Comunicat de Presa – Migratie

O incercare indrazneata de a schimba tendinta migrationala in Moldova

Sporirea castigurilor de pe urma migratiei si a remitentelor in Republica Moldova este scopul principal al unui proiect lansat pentru anii 2007 – 2008 de catre Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), Misiunea in Republica Moldova. Proiectul, finantat de catre Comisia Europeana, va fi implementat in parteneriat cu Ministerul Economiei si Comertului al Republicii Moldova si Organizatia Internationala a Muncii (ILO).

Conform datelor Bancii Mondiale, Moldova se afla pe primul loc in Europa dupa marimea remitentelor in raport cu Produsul Intern Brut (PIB) si constituie o treime din acesta. In 2006, moldovenii care lucreaza peste hotare au transferat in tara suma de 855 milioane de dolari, potrivit Bancii Nationale a Moldovei. Dupa cum se mentioneaza intr-un studiu recent al OIM „Migratia si remitentele in Moldova 2006”, mai mult de 40% din populatie locuieste in gospodarii care beneficiaza de remitente. Majoritatea acestor fluxuri este utilizata pentru consumul curent, procurarea marfurilor de uz casnic, procurarea de imobil si achitarea datoriilor. Si doar o parte mica din acesti bani, mai putin de 7%, este investita in afaceri, iar circa 5% este depusa in conturi bancare.

Proiectul in valoare de 1 milion de EURO „Dincolo de reducerea saraciei: Elaborarea unui cadru legislativ, regulator si institutional pentru a indrepta remitentele migrantilor spre cresterea activitatii antreprenoriale in Moldova” este finantat in proportie de 80% de catre Comisia Europeana. Initiativa data face parte din strategia Guvernului Republicii Moldova de a crea un mecanism efectiv pentru migratia reglementata (legala) si un mediu favorabil pentru investirea remitentelor in Moldova.

Proiectul va elabora pentru Guvern un program national de remitente, va consolida capacitatea functionarilor publici in elaborarea strategiilor legate de mediul afacerilor, va facilita infiintarea unei organizatii nationale de dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii si va desfasura campanii informationale pentru promovarea canalelor legale de transfer a mijloacelor banesti. Aditional, proiectul va instrui migrantii si familiile lor in initierea unei afaceri sau extinderea afacerilor deja existente, precum si va stabili legaturi dintre Diaspora moldoveneasca si tara de origine.

Activitatile proiectului vor include elaborarea unui almanah de initiere a unei afaceri pentru antreprenorii incepatori si un manual privind serviciile financiare menite sa ajute antreprenorii incepatori sa beneficieze de serviciile financiare adecvate. Vor fi consolidate parteneriate dintre institutiile financiare din Italia, una din principalele tari de destinatie, si Moldova intru promovarea utilizarii canalelor formale de transfer si investirea remitentelor in activitati generatoare de venit.

"Acest proiect este lansat in contextul interesului sporit al Guvernului si al comunitatii internationale de a uni migratia cu dezvoltarea. Este un prim pas spre un proces care va facilita mai mult intoarcerea decat plecarea multor migranti moldoveni”, a declarat Martin Wyss, Seful Misiunii OIM Moldova.
###
Pentru informatii aditionale:
Iraida Margineanu, Ofiter Media si Informare Publica, OIM, Tel: 23 29 40, (ext.106), E-mail: [email protected]; Web: www.iom.md  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.