Comisia Europeană oferă Moldovei un grant de 500.000 euro

 De Luminiţa Gusina

Înalta calitate a realizărilor nanotehnologice din Republica Moldova a fost observată şi apreciată de Comisia Europeană de la Bruxelles. Ţinându-se cont de acest fapt, s-a decis, recent, susţinerea consolidării activităţilor în sfera nanotehnologiilor în Republica Moldova, printr-un grant în sumă de 500 mii de euro. Scopurile propuse sunt: achiziţionarea utilajului şi formarea unei infrastructuri nanotehnologice  multidisciplinare la nivel naţional, încadrarea tinerilor în cercetare şi traning-uri, organizarea simpozioanelor, etc.

În condiţiile impuse de lumea modernă, creşterea economică e legată de gradul de mobilizare şi utilizare a resurselor disponibile: umane, materiale şi băneşti. Republica Moldova nu dispune de necesarul materiilor prime şi de sursele tradiţionale de energie. E nevoie să fie pus accentul pe folosirea capacităţilor umane de înaltă calificare, în stare să creeze produse high-tech cu o imensă valoare. În acest sens se abordează tot mai des: rolul important al dezvoltării nanotehnologiilor, care la moment constituie baza domeniului high-tech; necesitatea dezvoltării culturii tehnologice în societate, importanţa abordării multidisciplinare în instruirea potenţialilor ingineri, ş.a.

„În calitatea mea de promotor al acestui proiect important, menţionez că vom avea succes doar în cazul, în care efortul va fi susţinut de toţi experţii din domeniu, indiferent de apartenenţa lor departamentală. Mai mult decât atât, în contextul negocierilor cu privire la asocierea Republicii Moldova la programul comunitar Cadru 7, îmi asum îndrăzneala să afirm că şansa de a ne impune la scară europeană depinde de integrarea comunităţii noastre ştiinţifice. În orice domeniu concret, fiind puţini la număr, vom reuşi doar printr-un efort comun, printr-o cooperare eficientă şi bine coordonată la nivel naţional”, afirmă Ion Tighineanu, vicepreşedinte al AŞM, coordonator al Programului de Stat „Nanotehnologii şi nanomateriale”.

Iniţierile de cercetare în sectorul nanotehnologiilor în Republica Moldova au demarat în iulie 2004, odată cu adoptarea Codului cu privire la ştiinţă şi inovare, în cadrul mai multor instituţii: Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii, Institutul de Chimie şi Institutul de Fizică Aplicată ale AŞM, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, etc.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.