Cine scapă şi cine crapă

De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Dacă e să clasificăm după mărimea economiei, dar şi după datoria pe care o au, atunci Italia este a treia, iar Spania a patra mare economie din zona euro.

Italia va fi probabil următoarea victimă a crizei datoriilor suverane. Datoria Italiei a ajuns la 128% din PIB, pe când a Spaniei este la 75% din PIB.

Pachetul de măsuri de austeritate anunţat de premierul Silvio Berlusconi, în valoare de 44 de miliarde de euro, se pare că nu va ajunge nici pentru o măsea, nu încă să readucă economia pe făgaşul cel bun.

Economia Italiei este cam de două ori mai mare decât cea a Greciei, Portugaliei şi a Irlandei luate la un loc, iar zona euro probabil că nu-şi va permite un plan de salvare pentru Italia, ceea ce probabil ar însemna sfârşitul uniunii monetare europene.

Pe de altă parte, foarte probabil Spania va reuşi să evite falimentul, întrucât exporturile sale rămân un punct forte, în ciuda întăririi euro. Premierul Jose Luis Zapatero a adoptat în ultimele zile o poziţie mai fermă în privinţa combaterii crizei. Acesta, a convocat alegeri legislative anticipate "pentru a aduce siguranţă politică şi economică" şi şi-a amânat vacanţa de vară pentru a se ocupa de reforma economică, cu ce nu ne putem mândri noi, cetăţenii ţării care am rămas şi fără premier şi fără preşedinte, chiar dacă este interimar, pe timp de vacanţă.

Randamentele la obligaţiunile cu până la zece ani de scadenţă ale Spaniei şi Italiei au înregistrat la începutul acestei săptămâni, cele mai mari valori de când este euro, ceea ce înseamnă că cele două guverne vor fi nevoite să se împrumute la dobânzi mai mari.

Premierul italian Silvio Berlusconi, se arată a fi foarte optimist, deoarece s-a adresat Parlamentului, spunând că economia Italiei, este "puternică" şi băncile italiene sunt "solvente", însă un calcul, a demonstrat că datoria italiană, va creşte de la 128% la 150% până în 2017, dacă randamentul obligaţiunilor se va menţine la actualul nivel, de peste 6%, iar creşterea economică rămâne pe un teren de stagnare.

Cu priviri realiste, spre ceea ce se întâmplă, se rezumă doar un singur lucru, pe Italia, o va “păpa” criza, pe când Spania, ar putea scăpa.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.