Comitetul Romano-American pentru Basarabia se Adreseaza lui Helmut Kohl

Nu uitati Basarabia! 
 
Un grup de cetateni americani de origine romana, care au format Comitetul Romano-American pentru Basarabia, preocupati fiind de soarta tarii de origine si a romanilor instrainati, a transmis mai multe memorii unor personalitati marcante, atat din tara, cat si din strainatate, in incercarea de a obtine sprijin pentru repararea injustitiei istorice provocate de Pactul Ribbentrop-Molotov. Convingerea Comitetului este ca nici un cetatean roman nu poate ignora soarta Basarabiei si a confratilor de dincolo de Prut si Nistru. "Basarabia ne uneste pe toti in ganduri, aspiratii si simtiri. Comitetul nostru urmareste remedierea injustitiei istorice comise impotriva Romaniei prin Pactul Ribbentrop-Molotov si reafirma cu tarie dreptul legitim al tarii asupra teritoriului dintre Prut si Nistru", sustin semnatarii memoriilor. Considerand cu adevarat importanta aceasta initiativa, "Curierul National" va promova actiunile Comitetului Romano-American pentru Basarabia. Un prim pas in acest demers este reprezentat de publicarea memoriilor transmise de Comitet unei serii intregi de personalitati atat din tara, cat si din strainatate. Astfel, in numarul de azi, publicam memoriul adresat fostului cancelar german Helmut Kohl.

Catre Helmut Kohl, Fost Cancelar al Germaniei

Domnule Kohl,

Dorim sa va felicitam din adancul inimii pentru decizia dumneavoastra de a condamna Pactul Ribbentrop-Molotov, incheiat in 1939, si consecintele acestuia. Apreciem foarte mult faptul ca, pe langa cele trei tari baltice si Polonia, ati mentionat in discursul dumneavoastra si tara noastra nativa, Romania, ca victima a prevederilor acestui act.

Ne adresam dumneavoastra in numele Comunitatii americanilor de origine romana pentru a va face cunoscuta pozitia organizatiei noastre, cu privire la tarile noastre native, Romania si Republica Moldova. Am fost incurajati sa va contactam dupa ce dumneavoastra ati denuntat Pactul Ribbentrop-Molotov, precum si dupa discursul presedintelui George W. Bush, in timpul vizitei sale in Europa, in care a denuntat acest act nefericit. De asemenea, presedintele Bush a mentionat in afirmatiile sale Acordul de la Yalta si a declarat ca „arestarea a milioane de persoane in centrul si estul Europei va ramane in memoria noastra ca una dintre cele mai mari nedreptati din istorie". In calitate de cetateni americani de origine romana, in aceste vremuri ale razboiului impotriva terorismului suntem alaturi de Statele Unite si de Uniunea Europeana, in eforturile pentru sporirea securitatii unei lumi libere. Din punctul nostru de vedere, Germania reprezinta insusi motorul unei noi Europe.

In urma remarcelor facute de dumneavoastra si de presedintele Bush, vrem sa reamintim lumii intregi ca si Romania a fost o victima a Pactului Ribbentrop-Molotov. Potrivit prevederilor acestui act, in iunie 1940, Armata Rosie a invadat si anexat regiunile romanesti Basarabia si Bucovina de Nord. Aceasta invazie sovietica a fost de fapt o consecinta directa a faptului ca Romania a decis sa se alature Germaniei in timpul razboiului impotriva URSS. Dupa cum stim cu totii, rezultatele acestui razboi au fost catastrofale. La putin timp dupa anexare, Moscova a dezmembrat aceste regiuni, lansand o campanie sub semnul terorii pentru a sterge amprenta Romaniei. Totodata, a fost infiintata Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca. In ciuda protestelor in masa impotriva arestarilor postbelice, a deportarilor si relocalizarilor, pana in zilele noastre, locuitorii acestor regiuni au ramas de etnie romana, asa cum s-a demonstrat in urma recensamantului national realizat in Republica Moldova in 2004.

Dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, Moldova si-a declarat independenta. Cu toate acestea, noua republica nu a fost capabila sa scape de sub jugul fostului regim comunist si sa intre in marea familie a natiunilor democratice europene. In plus, regiunea separatista Transnistria a devenit o cauza continua a instabilitatii geopolitice in zona. Pe fondul schimbarilor democratice recente din tara vecina Ucraina si a cresterii importantei Romaniei in regiunea Marii Negre, consideram ca statele occidentale trebuie sa ia in discutie o noua abordare a problemelor din aceasta zona a Europei. Actuala Republica Moldova este doar un vestigiu comunist al trecutului. Lumea democratica nu-l poate condamna pe Stalin si crimele sale fara a indrepta greselile lui, care sunt vizibile si azi.

In calitate de membri proeminenti ai Comunitatii Americanilor de Origine Romana, vrem sa aducem in atentia dumneavoastra declaratia intocmita de Comitetul nostru, numita „Statele Unite, Romania si Moldova", prezentata in cadrul Congresului American de catre congresmanul Jim Gibbons, reprezentant al statului Nevada, la 26 martie 2004 si inclusa in „Inregistrarile Congresului – Extensii ale Declaratiilor" (pp. E454-456). In aceasta declaratie sunt cuprinse punctele de vedere ale celor mai multi dintre cetatenii americani de origine romana, care traiesc in prezent in Statele Unite. Declaratia mentioneaza faptul ca reprezentantii comunitatii romano-americane saluta cu bucurie caderea dictaturii comuniste in Romania si Republica Moldova. Cu totii asteptam o revenire rapida la democratie in cele doua tari si o posibila reunificare a Republicii Moldova cu Romania, in speranta ca, impreuna, vor face parte din NATO si din Uniunea Europeana. In timp ce Romania a aderat deja la NATO si a fost invitata sa intre in Uniunea Europeana, Republica Moldova a abordat o directie opusa. Aceasta tara continua sa fie manipulata de structuri comuniste nereformate, in timp ce politicienii ei raman sub influenta puternica a strategiei geopolitice a Federatiei Ruse. Ca rezultat, Republica Moldova a cazut, din nou, in mainile Partidului Comunist: economia ei se rezuma la abatoare, iar regiunea Transnistria a devenit un centru al traficului international de arme si al altor activitati ilicite, in timp ce populatia s-a cufundat in disperare.
Convingerea noastra este ca solutia cea mai buna ar fi sa acceptam ideea ca, in calitate de fosta regiune romaneasca, singurul loc pentru Moldova este alaturi de Romania. Nu suntem in favoarea unei reunificari imediate sau a unei schimbari rapide in politica externa a Statelor Unite, dar sugeram ca opinia noastra sa fie luata in considerare. De asemenea, consideram ca un astfel de tel ar fi benefic pentru ambele tari, ar promova interesele de securitate europene in regiunea Marii Negre si ar sprijini Moldova sa scape de o sursa de probleme regionale. Asa cum ati vazut si dumneavoastra, fiind martor la unificarea Germaniei Occidentale cu Germania de Rasarit, speram si noi ca in viitorul apropiat vom fi martori la reunificarea Basarabiei cu Romania, devenind din nou un neam intregit. Pentru acest tel, suntem gata sa cooperam cu orice tara care ar putea sprijini Romania sa-si realizeze visul. Domnule Kohl, un prieten la nevoie se cunoaste, iar noi contam pe dumneavoastra si pe Germania.
In incheiere, precizam ca am aprecia foarte mult o sugestie din partea dumneavoastra cu privire la implinirea visului nostru pentru Romania, precum si pentru promovarea unor relatii mai bune cu Germania si cu Statele Unite.

Cu sinceritate,
Parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Biserica Ortodoxa Romana “Sfanta Cruce” din Alexandria, Washington DC, fost detinut politic in Romania comunista, timp de 20 de ani
Doctor Nicholas Dima, Profesor de geopolitica, scriitor, fost reporter pentru Vocea Americii
Valentin T. Tepordel, Cercetator in geopolitica, nascut in Chisinau, Basarabia
Doctor Silviu Ziscovici, Medicul comunitatii romano-americane din Washington DC

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.