Comunistii limiteaza la Chisinau accesul presei din Romania la conferintele de presa ale oficialilor

Corespondentul NewsIn la Chisinau nu a fost lasat sa intre miercuri, 23 iulie, la conferinta de presa a presedintelui Voronin, pe motiv ca nu este acreditat de Ministerul moldovean de Externe. In acelasi timp MAEIE-ul moldovean nu a raspuns cererii de acreditare depuse deja de trei luni, termenul de examinare fiind de o luna, informeaza Unimedia, preluat de Romanian Global News.

Sefa serviciului de presa al institutiei prezidentiale, Natalia Visan, a declarat ca motivele pentru care jurnalistul nu are acreditare nu o privesc, iar in lipsa acesteia corespondentul agentiei romanesti nu poate avea acces la eveniment.

Visan a mai spus ca Presedintia nu poate face exceptie de la regula generala, chiar daca solicitarea de acreditare a fost depusa de NewsIn de mai bine de trei luni, data fiind principialitatea cu care s-a procedat si la precedenta conferinta de bilant a presedintelui Voronin, din decembrie 2007, cand patru jurnalisti romani nu au fost lasati sa participe la eveniment pe motiv ca nu erau acreditati la MAEIE.

Anterior, serviciul de presa al Presedintiei refuzase o solicitare a agentiei pentru realizarea unui interviu cu presedintele Voronin, interviu pentru care seful statului moldovean isi daduse in principiu acordul in cadrul unei discutii cu corespondentul. Motivul acestui refuz fusese faptul ca “presedintele oricum va sustine in curand o conferinta de presa de totalizare in cadrul careia se va referi la toate problemele de actualitate".

Urmand rigorile procedurii de acreditare a jurnalistilor straini in Basarabia, publicate pe site-ul Ministerului moldovean de Externe, NewsIn a expediat prin fax, in data de 14 aprilie 2008, o solicitare de acreditare a corespondentului sau la Chisinau, Lina Grau. La data de 17 aprilie 2008, corespondentul NewsIn, care detine atat cetatenia basarabeana, cat si romana, a depus la MAE de la Chisinau setul de documente necesar acreditarii, inclusiv copia cartii de identitate romanesti, documente care i-au fost acceptate spre examinare. Dar, in pofida faptului ca termenul legal in care autoritatile moldovene ar fi trebuit sa prezinte un raspuns pe marginea acestui demers este de o luna, nici dupa trecerea a mai bine de trei luni nu a fost formulat un raspuns, fie de acceptare, fie de respingere a acreditarii.

Surse bine informate din Executivul basarabean au confirmat existenta unor avize pozitive la solicitarea de acreditare a corespondentului NewsIn din partea Serviciului de Informatii si Securitate si a Ministerului basarabean de Interne. Presedintia, potrivit surselor, ar fi fost cea care a formulat obiectii in avizul sau.

Incercarile corespondentului NewsIn de a obtine explicatii de la factorii responsabili, prin intermediul numeroaselor apeluri telefonice si al unor demersuri verbale, in legatura cu motivul tergiversarii raspunsului la solicitarea de acreditare, nu au avut succes, raspunsul fiind de obicei: "Nu avem inca un raspuns. Trebuie sa mai asteptam putin".

Mentionam ca mai multi jurnalisti straini s-au confruntat in ultimul timp cu probleme la acreditarea in Republica Moldova. Administratia de la Chisinau a refuzat prelungirea acreditarii corespondentilor agentiei internationale de stiri Reuters si a agentiei ruse ITAR-TASS. Corespondentul ROMPRES a fost acreditat dupa o perioada de asteptare de doua luni, iar prelungirea acreditarii corespondentul TVR1 a fost respinsa in prima instanta si doar dupa ce acesta a publicat o declaratie in cotidianul Timpul de la Chisinau autoritatile moldovene au revenit asupra deciziei, prelungind acreditarea jurnalistului.

O situatie similara cu cea a corespondentului NewsIn, a avut loc la 19 decembrie 2007 cand Vladimir Voronin a sustinut, in mod traditional la sfarsit de an, o conferinta de presa in fata jurnalistilor. E de mentionat insa ca Serviciul de presa al Presedintiei nu a difuzat anterior un comunicat de presa in care sa anunte despre acest eveniment. De asemenea modul de acreditare la conferinta nu a fost cunoscut.

Astfel ca la conferinta de presa a presedintelui nu au fost admisi jurnalistii de la "Radio Romania Actualitati" si "Rompres", precum si echipa de la Prima TV, cameramanul careia era din Romania, iar reporterul (Petru Terguta) din Basarabia.

Potrivit reporterului DTV si Prima TV la Chisinau, Petru Terguta, Presedintia a facut atunci invitatii nominale jurnalistilor. „Am sunat la Presedintie pentru acreditari in 2008. Ni s-a spus ca s-a renuntat la acreditari, iar pe viitor accesul in Presedintie se va face pe baza de legitimatii. Am mers la conferita si ne-am pomenit ca Serviciul de presa al Presedintiei nici nu a facut un comunicat despre conferinta. A facut invitatii nominale”.

Basarabia este situata, in raportul pe 2007 al Freedom House, in categoria tarilor cu libertate ingradita a presei, intrucat ingerintele Guvernului in mass-media sunt majore. Asigurarea independentei mass-media si a libertatii de expresie figureaza, de asemenea, printre restantele importante ale Chisinaului in indeplinirea Planului de actiuni cu UE din cadrul Politicii europene de vecinatate.
Expertii locali si cei internationali semnaleaza o crestere a presiunilor din partea puterii comuniste de la Chisinau asupra presei independente si estimeaza ca aceste presiuni s-ar putea amplifica si degenera in abuzuri odata cu apropierea alegerilor din 2009. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.