Companiile moldovenesti indreapta aproape 5% din profituri pentru actiuni de caritate

Companiile din Republica Moldova au indreptat, in 2004, pentru sponsorizari si filantropie 202 mln lei, ceea ce reprezinta 4,7 la suta din profitul obtinut in medie pe economie, arata datele primului raport privind Responsabilitatea Sociala Corporativa in Moldova, elaborat de organizatia Expert-Grup la solicitarea PNUD-Moldova.

Fata de anul 2003, suma finantarii actiunilor de caritate a crescut cu circa 57 mln lei. Sponsorizarile si filantropia constituie 0,63% din PIB.

"Activitatea sociala a companiilor din Moldova este in crestere, dar nu este, inca, destul de raspindita", a afirmat economistul Valeriu Prohnitchi, director executiv la Expert-Grup. Autorii studiului au recomandat companiilor, societatii civile, dar si autoritatilor sa promoveze dialogul mai activ in ceea ce priveste derularea actiunilor sociale.

Totodata, expertii mentioneaza ca in multe cazuri autoritatile mai degraba "constring si nu conving" firmele private sa faca caritate. La rindul sau, companiile ignora uneori drepturile sociale ale angajatilor. "Exista cazuri cind copiii sunt folositi la munci in agricultura sau constructii, companiile platesc salariile "in plic", etc", afirma Alexandru Oprunenco, coordonator de programe la Expert-Grup.

Pe de alta parte, Valeriu Strelet, director la compania Bioprotect spune ca intreprinderile sunt practic impuse sa aplice contabilitatea dubla. "Salariul "in plic" este chiar un curaj civic, pentru ca asa managerii reusesc sa mentina specialistii in tara. Cu impozite sociale de pina la 30% este imposibil sa platesti un salariu mare unui bun specialist", afirma Valeriu Strelet.

Studiul elaborat de Expert-Grup mai constata ca firmele fac caritate in masura diferita, de la caz la caz, pentru a spori profiturile, pentru o mai buna reputatie sau din consideratii morale. "in fine, pentru cei ce beneficiaza de asistenta sociala din parte companiilor le este indiferent de scopul urmarit de companie, conteaza ajutorul".

"Nu este greu pentru mai multi oameni de afaceri sa faca o fintina. insa, deopotriva cu efortul lor, este necesar si suportul societatii civile si a autoritatilor", mai estimeaza Alexandru Oprunenco.

Raportul Responsabilitatea Sociala Corporativa in Moldova a fost elaborat in cadrul Programului Natiunilor Unite Pactul Global, ce reprezinta un instrument pentru consolidarea relatiilor dintre sectorul public, societatea civila si sectorul privat. Peste 2000 de companii din 80 de tari ale lumii, 50 dintre care au creat retele nationale, au consemnat la Pactul Global, lansat acum cinci ani la initiativa secretarului general al ONU, Kofi Annan.

Reprezentanti ai PNUD Moldova au anuntat ca crearea retelei nationale a Pactului Global va demara la inceputul anului viitor. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.