Corina Fusu: Fostul ministru nu și-a făcut treaba, iar petiționarii se joacă ”de-a bloggerii și trollerii”

Noul ministru al educației, liberala Corina Fusu, a răspuns astăzi criticilor aduse propunerilor ei de modificare a regulamentului privind numirea directorilor școlari. Ea a declarat că fostul ministru Maia Sandu și echipa ei nu și-au făcut treaba ca lumea și au făcut pași greșiți, pe care care acum trebuie să-i îndrepte echipa liberală.

Corina Fusu s-a arătat deranjată și de campania de petiționare a Ministerului împotriva modificărilor propuse, cerându-le celor care au semnat petițiile să nu se joace ”de-a bloggerii și trollerii”. Moldova.ORG amintește că schimbările propuse de noul ministru vizează eliminarea testării candidaților la funcția de director de școală și a certificării abilităților acestora de către Inspectoratul Național Școlar, precum și eliminarea limitării la 6 luni a mandatelor directorilor interimari.

”Regulamentul a fost aprobat prin ordinul Ministerului Educației nr. 163 pe data de 23 martie 2015, deci a fost timp suficient pentru a asigura implementarea acestuia dacă fostul ministru și echipa sa și-ar fi făcut datoria. Însă, până la data învestirii noului ministru, nu era aprobată instrucțiunea tehnică cu privire la testarea candidaților în vederea obținerii certificatului de îndeplinire a standardelor minime de competențe profesionale și manageriale în sistemul educațional, nu erau elaborate testele și nu a fost demarat (sic) niciun concurs”, a declarat Corina Fusu.

Pe de altă parte, pe Internet deja circulă un astfel de test, despre care liberala spune că nu a fost încă elaborat.

Teste Pentru Candidati

De asemenea, proiectul instrucțiunii tehnice pentru testarea candidaților a fost plasat pe portalul particip.gov.md pe data de 26 iunie, cu mai bine de o lună înainte de învestirea în funcție a Corinei Fusu.

În continuare, ea a sugerat că Inspectoratul Național Școlar, creat de Maia Sandu, este o instituție de prisos, întrucât există deja Agenția Națională de Asigurare a Calității și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare. Fusu s-a arătat nemulțumită și de faptul că, deși regulamentul privind INS a fost adoptat în octombrie 2014, instituția încă se află în proces de constituire, iar directorul INS a fost angajat abia o lună în urmă.

Liberala a negat faptul că PL ar dori să-și impună controlul asupra domeniului educației. Potrivit ei, Moldova are două probleme: reforma justiției și descentralizarea puterii, iar certificatul de competențe cerut de regulamentul Maiei Sandu este un filtru care trece prin Ministerul Educației și ar fi fost un instrument de influență politică de la nivel central.

Mai mult decât atât, spune Corina Fusu, atât timp cât autoritățile locale sunt cele care desfășoară concursurile de angajare a directorilor și a directorilor adjuncți, iar PL are un număr ”modest” de primari, atunci nu poate fi vorba de o intenție de control politic din partea PL.

”Reforma trebuie făcut cu cap, așa încât să nu blocheze activitatea sistemului. Avem nevoie de evoluție, nu revoluție [..] Din prea mult zel, s-au făcut o serie de pași care nu pot fi puși în practică. Acum este important să depășim etapa în care doar vorbim despre reforme în educație”, a concluzionat Fusu.

Totodată, ea a negat afirmațiile Maiei Sandu că funcționari de la Ministerul Educației ar fi primit telefoane de la persoane străine care fac referință la înțelegeri cu liderul PL, Mihai Ghimpu. Potrivit Corinei Fusu, șeful său de partid nu dă niciodată indicații politice. Mai mult decât atât, ea le-a cerut celor care au primit astfel de indicații sau telefoane să-i trimită o declarație în scris despre aceste cazuri.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.