Connect with us

Politică

Cine este Tudor Deliu, noul președinte al PLDM

Publicat

pe

Partidului Liberal Democrat din Moldova și-a ales astăzi președintele la cel de-al VIII-lea Congres extraordinar. Este vorba de Tudor Deliu, cel care este și președintele fracțiunii în parlament.

CV-ul noului președinte PLDM:

Data naşterii: 29 octombrie 1955
Starea civilă: căsătorit, 3 copii

Studii: 
1976 – 1981  Universitatea de Stat din Moldova,   Facultatea Filologie, USM
1993 – 1994 Ştiinţa administraţiei publice, Academia de Administrare Publică, Chişinău, Republica Moldova
2006 Magistru în drept constituţional şi administrativ, Academia de Administrare Publică, Chişinău, Republica Moldova

Instruiri:
1995 Programul de Administraţie Publică, Universitatea din Nebraska, SUA
August –septembrie 1997 Program de perfecţionare profesională în domeniul administraţiei publice Institutul Naţional de Administrare din Portugalia, Olanda şi Belgia
1997 Atelier de lucru: Arta şi ştiinţa administraţiei publice Fundaţia Soros Moldova
1998 Instruire a formatorilor “Managementul instruirii adulţilor” TOT şi Fundaţia Soros Moldova
1999 Instruire a formatorilor “Dezvoltarea durabilă a comunităţilor”  TOT şi Fundaţia Soros Moldova

Experienţă profesională:
2010 –prezent: deputat în Parlamentul Republicii Moldova,
2007 – prezent: Conferenţiar universitar interimar, Catedra Administrare de Stat şi Municipală, Academia de Administrare Publică, Chişinău, Republica Moldova,
1998 – 2007: Lector superior, Catedra Administrare de Stat şi Municipală, Academia de Administrare Publică, Chişinău, Republica Moldova,
1998 – 1999: Şef Centru Tehnologii Informaţionale, Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova
1998 – prezent Lector superior,  Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova
1990-1994 Primar, Primăria s. Răzeni
1981-1990, Profesor de limbă şi literatură română, s. Răzeni şi s. Dănceni

Citește mai departe

Politică

Campania ACUM Vin’ acasă. Andrei Năstase și Maia Sandu vor merge în mai multe localități din țară

Publicat

pe

De către

Lderii și membrii viitorului bloc ACUM, format din PPDA și PAS, au lansat astăzi campania națională ACUM Vin’ acasă.

Aceasta se va desfășura pe parcursul a trei săptămâni, perioadă în care președintele Platformei DA, Andrei Năstase, și președinta PAS, Maia Sandu, alături de echipele celor două partide, vor avea întâlniri cu cetățenii, pentru a le transmite mesajele și angajamentele ACUM.

„E timpul să schimbăm starea de lucruri, e timpul să oferim cetățenilor o viață bună acasă și posibilitatea de a rămâne în Moldova alături de cei dragi. „Vino acasă!” este îndemnul nostru pentru toți cei care pot da o mână de ajutor și se pot implica în campania electorală din următoarea perioadă”, se arată într-un mesaj al Mișcării de Rezistență ACUM.

Campania ACUM Vin’ acasă a început astăzi la Cahul și va continua la Cantemir și Leova, iar în zilele următoare – la Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni, Comrat, Hâncești, Anenii Noi, Ialoveni, Criuleni, Orhei, Strășeni, Nisporeni, Călărași, Ungheni, Telenești, Rezina, Florești, Bălți, Sângerei, Glodeni, Fălești, Râșcani, Drochia, Dondușeni, Soroca, Edineț, Briceni.

„Aceste alegeri parlamentare sunt decisive – sunt punctul de cotitură pentru Moldova. Fie dăm jos regimul și pornim schimbarea adevărată, fie ne cufundăm tot mai mult în sărăcie și deznădejde. Minciunile promovate zi de zi pot fi combătute dacă noi toți am contribui la transmiterea adevărului”, se mai arată în mesajul transmis presei.

Citește mai departe

Politică

PDM propune reducerea numărului de deputați de la 101 la 61, iar cetățenii să aibă posibilitatea de a retrage mandatele deputaților

Publicat

pe

De către

PDM propune reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. De asemenea, formațiunea propunere posibilitatea retragerii mandatelor deputaților de către cetățeni, atunci când ei vor considera că aleșii nu-i mai reprezintă.

Anunțul a fost făcut astăzi de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefingului săptămânal al formațiunii.

În ceea ce privește prima propunere, Vlad Plahotniuc a menționat că reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 va genera o optimizare a Parlamentului.

„La fel ca și în cazul reformei puterii executive, când s-a redus numărul ministerelor și s-au eliminat mai multe instituții, credem că un Parlament optimizat, bine structurat și organizat va deveni mult mai eficient, deputații vor fi mai responsabili, iar activitatea lor va fi mai ușor de supravegheat de către societate”, a declarat Vlad Plahotniuc.

A doua propunere a Partidului Democrat vizează „controlul cetățenilor asupra deputaților”.

Potrivit lui Plahotniuc, cetățenii vor putea să retragă mandatele deputaților, „atunci când aceștia i-au dezamăgit când nu-i mai reprezintă în mod corect”.

Vlad Plahotniuc a declarat că PDM intenționează să supună aceste chestiuni referendumului, care urmează să aibă loc odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Formațiunea va pregăti o inițiativă de organizare și organizare a unui referendum consultativ privind cele două chestiuni.

„Odată cu desfășurarea alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, apare un moment oportun pentru desfășurarea unui astfel de referendum concomitent cu scrutinul parlamentar, fără să cheltuim bani suplimentari și având certitudinea unei prezențe înalte la urne”, a spus președintele PDM.

Citește mai departe

Politică

PL solicită dedicarea unei ore de dirigenție Centenarului Marii Uniri

Publicat

pe

De către

Președintele fracțiunii PL din CMC Ion Cebanu a solicitat, printr-o interpelare adresată Direcției învățământ a mun. Chișinău, ca cel puțin o oră de dirigenție, în luna decembrie, în instituțiile de învățământ din Chișinău să fie dedicată Centenarului Marii Uniri.

„Nu poate trece Centenarul și cei de la Primăria Chișinău să se facă că plouă”, a menționat consilierul municipal pe pagina sa de Facebook.

De notat că cu o solicitare identică liberalii au venit și la începutul anului școlar , însă autoritățile nu au dat curs acesteia.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com