Consumul de Gaze Naturale a Crescut cu 12,3 la Suta, in Primul Semestru 2005

In primul semestru al anului curent, volumul consumului de gaze naturale in Republica Moldova a crescut, fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, cu 12,3%, atingand cifra de 731,4 milioane metri cubi.

Potrivit unui studiu al Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica (ANRE) privind evolutiile pe aceasta piata, cea mai mare crestere a consumului de gaze naturale – peste 50 la suta – s-a inregistrat in raioanele Floresti si Orhei, iar cea mai mica – in raioanele Taraclia (0,2%), Ialoveni (3,7%), Stefan –Voda si UTA Gagauzia (5%). In acelasi timp, in perioada de referinta, pierderile de gaze in retelele de transport s-au micsorat cu 0,8 puncte, iar in cele de distributie cu 0,4 puncte. Acestea au constituit 1,8 % si respectiv, 4,3 la suta.

Specialistii ANRE explica majorarea consumului prin cresterea dinamica a cererii pe piata gazelor naturale, determinata de ritmurile ascendente de dezvoltare a economiei nationale si de implementare a Programului National de gazificare a tarii.

Potrivit documentului citat, in primul semestru al anului, au fost procurate 754,4 milioane metri cubi de gaze naturale in valoare de peste 699,7 milioane lei (55,7milioane USD). Comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut, procurarile de gaze, in valoare naturala, au crescut cu 10,6%, iar in valoare baneasca – cu 12,3 la suta. Acest decalaj se explica prin majorarea pretului mediu de procurare a gazelor naturale cu 1,8 la suta – de la 72,54 USD/1000 metri cubi, in prima jumatate a anului 2004, la 73,85 USD/1000 metri cubi, in prima jumatate al anului curent.

Totodata, 43,8 la suta din procurari au fost efectuate de la compania rusa „Gazprom”, iar 66,2 % – de la alta companie din Federatia Rusa „Gazexport”.

De mentionat ca in primul semestru al anului in curs, procurarile de la „Gazprom” s-au redus cu 3,6 la suta, iar cele de la „Gazexport” au crescut cu 24,8 la suta, in mare parte datorita pretului mai avantajos pe care il ofera ultima companie – 69,05 USD/1000 metri cubi, comparativ cu 80 USD/1000 metri cubi – pretul de procurare de la „Gazprom”.

Studiul ANRE noteaza ca, desi preturile de procurare a gazelor naturale, in perioada de referinta, s-au majorat, tarifele de livrare catre consumatorii finali au ramas neschimbate. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.