Circumscripția 33, Chișinău / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 33 include comuna Trușeni, orașul Durlești, comuna Băcioi, orășelul Codru, orașul Sângera.

Vedeți și lista secțiilor de votare în circumscripția nr. 33 mun. Chișinău

1. Constantin Țuțu, candidat al Partidului Democrat din Moldova

Constantin Țuțu este deputat în Parlamentul Republicii Moldova și membru PDM. Acesta demult și-a început campania electorală, participând la diferite evenimente din localitățile care formează circumscripția 33.

Citiți și: Biserica din Trușeni, platformă electorală pentru Constantin Țuțu

Deputatul figurează într-un dosar în care a fost cercetat pentru omor, însă a fost achitat ulterior de Judecătoria Orhei. În prezent, este cercetat doar pentru huliganism. Dosarul face referire la o încăierare cu focuri de armă din anul 2012 în care a decedat un bărbat la care a participat și Țuțu.

În 2017, candidatul a vândut două mașini și apoi a cumpărat alta cu 80 de mii de euro. Deține acțiuni la S.R.L..Constant-Petrol și ,,TC-VIPSECURITY” SRL. În 2018 și-a lansat o linie vestimentară. Este luptător de kickboxing și deține un club sportiv.

2. Vladimir Roșca, candidat al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova

Vladimir Roșca (PSRM) este consilier local în primăria Durlești. De profesie este manager. Roșca și-a început campania electorală în orașul Codru. Acesta a curățat, împreună cu alți membri PSRM, drumul care duce la groapa de gunoi a satului. Potrivit anticorupție.md, Roșca a donat peste 50 de mii de lei partidului la alegerile parlamentare din 2014.

3. Andrei Năstase, candidat al blocului „ACUM”

Năstase este președinte al Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, este avocat de profesie. A câștigat alegerile locale în municipiul Chișinău, însă Judecătoria Chișinău a anulat alegerile. Candidatul s-a făcut remarcat în 2016 când, împreună Igor Dodon și Renato Usatîi, a organizat proteste masive împotriva guvernării. Năstase și alți susținători ai acestuia au creat „Platforma Demnitate și Adevăr”, transformată ulterior în partid politic.

Năstase deține nouă terenuri, un apartament și patru case și un automobil de 10 mii de euro.  Anul acesta a obținut 35 de mii de euro după ce a vândut o mașină.

4. Andrei Nastas, candidat independent

Andrei Nastas este avocat de profesie. Acesta a obținut licența pe 26 decembrie 2018. Are 32 de ani și este șef de secție în cadrul Centrului pentru combaterea traficului de persoane la Ministerul de Interne. Potrivit cotidianul.md, Nastas, în ultimii 2 ani, de când ministerul este condus de Alexandru Jizdan, a avut parte de o ascensiune extraordinară, fiind promovat în trei funcții. De asemenea, acesta este șeful Catedrei de Protecție, Pază și Securitate a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport. 

5. Ion Duca, candidat al Partidului Politic „Partidul Nostru” (Nu a fost înregistrat)

Ion Duca este consilier local din oraşul Sângera și profesor în liceul din localitate. Este antrenor de taekwon-do. În trecut, a fost viceprimar al orașului. În 2017, primarul de atunci, Mihai Lari s-a sinucis, iar câteva instituții media afiliate partidului de guvernământ au scris că Ion Duca l-ar fi determinat pe Lari să se sinucidă. Duca a respins acuzațiile.

6. Călin Vieru, candidat independent


Călin Vieru este om de afaceri, medic și politician. A fost membru PLDM. În 2017 și-a exprimat intenția de a deveni membru al Partidului Unității Naționale, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Este fiul poetului Grigore Vieru.

Călin Vieru deține trei restaurante: două „Mojito” și „Bourbon”. În 2007, atunci când a divorțat de soția lui Ina Vieru, candidatului îi revenise 5 cluburi de noapte, care între timp au fost vândute sau închise.

7. Ion Bivol, candidat al Partidului Politic „Șor” (Nu a fost înregistrat)

Candidatul are 26 de ani și este specialist în tehnologii informaționale. Este al doilea cel mai tânăr dintre candidații înaintați pe circumscripțiile uninominale de pe lista partidului respectiv. Bărbatul lucrează operator bagaje la SA „Aeroport Handling”. Membrii grupului de inițiativă care colectează semnăturile pentru acest candidat: Petru Cunup, Cristina Răducan sunt lucrători al SA „Aeroport Handling”. Directorul companiei, Arcadie Ciochină, este unul dintre finanțatorii partidului lui Ilan Șor. Alți membri ai grupului de inițiativă: Ghenadii Avram, Lilian Cotorobai, Victoria Cebanică și soțul ei Andrei Cebanică sunt lucrători ai Aeroportului Chișinău, directorul căruia, Petru Jardan, candidează pe circumscripția Botanica din partea partidului lui Ilan Șor. 

8. Boris Volosatîi, candidat independent 

Volosatîi este doctor în pedagogie și directorul liceului „Gheorghe Asachi”, Boris Volosatîi mai mult de 20 de ani. Acesta a fost consilier municipal din partea PLDM. Este susținător al unirii României cu Moldova. Candidatul a fost surprins în 2015 de un activist civic cum își parca mașina de lux neregulamentar în curtea liceului. Potrivit zdg.md, Tamara Rusu, profesoară şi directoare adjunctă la Liceul „Gheorghe Asachi”, dar și soția pretorului sectorului Centru, este fondatoarea firmei „Petra TP”, care administrează câteva gherete, inclusiv cea care vinde cafea la intersecţia străzilor Puşkin şi 31 august 1989, numită „Ghereta Neamului”, evacuată recent.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.