Ciudatenii moldovenesti: Monumente moldo-sovietice

În regiunea de nord a Republicii Moldova se înregistrează tendinţe noi în arta monumentală. Există câteva exemple care demonstrează utilizarea totală sau parţială a monumentelor sovietice pentru cele care se dezvelesc acum.

O combinaţie dintre un monument sovietic şi unul care întruchipează o valoare naţională a avut loc la Briceni, în data de 2 iulie, când a fost dezvelit bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt postat pe un postament de granit cu înălţimea de 4,5 metri. Postamentul nu este altceva decât o parte a unei stele (pilon) grandioase sovietice, ridicată în anii’70, în centrul oraşului Briceni, cu ocazia celor 50 de ani de la crearea Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti.

Arhitectul monumentului, Constantin Angheluş, a spus pentru Imedia că s-a decis utilizarea pilonului sovietic pentru că e amplasat în locul cel mai potrivit, cu spaţiu amenajat, „unde şi octombreii, şi pionierii s-ar putea întruni în cadrul unor festivităţi”. Unele elemente ale stelei cu înălţimea de nouă metri, inclusiv o imensă secera şi ciocan prinse la temelia monumentului, au fost demontate prin anii’90, precizează arhitectul oraşului Briceni.

Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt a fost dezvelit la 2 iulie, când s-au împlinit 505 ani de la moartea lui Ştefan cel Mare Sfânt. La ceremonia de dezvelire a participat şi premierul Zinaida Greceanîi, originară din raionul Briceni.

Şi la Bălţi tendinţa de „încrucişare”a monumentelor foste sovietice cu unele noi de acum se face observată. O stelă din metal inoxidabil, care în timpul sovietic proslăvea pacea şi prietenia între popoare, a fost reactualizată, acum fiind un monument al oraşelor din străinătate care s-au înfrăţit cu localitatea. Un alt monument din centrul oraşului, numit de localnici „Serp i molot” (Secera şi Ciocanul) este utilizat ca suport pentru galeria „Cetăţenilor de onoare ai oraşului Bălţi”. Alături de ofiţeri din Armata Sovietică deveniţi „Cetăţeni de onoare” pentru că au eliberat oraşul, sunt plasate imaginile mai multor personalităţi, precum celebrul actor Mihai Volontir, regretatul academician Nicolae Filipp sau halterofilul de performanţă – Vadim Vacarciuc.

Recent, ziarul regional de limbă rusă „SP” a scris despre un caz mai puţin obişnuit în ce priveşte producerea unor metamorfoze cu „Soldatul-eliberator” – un monument din satul Copăceni, raionul Sângerei. Acum câţiva ani, „Soldatul-eliberator” a fost decapitat de către vandali, fiindu-i smulsă şi o mână. Autorităţile locale au găsit o soluţie genială – iau pus pe umerii soldatului capul „retuşat” al lui Vladimir Lenin. Liderului tuturor proletarilor din lume i-a fost pusă şi o cască, nepotrivită însă ca dimensiune cu capul.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.