Concepţia Activităţii Poliţieneşti Comunitare, aprobată de Guvern

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi Concepţia Activităţii Poliţieneşti Comunitare (APC) şi Planul de acţiuni pentru anii 2018-2020 privind implementarea acesteia.  Documentele vizează organizarea activităţii poliţiştilor conform celor mai bune practici şi standarde internaţionale de conlucrare a poliţiei cu membrii comunităţii.

Concepţia Activităţii Poliţieneşti Comunitare nu presupune crearea unui serviciu poliţienesc nou sau a unei structuri distincte, ci a unui model de activitate poliţienească în comun cu societatea, pentru a soluţiona problemele ce ţin de criminalitate şi securitate publică.

Astfel, în localități urmează să fie create grupuri de oameni, care să includă profesori, medici, reprezentanți ai autorităților locale, ai mediului de afaceri și polițiști pentru a identifica problemele din comunitate și a găsi soluții pentru rezolvarea acestora.

Prin această abordare se urmărește schimbarea percepției poliției de către societate: dintr-o structură care aplică pedepse în una care, în primul rând, are grijă de cetățean.

Totodată, documentul prevede funcţiile şi atribuţiile APC în contextul modernizării şi reformei Poliţiei şi are menirea de a apropia poliţia şi societatea.

Planul de acțiuni privind implementarea Viziunii include câteva obiective, printre care elaborarea metodologiei de pilotare a Concepţiei Activităţii Poliţieneşti Comunitare şi aplicarea acesteia și promovarea publică a APC de către Inspectoratele de Poliţie teritoriale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.