Circumscripția nr. 51 / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Valeriu Ghilețchi, candidat independent

Pastor baptist, fost președinte al Uniunii Baptiste din Republica Moldova și al Federației Europene Baptiste, deputat în cinci legislaturi, pe listele PLDM. Este vicepreședintele Grupului Partidului Popular European, cel mai influent grup politic din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. De altfel este președinte al Comisiei APCE pentru alegerea judecătorilor CEDO. A mai candidat independent în alegerile parlamentare din 2001, dar nu a trecut pragul electoral. Se arată prietenos actualei guvernări, votând pentru Guvernul Filip, dar și pentru sistemul electoral mixt.

Declarații pe venit: http://www.avere.md/ghiletchi-valeriu/

Gaik Vartanean, candidat PSRM

Politolog și președinte al comunității armenești din Republica Moldova, acesta este consilier municipal la Chișinău din partea PSRM. A fost vicepreședinte al Grupului de inițiativă pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din postul de primar al Capitalei.

Petru Neaga, candidat independent

Și-a făcut studiile la Universitatea Agrară, Facultatea de Economie și Management. Este stabilit de Canada din 2004, unde a făcut cursuri de limbă franceză și și-a echivalat studiile în contabilitate profesională la Universitatea HEC Montreal. Activează în domeniul verificării fiscale în cadrul Agenției de venituri din Quebec. Este un susținător al familiei formate dintre o femeie și un bărbat. Critică actuala guvernare și, deși candidează independent, este membru PAS. Dorește să promoveze politici publice care încurajează diaspora să revină acasă.

Ghenadie Moroșanu, candidat PDM

Până a pleca în SUA, a fost Directorul Studioului „Perlele Moldovei”, regizor la Casa de Cultură din Anenii Noi (unde s-a născut), a participat la proiectul „Fabrica de Staruri” din Moldova și a absolvit Universitatea IMI Nova din Chișinău. În SUA a studiat la Institutul de Teatru și Film „Lee Strasberg”. Acum este actor și regizor, în cadrul agenției internaționale „Victor Kruglov and Associates” și a Teatrului „Sixty Six” din Los Angeles.

Oleg Bînzar, candidat independent

S-a stabilit în SUA în 1999, când era în clasa a XI-a. Și-a făcut studiile la University of South Florida (USF), Facultatea Relații Internaționale și Științe Politice. A lucrat la lansarea unei afaceri în construcții, în parteneriat cu tatăl său, care are aproape 100 de lucrători, inovații patentate și clienți în mai multe state. A candidat la alegerile parlamentare din SUA. Provine dintr-o familie evanghelică și este creștin protestant. Crede că cei de peste hotare trebuie să revină în țara natală ca să aplice cunoștințele și abilitățile învățate în SUA. Promite că, dacă va obține mandatul, nu va face coaliție cu PD sau PSRM.

Viorel Savva, candidat independent

Avocat moldovean stabilit la New York, a studiat dreptul în R. Moldova și, în prezent, deține o companie de consultanță și avocatură care îi poartă numele. A organizat un concert la Casa de cultură din satul său de baștină Larga, raionul Briceni, și îndemna locuitorii localității să participe la concert, promițându-le surprize.

Gheorghi Grozav, candidat independent

Conduce Federația de Gro-Do și Asociația Hwar-Do. A apărut într-o scenă din filmul american „Conrad”. A făcut școala de actorie în SUA și antrenează actori americani. Face demonstrații și seminare de arte marțiale. Este promotor al Luptei naționale „Voievod” în Mare Britanie și SUA.

Valeriu Perov, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Valeriu Perov este un tânăr din Bălți, stabilit în Sacramaneto, California și deține cetățenia americană. Și-a făcut studiile la Sierra College și a absolvit recent California State University. Printre planurile lui pentru RM, sunt introducerea monedei EURO, stabilirea unui salariu minim de 3 Euro/h, cu achitarea de două ori pe lună și reducerea TVA-ului la 10%. Vorbitor nativ de rusă, se declară susținător al ideii unioniste.

Roman Palancica, candidat independent

Originar din satul Horești, a absolvit Facultatea de Relații Internaționale la USM în 2007. După ce emigrază în SUA, în perioada 2007-2011, lucrează ca administrator de restaurant și agent de vânzări. În noiembrie 2011, fondează o companie de vânzări auto în statul Virginia, SUA. Peste trei ani, a co-fondat o companie imobiliară

 

Alexandrin Patron, candidat independent

S-a născut în satul Viișoara din raionul Edineț. A emigrat în SUA la 21 de ani, iar primii doi ani i-a lucrat conducând camioane. Ulterior, a fondat o companie de transport.

Potrivit Unimedia, în 2015, Curtea Supremă din Washington l-a condamnat pe Alexandrin Patron pentru violență domestică față de o tânără din Republica Moldova, la un an de închisoare, dar a fost eliberat pe cauțiune.

În 2016, a co-fondat o companie de telecomunicații, unde dintre 300 de angajați, 200 sunt cetățeni moldoveni. Stabilit de cinci ani în SUA, s-a implicat în mai multe campanii sociale, acte de caritate și acțiuni de susținere a sportului din Moldova.

Dumitru Alaiba, candidat ACUM

În perioada 2005-2009, a fost coordonatorul diverselor proiecte internaționale de dezvoltare în Balcani și CSI. A fost șef adjunct al Direcției Politici, Planificare Strategică și Asistență Externă, din cadrul Cancelariei RM (2009-2013), iar ulterior a ocupat funcția de șef al Secretariatului Consiliului Economic al prim-ministrilor Leancă, Gaburici și Streleț, unde timp de trei ani a fost responsabil de promovarea reformelor-cheie ce reglementează activitatea mediului de afaceri. Începând cu anul 2017, este director de programe în cadrul Centrului de Politici și Reforme.

Valentin Ganea, candidat independent

Este avocat și activează în cadrul unui centru de avocatură care-i poartă numele. Originar din Strășeni.

Declarația de avere

 

Rodica Rusu, candidată PPȘor

Din iunie 2018, este șefa Serviciului de presă a Aeroportului Internațional Chișinău. Este autoarea blogului de lifestyle ce-i poartă numele și gazda emisiunii „Mama mia”.

Ana Vasilachi, candidată independentă

A fost consilieră municipală din partea PL (2007-2009), iar apoi viceministră a Muncii, Protecției Sociale și Copilului în Guvernul Filat, după care a aderat la grupul reformatorilor liberali, care au intrat în componența Coaliției pentru Guvernare Pro-Europeană. Ulterior aceasta a ocupat funcția de viceministră a Apărării Republicii Moldova (2013-2015), responsabilă de programele sociale, fiind și prima femeie care a ocupat vreodată acest post. Pe parcursul ultimilor patru ani a fost stabilită în SUA.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.