Compania “Teleradio-Moldova” incalca propriile principii de constituire si functionare, sustin expertii APEL

"Administratia Companiei "Teleradio-Moldova" incalca propriile principii de constituire si functionare, inclusiv cele legate de destinatia banilor publici. Activitatea institutiei nu corespunde recomandarilor Consiliului Europei si OSCE. Programele de stiri denota lipsa principiilor profesionale si deontologice", se arata in raportul "Monitorizarea activitatii Companiei "Teleradio-Moldova" in procesul de transformare in institutiei publica", lansat luni de catre expertii APEL.

Potrivit expertilor APEL, programele de stiri "sufera, in marea lor parte, de ignorarea principiilor profesionale". "Se observa lipsa obisnuintei de a verifica informatia si atitudinile legate de eveniment din cel putin doua surse diferite. Dupa impactul constant, pe care il au perioadele extinse si indiferent de atmosfera social-politica din tara, aceste abateri de la regulile profesionale pot fi descrise drept reguli ale politicii de editare a stirilor. Astfel, in luna aprilie, din totalul de 978 stiri difuzate la TV "Moldova 1", doar 66 au fost conflictuale si 95 – cu doua sau mai multe surse. De remarcat ca numarul stirilor cu o singura sursa a crescut in luna aprilie fata de luna martie", sustin expertii APEL.

Potrivit acestora, 75 la suta din actorii personalizati ai stirilor sunt din conducerea de varf si din PCRM, cu Vladimir Voronin pe prima pozitie a topului, urmat de premierul Vasile Tarlev si de presedintele Parlamentului Marian Lupu. "Peste 84 la suta din stiri vizeaza partidele politice si alianta care le-a votat pe Vladimir Voronin. AMN este mediatizat la nivelul apropiat de fortele extraparlamentare, avand 6,98 la suta din numarul total de stiri", se arata in raport.

Raportul respectiv a fost realizat in perioada 1-30 aprilie curent. APEL va continua sa monitorizeze activitatea Companiei "Teleradio-Moldova" pana in luna iunie, mai informeaza AP FLUX. // FLUX

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.