Comunitatea moldovenească din Italia este o punte vie între aceste două țări/ INTERVIU

Despre aceasta a declarat în interviul pentru Moldova.ORG Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Italiană, Stela Stîngaci.

– Protocolul de prezentare a scrisorilor de acreditare preşedintelui ţării de reşedinţă de către un ambasador este unul comun pentru toate statele, doar emoţiile fiecăruia sunt diferite. La puţină distanţă de timp, cum descrieţi întâlnirea festivă cu şeful statului italian?

Ceremonia s-a desfăşurat într-o atmosferă solemnă şi emoţionantă. Am trăit un sentiment de mare onoare, dar şi de enormă responsabilitate. Discuţia cu şeful statului italian a fost una intensă. Am rămas profund impresionată de căldura şi bunăvoinţa cu care am fost primită.

– Aţi reuşit să discutaţi şi despre cooperarea bilaterală, despre susţinerea Italiei a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova?

Am reuşit. Era tocmai în ajunul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde a fost parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Am discutat despre drumul european al Republicii Moldova, despre reforme, realizări, dar şi despre problemele şi sfidările care ne stau în faţă. Am vorbit despre necesitatea dezvoltării relaţiilor între cele două ţări, a parteneriatelor la nivel local, a schimburilor culturale şi de tineret, despre numeroasa comunitate moldovenească din Italia, care reprezintă o punte vie între ţările noastre. Am exprimat interesul nostru pentru încheierea Acordului privind protecţia socială, ca să oferim celor peste două sute mii de cetăţeni moldoveni aflaţi pe teritoriul Italiei protecţia cuvenită şi posibilitatea de a ajunge la vârsta înţelepciunii cu o pensie decentă. Am solicitat sprijin şi am primit asigurări că îl vom avea, iar Italia va fi în continuare un susţinător şi un prieten de nădejde al Republicii Moldova.

– Ce impresii are preşedintele Republicii Italiene despre ţara noastră, despre concetăţenii noştri, care se află într-un număr mare în Italia?

Preşedintele Republicii Italiene a avut doar cuvinte de apreciere despre cetăţenii noştri aflaţi în Italia, pentru faptul că muncesc onest, se integrează bine, pentru că nu creează probleme nici autorităţilor, nici societăţii italiene. Iar despre ţara noastră a spus că e pe calea cea bună. Si ne-a încurajat să continuăm cu multă determinare reformele începute, astfel încât să se întărească convingerea cetăţenilor moldoveni în corectitudinea opţiunii europene şi să le fie asigurată bunăstarea la ei acasă.

– Pe parcursul a 21 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Italiană au avut loc puţine vizite oficiale ale autorităţilor de la Roma şi acestea doar la nivel de miniştri ai afacerilor externe. Nu aţi discutat cu oficialii italieni acest aspect, unul important pentru imaginea ţării noastre?

Evident că am discutat. Chiar la întrevederea cu Preşedintele Giorgio Napolitano i-am transmis invitaţia din partea Preşedintelui Nicolae Timofti de a efectua o vizită în Republica Moldova. Recent am remis invitaţia Prim-ministrului Iurie Leancă, adresată omologului săi italian Enrico Letta. Diplomaţia vizitelor este, într-adevăr, importantă pentru imaginea unei ţări şi vom întări această dimensiune.

– Aţi avut deja câteva întrevederi cu şefi ai administraţiei locale italiene. Pe ce aspecte s-au axat discuţiile cu aceştia?

M-am întâlnit cu multă plăcere cu reprezentanţi din regiunile Basilicata şi Lazio. Am discutat despre dezvoltarea relaţiilor de colaborare instituţională cu administraţiile locale, în domeniul economic, socio-umanitar, cultural. Există un mare potenţial de colaborare pe această dimensiune. Putem dezvolta împreună parteneriate, împărtăşi experienţă şi bune practici, accesa fonduri europene pentru dezvoltarea unor proiecte de investiţii comune. Voi pune un accent deosebit în activitatea mea pe promovarea relaţiilor de înfrăţire între localităţile din cele două ţări. Cred mult în puterea unor astfel de relaţii. Ele dau vigoare şi suflet relaţiilor la nivel de stat.â

– Ce evenimente, acţiuni aţi notat în agenda Dumneavoastră pe termen scurt şi mediu, care ar impulsiona cooperarea moldo-italiană?

În semestrul doi al anului viitor Italia va deţine preşedinţia la Uniunea Europeană. Va fi o perioadă extrem de importantă pentru viitorul european al Republicii Moldova. E vorba de semnarea Acordului de Asociere şi de liberalizarea regimului de vize. Deci, vom munci mult pe această dimensiune, pentru a ne asigura de sprijinul deplin al prietenilor noştri italieni. În prima jumătate a anului viitor, vom organiza vizita în Italia a Preşedintelui Parlamentului Igor Corman şi a Vicepremierului, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Natalia Gherman. Vom relansa Protocolul privind schimburile de tineret, Programul executiv la Acordul de cooperare culturală, ştiinţifică şi tehnologică, alte acorduri importante. Vom dezvolta reţeaua de consulate onorifice ale Republicii Moldova pe teritoriul Italiei, care reprezintă un instrument important de promovare a relaţiilor comercial-economice. Vom pregăti participarea Republicii Moldova la Expo Milano 2015. Avem în agendă câteva iniţiative importante pe care le vom promova în sinergie cu Ambasada Italiei la Chişinău.

– Dialogul cu diaspora este foarte important în activitatea unui ambasador. Cunoaşteţi care sunt problemele cu care se confruntă concetăţenii noştri în Italia?

Într-adevăr, e o dimensiune foarte importantă, mai cu seamă când e vorba de o comunitate de concetăţeni care numără câteva sute de mii. Cunosc problemele lor nu din auzite. Am mai muncit anterior la această ambasadă timp de şapte ani. Adevărul e că între timp lucrurile s-au mai schimbat.

Astăzi diaspora noastră este mult mai activă, mai organizată, dar şi mai solicitantă. Avem deja câteva zeci de asociaţii ale moldovenilor în întreaga Italie. Chiar din primele zile ale misiunii mele la Roma, m-am întâlnit cu reprezentanţii diasporei, cu studenţii noştri din Italia. Am reuşit deja să organizăm împreună câteva evenimente importante prilejuite de sărbătorile de iarnă. Pentru anul care vine avem deja o agendă plină. Să-i facem să nu se simtă singuri printre străini, să se simtă respectaţi, să-i ajutăm să se integreze bine în societatea italiană sau să revină în patrie pe cei care au decis astfel va fi prima dintre priorităţile noastre.

În prag sărbători, le doresc moldovenilor din Italia şi de pretutindeni multă sănătate, Crăciun fericit, împreună cu cei dragi, şi un An Nou cât mai bun!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.