Cod Portocaliu de rujeolă: Numărul cazurilor confirmate a ajuns la 171

Numărul cazurilor confirmate de rujeolă a ajuns la 171, a anunțat astăzi Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP). Creșterea semnificativă a numărului de îmbolnăviri s-a atestat în luna august, când au fost înregistrate 134 cazuri confirmate, iar alte 65 suspecte sunt în proces de investigare.

Teritoriile afectate de rujeolă în ultima săptămână sunt: Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hâncești și Cantemir.

Pentru a opri răspândirea infecției, autoritățile regionale au decis să renunțe la organizarea pe 26 august a Festivalului costumului național la Vulcănești, cerând autorităților locale să renunțe la alte evenimentele culturale.

Autoritățile regionale a interzis, de asemenea,  organizarea concertelor și altor evenimente culturale, care implică un număr mare de copii.

Focarul de rujeolă a izbucnit la începutul lunii august, după ce un copil din Ceadâr Lunga, întors infectat dintr-o vizită din Ucraina, s-a aflat în perioada de incubație la tabăra de odihnă din satul Morenii Noi, Ungheni. Tabăra a fost organizată de către o confesiune religioasă. Inițial au fost implicați 20 de copii, iar apoi numărul acestora a crescut rapid.

Autoritățile centrale au cerut conducătorilor instituțiilor de învățământ să verifice statutul vaccinal al fiecărui copil în parte, iar în cazul copiilor nevaccinați, să întreprindă urgent vaccinarea acestora și să fie admiși în colectivități doar după 15 zile de la administrarea vaccinului.

La fel, împreună cu specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, să desfășoare ședințe de informare și discuții cu părinții care aparțin confesiunilor religioase, dar și cei care refuză din anumite motive vaccinarea.

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii.

Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită și/sau conjuctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă.

Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.