infectate, totuși, acești pacienți au nevoie de urgențe medico-chirurgicale și de aceea au fost plasați acolo, a anunțat ministra Sănătății. 

UPDATE 11:10: Pentru 1 și 2 aprilie au fost aprobate două curse charter speciale:

Cursă charter operată de FLYONE:
1 aprilie 2020 – CHISINAU- PARIS –CHISINAU

Cursă charter operată de BlueAir:
2 aprilie 2020 – DUBAI – CHIȘINĂU- BUCUREȘTI (OTOPENI)

UPDATE 10:59: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță că  vor fi amânate până la 15 mai sesiunile de atestare – 2020 a personalului de specialitate din biblioteci. 
UPDATE 10:38: Comisia Situații Excepționale a decis instalarea carantinei în orașul Ștefan Vodă (unde au fost înregistrate 11 cazuri), satul Carahasani, r-nul. Ștefan-Vodă (9 cazuri) și or. Soroca (22 de cazuri). Astfel, la intrarea și ieșirea din aceste localități va fi concentrat un număr mai mare de polițiști și militari care vor supraveghea circulația persoanelor. Tot astăzi, pompierii îmbrăcați în costume de protecție vor merge în aceste trei localități să difuzeze mesaje sonore către oameni, cu privire la felul în care se pot proteja și nu permite răspândirea virusului. 
UPDATE 10:29: Un grup de moldoveni stabiliți în Franța au pornit în această dimineață spre Moldova cu o cursă charter specială Nice – Chișinău. Când vor ajunge în Moldova, aceștia se vor autoizola pentru 14 zile, pentru a fi siguri că nu sunt infectați. 

În ultimele 24 de ore, în țară au intrat 1815 persoane și 1038 au ieșit. Totodată, pe 31 martie, la ora 21.30 la Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat o cursă din Paris cu 220 de cetățeni ai Republicii Moldova repatriați. 

UPDATE 10:21: Spitalul raional Orhei este gata să primească, începând cu ziua de astăzi, pacienți în contextul cazurilor de COVID-19. În acest sens, instituția are rezervate 40 de saloane în care pot fi spitalizate persoanele cu simptome ale infecției de COVID-19 și 2 saloane pentru proceduri. 25 de paturi au fost rezervate în Secția boli infecțioase unde vor fi internați pacienții confirmați pozitiv cu COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Spitalul raional Orhei va deservi raioanele Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești. Aici vor putea fi tratați de coronavirus pacienți confirmat pozitiv cu COVID-19 în formă ușoară și medie. Femeile însărcinate, copii și pacienții în formă gravă, depistați pozitiv cu COVID-19, vor fi transportați către instituțiile medicale din Chișinău.
UPDATE 10:01: O persoană infectată cu COVID-19, internată la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, îndeamnă oamenii să stea acasă, pentru nu a nu fi infectați. Pacienta a povestit că în timp ce starea ei este mai bună, starea mamei ei se află într-o stare gravă. „Stați acasă și nu riscați cu sănătatea voastră și a celor dragi”, a scris femeia.

UPDATE 9:36: În Republica Moldova sunt înregistrate 353 de infectări cu COVID-19 dintre care s-au tratat 22 de persoane, iar patru au decedat. 73 de cazuri sunt de import, iar 280 sunt cazuri secundare, cu transmitere locală.

Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că lucrările de amenajare a centrului de triere a celor suspecți de COVID-19 continuă, iar cel care va fi responsabil de funcționarea acestui centru este Oleg Crudu care ocupă funcția de director al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Guvernul a semnat decretul de creare a acestui centru. Totodată, potrivit documentului, conducătorii instituțiilor medico–sanitare publice republicane, municipale sau raionale, precum și ai instituțiilor private vor  fi obligați să detașeze angajați în cadrul Centrului COVID-19, la demersurile Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

De asemenea, ministra a anunțat că persoanele la care le expiră termenul de dezabilitate în această perioadă a stării de urgență pot să nu-și facă griji și să nu se adreseze instituțiilor responsabile, pentru că toate gradele de dizabilitate care expiră în această perioadă vor fi prelungite, pentru a nu fi stopat dreptul la compensații sau pensii.

Peste nouă mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sunt implicați în acțiunile de prevenire a răspândirii virusului de tip nou COVID-19.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social14 ore în urmă

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

PE SCURT 26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu...

Cultură16 ore în urmă

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest...

Social16 ore în urmă

Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?

Izolarea și carantina generată de pandemia COVID-19 este simțită diferit mai ales de către persoanele vulnerabile. Această perioadă scoate în...

Divertisment17 ore în urmă

Piesa virală „Pen-Pineapple-Apple-Pen” cu 92 milioane de vizualizări are un remake. El este despre coronavirus

PE SCURT Artistul japonez Pico Taro, care a devenit faimos datorită piesei „Pen-Pineapple-Apple-Pen”, a înregistrat un remake după celebra sa...

Social22 de ore în urmă

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289. Ora 16:45:...

Cultură23 de ore în urmă

Ai nevoie să vorbești cu cineva? Peste 140 de psihologi s-au gândit la tine și vor să te ajute gratuit

PE SCURT Urmând exemplul bun al colegilor din România și din alte țări, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a creat un grup...

Externe2 zile în urmă

Cum vor fi atenuate restricțiile de izolare în mai multe țări din Europa

PE SCURT Austria, Cehia și Danemarca sunt primele trei țări ale Uniunii Europene care au decis să reducă ristricțiile impuse...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică6 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

PoliticăO săptămână în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică4 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930