Connect with us

Alegeri

Circumscripția nr. 51 / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Valeriu Ghilețchi, candidat independent

Pastor baptist, fost președinte al Uniunii Baptiste din Republica Moldova și al Federației Europene Baptiste, deputat în cinci legislaturi, pe listele PLDM. Este vicepreședintele Grupului Partidului Popular European, cel mai influent grup politic din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. De altfel este președinte al Comisiei APCE pentru alegerea judecătorilor CEDO. A mai candidat independent în alegerile parlamentare din 2001, dar nu a trecut pragul electoral. Se arată prietenos actualei guvernări, votând pentru Guvernul Filip, dar și pentru sistemul electoral mixt.

Declarații pe venit: http://www.avere.md/ghiletchi-valeriu/

Gaik Vartanean, candidat PSRM

Politolog și președinte al comunității armenești din Republica Moldova, acesta este consilier municipal la Chișinău din partea PSRM. A fost vicepreședinte al Grupului de inițiativă pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din postul de primar al Capitalei.

Petru Neaga, candidat independent

Și-a făcut studiile la Universitatea Agrară, Facultatea de Economie și Management. Este stabilit de Canada din 2004, unde a făcut cursuri de limbă franceză și și-a echivalat studiile în contabilitate profesională la Universitatea HEC Montreal. Activează în domeniul verificării fiscale în cadrul Agenției de venituri din Quebec. Este un susținător al familiei formate dintre o femeie și un bărbat. Critică actuala guvernare și, deși candidează independent, este membru PAS. Dorește să promoveze politici publice care încurajează diaspora să revină acasă.

Ghenadie Moroșanu, candidat PDM

Până a pleca în SUA, a fost Directorul Studioului „Perlele Moldovei”, regizor la Casa de Cultură din Anenii Noi (unde s-a născut), a participat la proiectul „Fabrica de Staruri” din Moldova și a absolvit Universitatea IMI Nova din Chișinău. În SUA a studiat la Institutul de Teatru și Film „Lee Strasberg”. Acum este actor și regizor, în cadrul agenției internaționale „Victor Kruglov and Associates” și a Teatrului „Sixty Six” din Los Angeles.

Oleg Bînzar, candidat independent

S-a stabilit în SUA în 1999, când era în clasa a XI-a. Și-a făcut studiile la University of South Florida (USF), Facultatea Relații Internaționale și Științe Politice. A lucrat la lansarea unei afaceri în construcții, în parteneriat cu tatăl său, care are aproape 100 de lucrători, inovații patentate și clienți în mai multe state. A candidat la alegerile parlamentare din SUA. Provine dintr-o familie evanghelică și este creștin protestant. Crede că cei de peste hotare trebuie să revină în țara natală ca să aplice cunoștințele și abilitățile învățate în SUA. Promite că, dacă va obține mandatul, nu va face coaliție cu PD sau PSRM.

Viorel Savva, candidat independent

Avocat moldovean stabilit la New York, a studiat dreptul în R. Moldova și, în prezent, deține o companie de consultanță și avocatură care îi poartă numele. A organizat un concert la Casa de cultură din satul său de baștină Larga, raionul Briceni, și îndemna locuitorii localității să participe la concert, promițându-le surprize.

Gheorghi Grozav, candidat independent

Conduce Federația de Gro-Do și Asociația Hwar-Do. A apărut într-o scenă din filmul american „Conrad”. A făcut școala de actorie în SUA și antrenează actori americani. Face demonstrații și seminare de arte marțiale. Este promotor al Luptei naționale „Voievod” în Mare Britanie și SUA.

Valeriu Perov, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Valeriu Perov este un tânăr din Bălți, stabilit în Sacramaneto, California și deține cetățenia americană. Și-a făcut studiile la Sierra College și a absolvit recent California State University. Printre planurile lui pentru RM, sunt introducerea monedei EURO, stabilirea unui salariu minim de 3 Euro/h, cu achitarea de două ori pe lună și reducerea TVA-ului la 10%. Vorbitor nativ de rusă, se declară susținător al ideii unioniste.

Roman Palancica, candidat independent

Originar din satul Horești, a absolvit Facultatea de Relații Internaționale la USM în 2007. După ce emigrază în SUA, în perioada 2007-2011, lucrează ca administrator de restaurant și agent de vânzări. În noiembrie 2011, fondează o companie de vânzări auto în statul Virginia, SUA. Peste trei ani, a co-fondat o companie imobiliară

 

Alexandrin Patron, candidat independent

S-a născut în satul Viișoara din raionul Edineț. A emigrat în SUA la 21 de ani, iar primii doi ani i-a lucrat conducând camioane. Ulterior, a fondat o companie de transport.

Potrivit Unimedia, în 2015, Curtea Supremă din Washington l-a condamnat pe Alexandrin Patron pentru violență domestică față de o tânără din Republica Moldova, la un an de închisoare, dar a fost eliberat pe cauțiune.

În 2016, a co-fondat o companie de telecomunicații, unde dintre 300 de angajați, 200 sunt cetățeni moldoveni. Stabilit de cinci ani în SUA, s-a implicat în mai multe campanii sociale, acte de caritate și acțiuni de susținere a sportului din Moldova.

Dumitru Alaiba, candidat ACUM

În perioada 2005-2009, a fost coordonatorul diverselor proiecte internaționale de dezvoltare în Balcani și CSI. A fost șef adjunct al Direcției Politici, Planificare Strategică și Asistență Externă, din cadrul Cancelariei RM (2009-2013), iar ulterior a ocupat funcția de șef al Secretariatului Consiliului Economic al prim-ministrilor Leancă, Gaburici și Streleț, unde timp de trei ani a fost responsabil de promovarea reformelor-cheie ce reglementează activitatea mediului de afaceri. Începând cu anul 2017, este director de programe în cadrul Centrului de Politici și Reforme.

Valentin Ganea, candidat independent

Este avocat și activează în cadrul unui centru de avocatură care-i poartă numele. Originar din Strășeni.

Declarația de avere

 

Rodica Rusu, candidată PPȘor

Din iunie 2018, este șefa Serviciului de presă a Aeroportului Internațional Chișinău. Este autoarea blogului de lifestyle ce-i poartă numele și gazda emisiunii „Mama mia”.

Ana Vasilachi, candidată independentă

A fost consilieră municipală din partea PL (2007-2009), iar apoi viceministră a Muncii, Protecției Sociale și Copilului în Guvernul Filat, după care a aderat la grupul reformatorilor liberali, care au intrat în componența Coaliției pentru Guvernare Pro-Europeană. Ulterior aceasta a ocupat funcția de viceministră a Apărării Republicii Moldova (2013-2015), responsabilă de programele sociale, fiind și prima femeie care a ocupat vreodată acest post. Pe parcursul ultimilor patru ani a fost stabilită în SUA.

Alegeri

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi candidează din nou la funcția de primar de Bălți

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a depus la Consiliul Electoral de Circumscripție din Bălți actele necesare pentru a fi înregistrat în cursa electorală. El a declarat că a hotărât să candideze la funcția de primar al municipiului Bălți la solicitarea locuitorilor acestui oraș.

„Am visat și mi-am propus să transform Bălțiul într-un un oraș-model, și-mi propun să realizez acest fapt”, a declarat Renato Usatîi.

PE LUNG

El a menționat că Primăria Bălți a fost recunoscută de către experți drept cea mai transparentă primărie din țară, iar lupta cu corupția va continuă să fie una din prioritățile sale.

„Am aflat că unii funcționari se laudă că obțin venituri mari la întreprinderile municipale. Le recomand acestora să scrie chiar azi două cereri – una de concediere din proprie inițiativă și alta adresată CNA. Nu vom tolera corupția în rândurile noastre”, a subliniat președintele Partidului Nostru.

Usatîi a fost ales primar al municipiului Bălţi, din primul tur, la alegerile locale din 2015. Ulterior, Usatîi a părăsit Republica Moldova pentru că pe numele său au fost deschise mai multe dosare penale. Usatîi a declarat că toate dosarele au fost deschise la comanda fostului lider PDM Vlad Plahotniuc.

În 2018, Usatîi a demisionat şi astfel a provocat alegeri anticipate la Bălţi, în locul său fiind ales candidatul Partidului Nostru, Nicolai Grigorişin. După plecarea PD-ului de la guvernare, Usatîi a revenit în Republica Moldova.

Citește mai departe

Alegeri

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care cuprinde țările din Europa de Vest, acolo unde vor fi desfășurate alegeri parlamentare noi în data de 20 octombrie 2019, în aceeași zi cu alegerile generale locale.

Astfel, din cele 85 de secții de votare organizate peste hotare, 27 vor fi deschise în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare şi 58 suplimentare.

PE LUNG

Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia – 29, România – 12, Franța – 7, Portugalia, Spania și Marea Britanie câte 5, Germania – 4, Irlanda – 3, Grecia – 2. În celelalte state vor fi deschise câte o secție de votare.

Pe 20 octombrie, cetățenii moldoveni din cadrul a 3 circumscripții electorale uninominale nr. 33, 48 şi 50 își vor alege un nou deputat în Parlament, după ce aleșii poporului în cele trei circumscripții au renunțat la mandatul de deputat. Este vorba despre premierul Maia Sandu, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase și Viorel Melnic.

Citește mai departe

Alegeri

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului Chişinău.

„Ivan Diacov nu este membru al Partidului Nostru, dar formațiunea îl susține pentru că avem nevoie de o persoană care va instaura în oraș dictatura legii. Avem nevoie nevoie de un doctor care va trata cancerul din toate întreprinderile din Chișinău ”, a declarat președintele formațiunii Renato Usatîi.

PE LUNG

Președintele Partidului Nostru a precizat că în campania electorală sloganul candidatului va fi „Salvăm Chișinăul împreună”.

La rândul său, Ivan Diacov a spus că a acceptat propunerea Partidului Nostru de a candida, dar din start a declarat că în cazul alegerii sale va fi un primar apolitic. „Și dacă vin aici, nu vin să fac politică. Vin să muncesc, să fac ordine. Vreau să salvez Chișinăul, care în ultimii ani a fost îngropat în mocirlă. S-a furat tot ce s-a putut”, a spus Ivan Diacov.

Candidatul a precizat că își va direcționa puterile pentru lupta cu corupția din Primărie. „ Vreau ca toți „taracanii politici” care au umplut Primăria să plece pentru că strâng biruri de unde pot. Nu sunt novice în Chișinău, cunosc bine situația”, a spus Ivan Diacov.

În cursa pentru Primăria Chișinăului au fost înregistrați până acum Ion Ceban din partea Partidului Socialiștilor, Andrei Donica, candidat din partea Mișcarea Profesioniștilor „Speranța – Nadejda” și Teodor Cârnaţ, fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

EconomieO zi în urmă

Băncile europene au anunţat că vor elimina peste 44 000 de locuri de muncă

PE SCURT De la începutul anului şi până în prezent, cel puţin zeci bănci europene au anunţat că vor elimina...

PoliticăO zi în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

ExterneO zi în urmă

Ţara care vrea să introducă săptămâna de lucru de patru zile. Un oraş a început deja acest program

PE SCURT 300 de angajaţi ai municipalităţii Odsherred, din nord-vestul regiunii daneze Zealand, urmează să primească liber în zilele de...

Social2 zile în urmă

Un bărbat, depistat pe Aeroportul Chișinău cu 21 mii de euro nedeclarați

PE SCURT Un cetățean al României este documentat de polițiștii de frontieră pentru nedeclararea valutei străine pe care o deținea....

Economie2 zile în urmă

FMI a deblocat finanţarea şi alocă Moldovei peste 46 milioane de dolari

PE SCURT Pe 20 septembrie 2019, Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat cele de-a patra și a...

Economie2 zile în urmă

În Turcia a apărut criza capacelor de borcan: sunt atât de greu de găsit încât oamenii le fură

PE SCURT Turcia se confruntă cu o criză fără precedent la capacele de borcan, care au devenit atât de greu...

Social2 zile în urmă

Ghid de orientare în Orășelul Vinului. Află ce te așteaptă de Ziua Națională a Vinului

PE SCURT Ziua Națională a Vinului își celebrează majoratul în mare stil: mai mult spațiu, mai multe zone, mai multe...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri6 zile în urmă

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi candidează din nou la funcția de primar de Bălți

PE SCURT Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a depus la Consiliul Electoral de Circumscripție din Bălți actele necesare pentru a...

AlegeriO săptămână în urmă

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

PE SCURT Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

PE SCURT Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului...

Alegeri2 săptămâni în urmă

„Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine”. Ion Ceban s-a lansat în campania electorală pentru funcția de primar de Chișinău

PE SCURT Candidatul PSRM Ion Ceban s-a lansat astăzi în campania electorală pentru alegerile locale 2019 în municipiul Chișinău.El a...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Victor Chironda: Anunț public intenția de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău

PE SCURT Activistul civic Victor Chironda, care e și consilier în CMC, va candida pentru fucția de primar general al...

Alegeri4 săptămâni în urmă

FOTO/ Cum funcționează Parlamentul? Greceanâi și Alaiba le spun copiilor din Diasporă

PE SCURT Astăzi, 27 august, Republica Moldova împlinește 28 de ani de când este un stat independent. Cu această ocazie,...

Alegeri1 lună în urmă

Președintele PLDM Tudor Deliu, candidat în circumscripția nr. 33 la alegerile parlamentare noi

PE SCURT Consiliul Politic Național (CPN) al Partidului Liberal Democrat din Moldova a decis astăzi participarea formațiunii cu candidați proprii...

Advertisement

Opinii

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« aug.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com