Conform unui sondaj, in R. Moldova se da foarte multa mita

in anul 2005, potrivit Indicelui perceptiei coruptiei (IPC), R. Moldova s-a clasat pe locul 95 dintre cele 159 de tari incluse in clasament, constituind 2.9. IPC se calculeaza pe o scara de la 1 la 10, unde 1 semnifica coruptie totala, iar 10 – lipsa totala a coruptiei. Datele au fost facute publice, marti, de Transparensy International si reflecta perceptiile oamenilor de afaceri si ale analistilor nationali.

Desi, comparativ cu anul trecut, in R. Moldova a fost inregistrat un usor progres in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei, totusi, potrivit rezultatelor cercetarii, exista un sir de indicatori care trezesc ingrijorare. Este in crestere volumul mitelor platite de businessmeni inspectorilor fiscali comparativ cu suma datorata statului la depistarea incalcarii legislatiei. Astfel, businessmenii au fost intrebati: Daca vi se depisteaza o incalcare a legislatiei pentru care trebuie sa platiti statului o suma X, a cita parte din aceasta suma o considerati suficienta pentru mituirea inspectorului care va „solutiona” problema? Potrivit rezultatelor, in anul 2000 inspectorului i se platea in medie 34,2% din suma datorata statului, in anul 2002 – 37,8%, iar in 2004 – 2005 – 40%. A ramas destul de scazut nivelul de conlucrare dintre reprezentantii organelor de stat si societatea civila: doar 10% dintre respondentii care s-au confruntat cu cazuri concrete de coruptie s-au adresat in instante, principalele motive ale neadresarii fiind: „aceasta n-ar fi schimbat nimic” sau „ar fi creat doar probleme”. Este joasa ponderea respondentilor care vor refuza categoric sa dea mita in orice situatie: 12% dintre businessmeni si 23 % dintre reprezentantii gospodariilor casnice. // Natalia Hadirca // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.