Consiliul Europei initiaza o actiune impotriva medicamentelor falsificate

Consiliul Europei initiaza o actiune impotriva medicamentelor falsificate, i-a comunicat RIA "Novosti" un colaborator al serviciului de presa al Consiliului Europei.

"intre 21 si 23 septembrie la Strasbourg va avea loc un seminar pentru combaterea medicamentelor contrafacute", – a spus interlocutorul agentiei.

Potrivit spuselor lui, seminarul va fi prima etapa a actiunii de proportii, pe care o desfasoara Consiliul Europei pentru lupta cu medicamentele falsificate.

La actiune vor participa reprezentanti ai tuturor celor 46 de state-membre ale Organizatiei, specialisti in ocrotirea sanatatii, asociatii europene de vinzatori si producatori de remedii medicamentoase, asociatii ale pacientilor, institutii ale Uniunii Europene si organizatii internationale.

"Scopul seminarului este elaborarea unor masuri eficiente de combatere a falsurilor", – a spus sursa.

Potrivit spuselor ei, in Europa anul curent s-a atestat majorarea numarului de medicamente contrafacute, adnotarile si etichetele carora deseori sint de calitate proasa si contin informatie falsa.

"in unele regiuni ele constituie de la 6 pina la 20 procente din numarul lor pe piata", – a mentionat colaboratorul serviciului de presa.

Decizia de a organiza aceasta actiune a fost adoptata si din motivul ca "medicamentele contrafacute reprezinta un factor considerabil al riscului si pot fi periculoase pentru viata".

Potrivit statisticii oficiale a Ministerului Sanatatii al FR, in anul 2001 falsurile au constituit 3 la suta din toate preparatele medicamentoase de pe piata farmaceutica, in 2002 – 7-12 procente. in 2003 si 2004 aceasta cifra a continuat sa creasca.

Conform informatiei oficiale a Ministerului Sanatatii al FR, in ultimii patru ani in Rusia s-au depistat 217 cazuri de falsificare a medicamentelor din 105 serii.

Potrivit insa statisticii neoficiale, circa 20 la suta din medicamentele, puse in vinzare in Rusia, sint contrafacute. Numarul cazurilor de falsificare a medicamentelor in ultimii patru ani, inregistrate de Ministerul Sanatatii al FR, a crescut de zece ori. // "Noutati – Moldova"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.