Costuri mici pentru studii și trai, echipament performant și săli moderne. Profesorii de la Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul te invită să studiezi în sudul țării

Admiterea la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul începe pe 24 iulie și va dura până pe 31 iulie, timp în care abiturienții vor putea depune actele pentru a fi înscriși la cea mai tânără universitate din Moldova, dar și în una dintre cele mai tehnologizate din țară. Cu această ocazie, profesorii universității din Cahul te invită să devii parte a comunității universitare din regiunea de sud a țării, acolo unde vei putea să-ți dezvolți potențialul și să obții studii de calitate la tine acasă.

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul este constituită din trei facultăți. Am discutat cu trei profesori care ne-au povestit despre avantajele instituției de învățământ și cum Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul îți poate oferi diferite oportunități de dezvoltare personală și profesională.

Facultatea de Drept și Administrație Publică

Facultatea de Drept şi Administraţie Publică este una dintre cele trei facultăți ale Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul şi are drept scop pregătirea specialiştilor de înaltă calificare în domeniile drept și ştiinţe administrative.

„Programele noastre academice sunt concepute pentru a ajuta la realizarea și îndeplinirea aspirațiilor profesionale. Avem o sarcină ambițioasă – să formăm specialiști calificați și competitivi, capabili să ia decizii competente în cele mai dificile situații, să răspundă cerințelor domeniului profesional ales, drept și administrație publică”, menționează Ina Filipov, decana Facultății de Drept și Administrație Publică.

În continuare, Ina Filipov enumeră câteva facilități-cheie pe care le pot avea viitorii studenți dacă vor decide să studieze la această facultate.

# Biblioteca. „În primul rând, biblioteca este organizată pe servicii de împrumut la domiciliu şi săli de lectură cu acces liber la raft. Orarul bibliotecii este adaptat nevoilor studenţilor, atât în timpul anului, cât şi în sesiune.”

# Sala multimedia. „Centrul este dotat cu calculatoare performante, conectare la internet. Centrul Multimedia deţine un fond de 110 CD-uri din colecţiile Academic Search FullTEXT International, Academic Periodicals Collection, Public Library FullTEXT, Biomedical Reference Collection. Totodată, studenții pot accesa 17 baze de date electronice.”

# Laboratorul de Procese Simulate. „Este un spațiu special amenajat, folosit de profesorii şi studenţii de la specialitatea Drept, în cadrul căruia sunt simulate procese de judecată. Laboratorul arăta ca o sală de judecată, astfel încât să fie create condiţiile optime pentru activitatea practică de care au nevoie studenţii.”

# Spații performante de cercetare. „Laboratoarele și centrele destinate activităților de cercetare sunt dotate cu echipamente și mijloace care răspund exigențelor pentru abordarea tematicii științifice actuale din domeniile asumate de către instituție, comparabile cu cele existente în spațiul european.”

Totodată, studenții își vor putea desfășura stagiile de practică în structurile de stat sau în sectorul privat, iar după absolvire, tinerii care au înregistrat rezultate remarcabile vor putea fi angajați în instituția în care au realizat stagiul.

Dacă tot vorbim despre angajarea absolvenților Facultății de Drept şi Administraţie Publică din cadrul Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, aceștia vor putea ocupa funcții în administraţia publică la diferite niveluri, precum şi în alte structuri publice sau private de interes public. De asemenea, absolvenții de la Drept vor putea îmbrățișa următoarele meserii: avocat, inspector fiscal, procuror, anchetator, notar, consilier juridic, judecător, colaborator al Serviciului Vamal, al Poliției de Frontieră, al Instituțiilor penitenciare, precum și în alte instituții din domeniul juridic.

Prin urmare, unul dintre motivele de a veni la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul este că fiecare student are oportunitatea de dezvoltare personală și profesională beneficiind în egală măsură de toate facilitățile propuse de facultate, de profesori și de infrastructura modernă a universității.

„La Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul noi promovăm dezvoltarea gândirii critice și a potențialului creativ al studenților noștri, creăm un mediu liber și democratic, facilităm interacțiunea multiculturală și încurajăm inițiativele individuale ale tinerilor noștri”, a declarat Ina Filipov, decana Facultății de Drept și Administrație Publică.

Facultatea de Științe umaniste și Pedagogice

Facultatea de Științe umaniste și Pedagogice are o istorie bogată și plină de realizări științifice și, nu mai puțin important, a contribuit la dezvoltarea domeniului educațional în regiunea de sud a țării. Acest lucru se datorează faptului că la această facultate se formează o nouă generație de pedagogi în învățământul primar și preșcolar –  profesori de istorie și educație civică, de limba și literatura română și de limba engleză.

Ioana Axentii, cadru didactic de la Catedra Istorie şi Teoria Educaţiei, ne-a făcut o excursie prin Facultatea de Științe umaniste și Pedagogice, pe parcursul căreia ne-a povestit ce lucruri pot învăța studenții care vor opta să devină profesori.

„Studenții de la Facultatea de Științe umaniste și Pedagogice au acces liber la cele circa 20 de centre și laboratoare dedicate perfecționării cunoștințelor profesionale. Aici vorbesc despre laboratoarele de Psihopedagogie și de Istorie, despre centrele de documentare și cercetare în Științe ale educației, de resurse ale limbii engleze/germane, de Consiliere Psihologică, Multimedia și altele. Mai mult, studenții învață în săli de curs dotate cu echipamente și tehnologii moderne și au acces la serviciul bibliografic-informativ pentru a se pregăti minuțios de sarcinile primite la prelegeri”, a precizat Ioana Axentii.

Un lucru important ține și de etapa de „maturizare” a studenților, atunci când vor trebui să desfășoare stagiul de practică în una dintre instituțiile de învățământ. Astfel, de-a lungul anilor, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul a reușit să stabilească o serie de parteneriate cu licee, școli și grădinițe din municipiul Cahul, astfel ca viitorii specialiști să poată aplica cunoștințele lor într-un mediu natural și să demonstreze abilitățile dezvoltate la cursurile de specialitate.

„Vreau să spun că studenții noștri desfășoară orele de laborator în incinta instituțiilor de învățământ preșcolar, cu care avem semnat un acord de colaborare. Astfel, ei încep de pe băncile universității să «guste» din profesia aleasă”, a precizat dr., conf. univ., Ioana Axentii.

În același timp, Ioana Axentii precizează următoarele. „Tinerii specialiști, după absolvirea universității noastre, vor putea activa nu doar ca învățător, educator sau pedagog de sprijin, dar și ca metodist în instituții extrașcolare, conducător de cerc, specialist/inspector/metodist pentru clasele primare, manager în instituții de învățământ general și altele, în funcție de specialitatea aleasă.”

Un aspect motivant pentru abiturienții care și-ar dori să studieze la Facultatea de Științe umaniste și Pedagogice este legat de faptul că absolvenții facultăților pedagogice din instituțiile de învățământ superior sunt angajați prin repartizare de către Ministerul Educației în instituțiile de învățământ din țară, primesc alocații în primii trei ani de activitate în sumă de 120 000 de lei. Despre alte motive de a veni la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” îți spune Ioana Axentii.

„Unul dintre cele mai mari avantaje pe care le pot avea studenții dacă vin să studieze la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul este posibilitatea de a merge la două facultăți concomitent, respectiv obțin două diplome de studii, asta prin înscrierea la Facultatea Transfrontalieră din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galaţi, România. Încă un avantaj ține de costuri mici pentru studii și trai în Cahul, în schimb obțineți aceleași studii superioare ca și în celelalte universități din țară. Pe lângă asta, studenții noștri la fel pot participa la programe de mobilitate Erasmus+ sau să beneficieze de burse de stat, de burse de merit etc.”, a conchis Ioana Axentii.

Facultatea de Economie, Inginerie și Științe Aplicate

Facultatea de Economie, Inginerie și Științe Aplicate este a treia facultate din cadrul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, care reprezintă un element crucial în infrastructura și dezvoltarea economică a orașului și a întregii regiuni de sud a țării.

De aceea, pentru a asigura calitatea studiilor la această facultate, a fost creată o infrastructură modernă constituită din 10 laboratoare în care studenții învață meseria de la cei mai buni specialiști din oraș.

„Avem laboratoare pentru tehnologii informaționale, laboratoare dotate pentru specialitățile inginerești, laborator de robotică. Avem un laborator dedicat specialității Contabilitate, unde studenții învață softuri moderne de contabilizare și multe altele”, a specificat Irina Șchiopu, cadru didactic la Catedra Științe Economice. 

De asemenea, în incinta universității a fost deschis INOTEK – centru de excelență în IT care este dedicat copiilor, elevilor, studenților și antreprenorilor din regiunea Cahul pentru a studia eficient tehnologiile informaționale ca ulterior să creeze o afacere de succes la ei acasă.

Având toate aceste oportunități aproape, Irina Șchiopu îndeamnă tinerii să facă studii superioare la Cahul, deoarece „asta le va deschide multe oportunități în activitatea lor profesională”. „Studiile reprezintă o investiție în viitor. Regiunea de Dezvoltare Sud, în frunte cu municipiul Cahul, în ultima perioadă, se dezvoltă progresiv, iar asta reprezintă un mare argument pentru tinerii din sudul țării ca să-și continue studiile la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.

„De ce să alegi Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul? Pentru că noi știm cel mai bine care sunt necesitățile regiunii, care sunt așteptările pieței forței de muncă, iar oferta noastră este orientată la maximum pentru a satisface cererea de pe piață. Vei avea șanse mai mari după absolvire să-ți găsești un loc de muncă, asta pentru că lucrăm în strânsă legătură cu mediul de afaceri și ne străduim să ne adaptăm la cerințele pieței, schimbăm periodic curriculumul și planul de învățământ pentru a fi în pas cu tendințele pieței”, a explicat Irina Șchiopu.

Vă amintim că perioada de desfășurare a concursului de admitere pentru anul de studii 2023/2024 începe în data de 24 iulie și se va încheia pe 31 iulie.

Mai multe informații despre admiterea la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul le puteți afla accesând acest link.

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul este o instituţie publică fondată la 7 iunie 1999, având ca scop pregătirea şi asigurarea localităţilor din sudul Republicii Moldova cu cadre de înaltă calificare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.