Cine are grijă de copiii străzii?

94. Atâția copii vagabonzi au fost identificați anul trecut pe teritoriul Moldovei. Dintre aceștia, 16 sunt din Chișinău. În 2016, specialiștii de la Direcția Municipală pentru Protecția Copilului a Primăriei Chișinău au identificat în timpul raziilor 87 de copii în stradă. Dacă numărul lor oscilează, un lucru este constant – autoritățile tutelare nu reușesc să-i întoarcă în căminul familial, să-i motiveze să învețe, să-i determine să nu mai cerșească și să nu se drogheze. Dacă nu frecventează școala, casă nu au, locuiesc în clădiri părăsite, cine are grijă astăzi de ei?

Începând cu 1998, pe 21 martie, în toată lumea este marcată Ziua Internațională a Copiilor Străzii.

După ce sunt efectuate aceste razii, specialiștii stabilesc identitatea copiilor, iau legătura cu autoritatea tutelară din localitatea de origine, pentru a-i prelua și pentru a lucra cu ei ca să nu mai ajungă în stradă. Potrivit specialistului responsabil de protecția copilului aflat în conflict cu legea în cadrul Direcției municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului, Ianîș Jitari, copiii „preferă să vagabondeze anume în Chișinău, întrucât au posibilitatea mai mare de cerși, de a fura și de a se ascunde în clădirile aflate în construcție. Mai mult, ei obișnuiesc să miroase lipici și să se drogheze”.

Întrebat cine are astăzi grijă de copiii străzii, funcționarul de la Primăria Chișinău a declarat că aceștia sunt în vizorul autorităților tutelare locale și teritoriale. Pentru că ei fug de fiecare dată, toată munca lor ar fi în zadar. „Începem de fiecare dată de la zero. Ei trebuie să înțeleagă că noi nu suntem dușmanii lor și vrem să-i ajutăm. Ei resping ajutorul nostru, pentru că vor libertate, vor să fumeze, să se drogheze, ceea ce în centrele de plasament nu se permite”, spune Ianîș Jitari.

Sute de copii trăiesc în stradă

Conform cercetărilor efectuate de către Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, situația practic, nu s-a schimbat și numărul copiilor, la nivel de țară, este de câteva sute pe an. Periodic, aceștia se întorc la casele lor. Totuși, circa 40 dintre ei se perindă mereu în locuri precum Hotelul Național sau alte construcții nefinisate.

Consultantul principal la Direcția Drepturilor Copilului în cadrul oficiului Avocatului Poporului, Dumitru Daria, spune că numărul copiilor aflați în conflict cu legea crește de la an la an din cauza economiei, migrația părinților și altele. „O altă problemă este faptul că autoritățile naționale nu reușesc să-i atragă în sistemul educațional. Abandonul școlar duce la vagabondaj sau la probleme cu legea”, a menționat specialistul.

„Nimeni nu are grijă”

Mariana Ianachevici, directoarea executivă a Asociației Abilitarea Copilului și Familia „Ave-Copiii”, povestește că există o mare diferență dintre copiii străzii din anii `90 și cei de acum. Cei din trecut au ieșit în stradă din cauza foamei, întrucât destrămarea Uniunii Sovietice a lăsat mulți părinți fără un loc de muncă și nu știau cu ce să-și hrănească odraslele.

„Foarte mulți au început să se alcoolizeze, nu mai aveau grijă de copii. Ei erau pierduți pentru că sistemul care i-au asigurat cu de toate nu mai exista. Prin urmare, copiii au ieșit în stradă să-și caute hrană. Au ajuns la maturitate cu carențe în educație, nu știu cum să-și educe proprii copii pentru că ei nu au avut repere sau singuri nu au fost la școală. Astăzi, copiii ies în stradă pentru că sunt neglijați de părinții lor”, a menționat experta în drepturile omului.

Potrivit directoarei, nimeni nu are grijă de copiii străzii. „Sistemul actual este făcut în așa fel, și nu vorbesc doar de Chișinău, încât oamenii sunt puși tot timpul să raporteze indicatori tâmpiți, incorecți. Ei sunt determinați să mintă și să arate că se face ceva și că arată mai bine. Asta este greșeala de bază”.

***

Ziua Internațională a Copiilor Străzii a fost stabilită prin rezoluția Forumului Internațional „Prietenii copiilor străzii”, desfășurat la Varșovia în 1998. Aceasta are scopul de a atrage atenția și de a le aminti oamenilor despre drepturile fundamentale a copiilor străzii.

Potrivit Legii Nr. 140 din 14.06.2013 privind protecția specială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți, autoritatea centrală pentru protecția copilului sunt Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, primarii de sate și de orașe, precum și direcțiile de asistență socială și protecție a familiei.

În același timp, noțiunea de „copil al străzii” nu există în nicio lege a Republicii Moldova. Totuși, există noțiunea de copil aflat în situație de risc.

Potrivit legislației în vigoare, situațiile de risc sunt următoarele:
a) copiii sunt supuși violenței;
b) copiii sunt neglijaţi;
c) copiii practică vagabondajul, cerşitul, prostituţia;
d) copiii sunt lipsiţi de îngrijire şi supraveghere din partea părinţilor din cauza absenţei acestora de la domiciliu din motive necunoscute;
e) părinţii copiilor au decedat;
f) copiii trăiesc în stradă, au fugit ori au fost alungaţi de acasă;
g) părinţii copiilor refuză să-şi exercite obligaţiile părinteşti privind creşterea şi îngrijirea copilului;
h) copiii au fost abandonaţi de părinţi;
i) în privința unuia dintre părinții copilului este instituită o măsură de ocrotire judiciară (ocrotire provizorie, curatelă sau tutelă).

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.